Щурците са в менюто на един от най-популярните ресторанти в

...
Щурците са в менюто на един от най-популярните ресторанти в
Коментари Харесай

Нестандартни деликатеси: Бургери с бръмбари и бисквити с щурци

Щурците са в менюто на един от най-популярните заведения за хранене в Банкок, където се оферират и бургери с бръмбари- проява на най-новия метод за включване на богатото на протеини месо в храната непосредствено от фермите в Тайланд.

Пазарът на ядливи инсекти, който към този момент е опция на месото, се чака да се трансформира в международна промишленост за милиарди долари през идващите години, защото доста хора включват пълзящите инсекти в храната си вследствие на климатичните промени.

Тайландската компания „ Bounce Burger “ е най-новото попълнение на пазара с бургери, салами, кюфтета и даже енергийни десерти и бисквити с говеждо от щурци.

" Щурците не би трябвало да са единствено на сергиите на уличните търговци, които ги сервират със соев сос ", споделя Пупипат Тиапайрат, съсобственик на ресторант „ Bounce Burger “. " Те могат да бъдат в бургери, хлебни произведения, меки бисквити или даже фалшификация от червен пипер, употребена за овкусяване на пържени картофи - всичко това е допустимо. "

Щурците са източник на протеини, както и на голям брой потребни витамини, и са измежду най-често употребяваните от хората инсекти в международен мащаб.

Въпреки това Пупипат признава, че вретеновидните членестоноги се нуждаят от смяна на имиджа, защото " не са доста огромни другари на потребителите ".

" Ако отворим ресторант и предлагаме храна на основата на щурци, която не наподобява на щурци, тогава потребителите може би ще бъдат по-отворени да опитат ", сподели той. " Проблемът с щурците е, че засядат в гърлото ", сподели той и изясни, че компанията му отстранява " твърдите " елементи на насекомото - като крилата и краката - като оставя месестото тяло.

" Това е същата идея като при говеждото или свинското месо, където не ядем костите. "

There's no crunch or crackle, but crickets are on the menu at one Bangkok pop-up serving fusion bug burgers, demonstrating the latest way to incorporate the protein-rich meat into food -- direct from Thailand's farms.
— Bangkok Post (@BangkokPostNews)
Макар че тайландците от дълго време ядат буболечки като вкусна закуска, Паван Тедхонг, който похапва буболечка на сергия за пържени храни в Банкок, признава, че чужденците се гнусят.

" Можете да видите чужденци, които минават около вас и не биха се осмелили да опитат насекомите ", споделя 24-годишният мъж. " Ако се преработят в нещо по-привлекателно, хората биха могли да ги ядат повече. "

Сред най-големите преимущества на развъждането на щурци е фактът, че въздействието му върху околната среда е доста по-малко, в сравнение с при развъждането на крави или свине.

Проучване от 2017 година сочи, че производството на пилета в Тайланд е отговорно за 89% повече въглеродни излъчвания, в сравнение с производството на инсекти.

Докато някои елементи на света едвам в този момент откриват изгодите, в Тайланд към този момент има хиляди ферми за развъждане на инсекти. Много от тези ферми задоволяват потребностите от фуражи за животни, само че някои от тях към този момент се концентрират върху ядливи инсекти за хора - като да вземем за пример фермата за щурци Bricket R&D, основана през 2019 година

В покрайнините на Банкок фермата доставя 160 кг щурци месечно непосредствено в кухните на „ Bounce “.

Докато за бургерите щурците се поставят от горната страна, за по-сладките артикули готвачите на „ Bounce “ употребяват прахуляк, който прави от насекомите и се пече в продуктите - от енергийните питейни заведения до бисквитите.

Що се отнася до клиентите?

" Вкусът е добър. Сосът се слива с миризмата на щурците ", разяснява 53-годишният клиент Анут Соттибандху, до момента в който похапва. " Нямам чувството, че в бургера ми има инсекти ", прибавя той с усмивка. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР