Щраусът е голяма нелетяща и екзотична за нас птица, която

...
Щраусът е голяма нелетяща и екзотична за нас птица, която
Коментари Харесай

Нанду

Щраусът е огромна нелетяща и екзотична за нас птица, която бяга доста бързо и това го знае към този момент всеки. Има щраусова птица, наречена нанду, която в действителност не е щраус, както и птиците ему и казуарите. В края на ХІХ век нанду са отделени в свое семейство, само че заради мощната им аналогия с щраусите не престават да се назовават по този начин.

Нанду са невероятни птици, които можете да видите в зоопаркови условия или ферми за щрауси. Те не бягат в права линия, а на зиг-заг, като се пробват да объркат своя зложелател. Крият се в тревата и преследвачите мислят, че птицата е изчезнала, до момента в който нанду не скочи внезапно и не побегне в разнообразни направления.

Освен с уменията си, ходещата птица се отличава с хубостта на перата си. А на очите на нанду може да завиди всяка хубавица - те са огромни с дълги и пухкави мигли.

Яйцата на птицата са сходни на щраусовите яйца, с доста дебела черупка. Индианците ги употребяват в семейството си като съдове за готвене.

Какво още може да се научи за забавната птица? Много потребни и занимателни обстоятелства описват чудната история на нанду.

Класификация и етимология на нанду

Нанду са огромни нелетящи щраусови птици, без кил на гръдната си кост, от разред Rheiformes, произхождащи от Южна Америка, свързани далечно с щрауса и птицата ему.

Разпознати са 2 типа нанду:

- Rhea Americana - по-голямата от двете птици, застрашена в местообитанията си

- Rhea pennata - по-малка, известна още като Дарвинова нанду, която няма заплаха от изчезване

Има популация на огромно нанду в Германия, където е дива и се вършат опити за нейното ограничение.

Името rhea е употребявано за първи път през 1752 година, когато Мьоринг наименува птицата на титана Реа от гръцката митология. Тъй като названието се допуска, че идва от земя, това наименование е признато като уместно за нелетяща земна птица.

На локално равнище нанду е известна и като Guarani, което значи огромен паяк, евентуално поради навика им да спускат различни крила, когато бягат. Нанду е общоприетото име на европейските езици.

 Нанду Снимка: Wildfaces/pixabay.com

Описание на нанду

Нанду е огромна нелетяща птица със сиво-кафяво оперение, дълги крайници и дълга шия, сходно на щраусите. Големите мъжки на по-голямата от двете птици доближава до 170 сантиметра височина и тежи до 40 кг. По-малката е висока към 100 сантиметра. мъжките се разпознават от женските по това, че са по-тъмни на цвят.

За разлика от множеството птици нанду има 3 пръста, свързани с мембрани. Освен това птицата има настрана място за предпазване на урината, което е уголемение на клоаката.

Вратът на птицата е затрупан с оперение, което е меко и гъсто.Крилата на нанду са единствено за баланс, тъй като придвижването се реализира единствено със мощните крайници на птицата. Тя бяга със скорост 60 километра в час.

Разпространение и местообитание на нанду

Птиците са родом от Южна Америка, а разпространяването им през днешния ден е лимитирано в границите на континента до Аржентина, Боливия, Перу, Бразилия, Чили, Парагвай и Уругвай. Тъй като са пасищни птици, нанду избират откритите места. Откритите пасища и ниските гори са местообитания на огромния тип. Размножават се покрай вода и в низини, рядко могат да бъдат срещнати на над 1500 метра надморска височина.

Малкият тип населява шубраци, пасища, даже пустинни места.

Начин на живот и държание на нанду

Тези птици са склонни да бъдат безмълвни, с изключение на в някои случаи - когато търсят половинка по време на размножителния сезон, или когато прибират пиленцата си.

 Нанду Снимка: anaterate/pixabay.com

Мъжкият издава тон през размножителния интервал, който наподобява на мощен бумтящ звук. Докато вика по този метод, той повдига предната част на тялото си и разрошва перата си, а вратът му е обтегнат. Заедно с това разперва и прибира крилата си, като обикаля, тичайки на къси дистанции. Често върви до женската с наведена глава и разперени крила.

През размножителния сезон птиците се събират на ята от по 20-25 птици. Когато са в заплаха бягат на зиг-заг, като употребяват първо едното, а след това другото крило за баланс.

В горещо време прекарват по-голямата част от деня във водата, с цел да се спасят от жегите. Тези птици не мигрират, единствено по време на естествени бедствия може да се реалокират в търсене на храна.

Хранене на нанду

Нанду е всеядно птица, само че по-голямата част от менюто е вегетарианско. Предпочитани са широколистни растения, само че ядат също плодове, семена и корени, а също инсекти и дребни влечуги и гризачи. Младите птици нанду ядат единствено инсекти през първите си дни.

По време, когато не са в размножителен сезон, те се събират дружно с едри бозайници като елени, лами, наедрял рогат добитък и дружно пасат, като образуват мини общество, където взаимно се пазят.

Подобно на камилите тези птици устоят дълго без вода, като попълнят потребността от телесни течности с храна. За да подобрят храносмилането си, понякога гълтам камъчета.

Размножаване на нанду

Птицата нанду е полигамна. Мъжката ухажва сред 2 и 12 женски. След чифтосването мъжкият построява гнездо, в което всяка женска снася яйце. Всяко яйце на нанду е огромно и тежко, към 22 сантиметра дълги, 13-14 сантиметра необятни и с дебелина на черупката 0, 5 милиметра. Гнездото е ров в земята, застлан с листа и трева.

Мъжкият мъти от 10 до 60 яйца към 35-45 дни, като употребява няколко от тях за стръв. Оставени отвън гнездото те биват пожертвани на хищниците, които да не се пробват да стигнат другите.

Малките се излюпват едно след друго в границите на 36 часа, разбивайки черупката на яйцето с човките и главите си. Когато излюпването приключи, мъжкия унищожава останалите черупки или яйцата, които не са се излюпили. Така прииждат доста мухи, с които дребните се хранят.

 Нанду Снимка: Efraimstochter/pixabay.com

Междувременно женските може да продължат напред като се чифтосват с други мъжки. Малките биват отглеждани единствено от мъжкия, който нападна всеки противник, който заплашва яйцата или дребните.

След 6 месеца дребните доближават до цялостния размер на възрастни птици, като са отглеждани от бащата, който ги храни и пази, само че не се развъждат, до момента в който не доближат до 2 години.

Интересни обстоятелства за нанду

Когато нанду е заплашен или неудовлетворен от нещо, издава звуци, те съставляват креслив вик. Той се състои от 2 срички -нанд и доо. Оттам идва и известното име на птицата.

Когато се ядоса, нанду може да съска, сходно на котките. С него плаши враговете си, които се разбягват.

Казват, че нанду са отлични ловци на змии, само че това към момента не е потвърдено научно.

Продължителността на живота на нанду е огромна - 70 години, стига да не стане жертва на ягуар, койот или хора-ловци.

На върха на крилото си този тип щраусова птица има изострен нокът, който употребява по време на борби при чифтосване. В останалото време нокътят не влиза в деяние.

Сега нанду се отглеждат във ферми, сходно на щраусите - за месо, пера и яйца. Тази активност е била практикувана от дълго време от индианците в Южна Америка. Това ненапълно пази типа на огромния нанду от изгубване, защото е заплашен тип в естествените си местообитания.

Сред птиците от типа има много албиноси с бели пера и светлосини очи.

Като всички щраусови птици, нанду обичат да се къпят в пясъка, с цел да прогонят паразитите от тялото си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР