Щурмът на Капитолия е безпрецедентен и е предизвикан от бунт

...
Щурмът на Капитолия е безпрецедентен и е предизвикан от бунт
Коментари Харесай

6 януари 2021: Хаос, жертви и нова страница в историята

Щурмът на Капитолия е невиждан и е провокиран от протест на симпатизантите на кандидат-президента на републиканците против узаконяването на резултатите от вота и формалното оповестяване на Джо Байдън за новия президент на Съединени американски щати.

В следобедните часове на 6-ти януари е проведен митинг в парк, намиращ се близо до постройката на американския Конгрес във Вашингтон. Тогава Доналд Тръмп афишира, че успеха на Джо Байдън е резултат от изборна машинация и насочва апел към тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да анулира резултатите от изборите през 2020 година, като откаже да удостовери избрани гласове на изборите.

“Ще вървим до Капитолия и в случай че не се биете до последно за страната си, няма да имате държава”, уточни Тръмп тогава.

На края на речта на републиканеца, борещ се за втори мандат в Белия дом, няколко хиляди души се насочат на шествие към постройката на американския Конгрес, където се стига до конфликти с полицията. Към 14 ч. следобяд локално време тълпата пробива полицейския кордон и влиза в Капитолия, където стартира трошене на прозорци и друго недвижимо имущество.

По време на протеста нападната е полицията като се оповестява за над 100 ранени униформени. Нанесени бяха и съществени имуществени вреди. Членове на Конгреса и техните фамилии бяха евакуирани в бункери.

Блокадата на Капитолия продължава няколко часа. Претърсени и заграбени са офиси на Конгреса, в това число и на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Около 14 ч. следобяд по разпореждане на изпълняващия длъжността министър на защитата Крис Милър подрежда 1 100 чиновници от Националната армия в окръг Колумбия да бъдат изпратени в региона. Периметърът в последна сметка е обезопасен и по този начин органите на ФБР се намесват. Около 16 ч. Доналд Тръмп разгласява видео послание в обществените мрежи, в което още веднъж повтаря тезата си за изборни измами, само че приканва своите симпатизанти да се приберат по домовете си " с мир ". Драмата завършва към 20 ч., когато Майк Пенс още веднъж привиква Сената, а час по-късно същото прави и Пелоси с Камарата на представителите.

След гласоподаване от страна на Конгреса Джо Байдън публично е разгласен за победител от изборите в 3:24 сутринта на идващия ден.

Седмица по-късно на 13-ти януари против Тръмп стартира втора процедура по импийчмънт поради тласкане към протест. За разлика от първия му импийчмънт, 10 републиканци в Камарата на представителите се причисляват към настояванията на демократите в поддържа на настояването. Въпреки това Тръмп е приет за почтен по време на процеса в Сената.

Година след събитията в Капитолия над 700 лица са с повдигнати обвинявания. Това е най-мащабното престъпно следствие в историята на Съединените американски щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР