Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи околностите на езеро Бодензее, гранична

Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи околностите на езеро Бодензее, гранична ...

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Слаба сеизмична активност е регистрирана в южна Германия, усетени сътресения и в Швейцария.

Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи околностите на езеро Бодензее, гранична територия между Германия и Швейцария, усещат слаби сътресения. Източникът на сътресенията е земетръсно огнище в дълбочини между 3 и 10 километра (км) под земната повърхност, в крайния юг на германската провинция Баден-Вюртемберг. Това съобщава за ИА "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В епицентъра на трусовете е град Констанц (84 440 ж.), дал и местното название на Бодензее. Начало на активизацията даде сеизмично събитие на 30 юли в 1:06, усетено от IV степен – с пробуждащо действие върху чувствителни хора. Единадесет минути по-късно трус с магнитуд 3.6 разбужда населяващите околността на езерото както в Германия, така и в съседна Швейцария. И, докато в районите на Констанц и Юберлинген в Германия се усещат силни вибрации и разтърсване на цялото здание – интензивност до V степен, в няколко алпийски селища на Швейцария северно от линията Фрауенфелд-Романсхорн земетресението е слабо усетено с интензивност от III и II степен. Шест микроземетресения с магнитуди между 0.9 и 2.3 – най-силното от тях е съобщено като усетено – са регистрирани през следващите 85 минути от Швейцарската сеизмологична служба. Тогава се случва ново земетресение с магнитуд над 3 – на дълбочина по-малка от 5 км се инициира събитие с магнитуд 3.2 и същия епицентър. То е усетено в Германия с интензивност от IV степен – сега вече всички го усещат, разбудени от предишни трусове, и в Швейцария на територия с приблизителни размери 6-7 км на юг от Бодензее и 20 км по протежение на езерото. След още 4-5 слаби труса – максималният е с магнитуд 2.7, в 07:32 на следващия ден, т.е. 30 чáса по-късно, отново сътресенията от магнитуд 3.1 се отличават с масово усещане; силата му в епицентъра пак е с интензивност от IV степен по 12-степенната скáла, а в Швейцария се отбелязва от хората до 10 км навътре в страната. Следват нови 8 трусчета с магнитуд под 2.3. Последно сред тях е земетресение, регистрирано вчера, понеделник, в 15:06 време в епицентъра.
От земетръсната история на района около Бодензее не са известни земетресения с магнитуд над 5.0. А подобна серия от трусове е документирана през януари 1650 година – приписан максимален магнитуд 3.9 и усетени сътресения цели 13 дни.

Източник: focus-news.net