Щурмът на Капитолия в Съединените щати нанесе трудно поправими щети

...
Щурмът на Капитолия в Съединените щати нанесе трудно поправими щети
Коментари Харесай

Конспиратори срещу конспиратори: Кой е облеченият в кожи рогат мъж, нахлул в Капитолия?

Щурмът на Капитолия в Съединените щати нанесе мъчно поправими вреди върху американската народна власт и образно сподели цената на лъжите и тайните теории, които съпътстваха цялото президентство на Доналд Тръмп. Това е още по-лесно очевидно в случай че погледнем участниците в протестите и по-конкретно най-колоритният от тях. Кой е облеченият в кожи рогат мъж с изрисувано лице, който нахлу в постройката на Конгреса?

На редица фотоси и видеоклипове от осведомителните организации се отличава един съответен персонаж – той е гръмък, наподобява извънредно и крещи съвсем неразбираеми изречения от самото начало. Рогатият мъж е част от групата, съумяла да влезе в постройката на Конгреса.

Оказва се, че самите конспиратори не са ваксинирани от вкарването им в лъжливи тайни теории.

След появяването на мъжа по всички медии в света, онлайн стартира масирана акция, която да изясни кой е той. Вината беше хвърлена върху организацията „ Животът на чернокожите има значение “ за да се оневинят участниците в протестите и те да бъдат „ отделени “ от американския президент.

В „ Туитър “ се появиха няколко изявления, които демонстрират същия мъж сякаш да взе участие в протест за човешките права. Други консуматори настояват, че той е част от крайнолевите „ Антифа “.

Оказва се, че той не е нито едно от двете.
Снимка: EPA/Reuters
Мъжът е 32-годишният Джейк Анджели. Той е елементарно видим в тълпата, защото постоянно е облечен по един и същи метод – кожи, шапка с рога и изрисувано лице.

Анджели е неприкрит последовател на Доналд Тръмп и неведнъж е бил забелязван на манифестации в негова поддръжка. Изнасял е и речи, в които боготвори сегашния американски президент.

Освен това Анджели е покровител на тайната фракция QAnon, която печели от ден на ден членове по целия свят.

Какво е QAnon ?

Най-просто казано, това е неофициална организация, в която членуват фенове на тайните теории. Обединяващото звено е… президентът Доналд Тръмп.

Последователите на организацията имат вяра, че точно Тръмп е спасителят, от който се нуждае света. Той ще се изправи самичък против армиите на злото и ще ги победи в една последна борба.

Още предходната година от ФБР показаха терзания, че QAnon може да докара до радикализация и офанзиви от страна на негови членове.

Присъствието на Джейк Анджели, който дефинира себе си като „ QAnon сановник “ е показателно за дълбоката връзка на тайното придвижване и Доналд Тръмп.
Снимка: EPA/Reuters
Анджели и поддръжката за Тръмп

На видеоклипове от лятото Джейк Анджели обществено декларира поддръжката си за Доналд Тръмп. В едно от тях го чуваме да споделя „ Американският президент би трябвало да знае, че има патриоти в тази страна, които знаят през какво минава той “.

Here’s part of my interview with Jake Angeli, the 32-year old man I previously posted about, who thanked the president and Q.

He applauded the work of the president and criticized that of the press.
— BrieAnna J. Frank (@brieannafrank)
В клиповете Анджели повтаря най-разпознаваемите изречения на американския президент – за лъжливите медии и за сериозността на пандемията.

Jake Angeli, 32, sporting horns and body paint, yells his thanks to President and Q.

The latter is presumably a reference to QAnon, a controversial far-right group.
— BrieAnna J. Frank (@brieannafrank)
На друго видео виждаме Анджели да крещи с цяло гърло „ Благодаря ти, президент Тръмп! “ и „ Благодаря Q! “, визирайки анонимния онлайн оракул на QAnon.

Защо Анджели е обект на конспирации в този момент?

Съвсем предстоящо е поддръжниците на Тръмп „ да се прегрупират “ и да се опитат да се разграничат от групата протестиращи, която нахлу в постройката на Конгреса.

Опитите онлайн Анджели да бъде вързан за организации като „ Антифа “ и „ Животът на чернокожите има значение “ целят само да го отдалечат от светлината на прожекторите и от самия американски президент.

Very convenient crop job there
— Draiel (@draiel_hs)
Снимките, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин Анджели взе участие в протест на правозащитната организация в действителност са манипулирани – на тях е изрязан надписът, който държи в ръцете си и гласи „ Q ме изпрати! “.

Какво значи QAnon за Тръмп?

Американският президент нееднократно е повтарял тайни теории на организацията на глас. Той не крие и е казвал по време на президентството си, че „ тези хора са симпатични “.

Обвързването на Доналд Тръмп с QAnon, въпреки и недиректно, слага Съединените щати в необикновена и рискова обстановка. От една страна, американският президент и институцията, която съставлява са знаци, които би трябвало да се пазят непременно. От друга – тайните теории, които ерозират американското общество от години и еволюираха в същински съществуващо придвижване, заплашват точно техния воин с дейностите си.

От Тръмп зависи по какъв начин ще се работи вбъдеще – дали ще се разграничи от конспираторите, които могат да се трансфорат в още по-опасна за Съединените щати организация или ще продължи да зависи и да желае тяхната поддръжка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР