Щом искат психотест за учителите, нека го въведат и за

...
Щом искат психотест за учителите, нека го въведат и за
Коментари Харесай

Луд до доказване на обратното

Щом желаят психотест за учителите, дано го вкарат и за други класи, споделят критиците на наредбата за психотестовете. Звучи разумно, само че що за общество е това, в което всеки непрекъснато би трябвало да потвърждава, че е естествен?

Какво вършим, когато медиите ни сблъскат с следващия акт на необяснимо принуждение? Вглеждаме се в себе си, търсим проблемите в обществото ни? Не, вършим противоположното: изтласкваме злото на открито, та да не ни омърсява. Най-лесно е, когато насилникът е ислямист, ром, емигрант или най-малко шведски екскурзиант. Но от време на време колкото и да се мъчим, не съумяваме да се разграничим. И тогава прибягваме до кретенизирането на другия.

Дилемата: неприятен или вманиачен?

Един неоснователен ритник против нищо неподозираща жена, който не съумяваме да припишем на чужденец или малцинство, става мотив за диагноза. И когато разбрахме, че младежът в действителност е бил диспансеризиран, всичко си пристигна на мястото. По-сложно беше с бияча от родилното, дето желал плацентата на детето си. В първия миг, естествено, го кретенизирахме, тъй като, съгласете се, кой естествен човек ще желае плацента? Потекоха онлайн-размишления за това какво тъкмо желае да прави с нея - ще я яде ли, както вършат доста млекопитаещи, ще я пази ли, с цел да завещае стволови кафези на детето си. Някои се впуснаха да изследват въпроса и откриха, че в Съединени американски щати била публикувана практиката плацентата да се суши и капсулова, а след това да се пие за магическо възобновяване след заболявания. И, забележете, едвам когато се появи хипотезата, че тук може да има злобен (търговски) предумисъл, потребителите почнаха да де-кретенизират насилника и да го афишират за изверг.

Лош или вманиачен - ето алтернативата. И не е елементарно да решим коя от вариантите съдържа повече хуманизъм. Кога сме по-щадящи: когато кажем, че даден политик е подкупен, несръчен и деспотичен - или когато просто му сложим диагноза и по този начин го извадим от нашия свят. Сещате се за един водач, чиито обществени изяви едни посрещат със комплицирани тайни тълкования за това какво тъкмо цели с този спектакъл, а други просто махат с ръка - отново влезе във фаза. Май въпреки всичко първите с омразата си го почитат повече, не мислите ли?

Според едно интернет-поверие, проблемите на нашата страна ще се решат от единствено себе си, в случай че политиците стартират да се подлагат на проби за психологично здраве. И в случай че това ви звучи като смешка, за учителите не е напълно по този начин, тъй като през октомври предходната година Министерството на здравеопазването одобри разпоредба за периодическа инспекция на „ болесттите и отклоненията “ чрез така наречен психотестове. Какво не се изговори от този момент - от един път годишно минахме на тестуване през пет години; даваха се образци за учители, които пият, за учители педофили, за преподаватели, прегрели от нервната работа с подрастващите. Но наредбата по този начин и не е анулирана, което надълбоко наскърбява учителското съсловие. Както сподели лидерката на учителския профсъюз Янка Такева - в случай че е по този начин, значи би трябвало да се ревизират и лекарите, и публицистите, а в последна сметка и самите служители в Министерството на здравеопазването, нали по този начин?

Родители желаят психотест за всеки предстоящ възпитател

Представете си едно такова общество, в което всеки непрестанно би трябвало да потвърждава своята нормалност. Боя се, че то не е надалеч от визиите на междинния българин, който през днешния ден живее с чувството, че нищо не е както би трябвало. Не може повече нещата да вървят накъдето си желаят, би трябвало някой да наложи ред. С възрастта човек стартира да отлита по свои си душевен тангенти. Българското общество застарява, хората се окопават в идиосинкразиите си, все по-нетърпимо става разликата на другите в близост - дебили, ненормални, идиоти…

Е добре, вкарваме психотестове за депутати, учители и в последна сметка - с цел да няма афектирани - за всички. Но кой (ако преразказвам Ювенал) ще тества самите тестващи? Психиатрията рискува да добие статут на безконтролна власт, а това сигурно няма да ни излекува от съмнението, тъкмо противоположното даже. И единствено си представете по какъв начин ще чакаме следващия психотест; представете си страха, че тайнственият човек зад бюрото може да сложи чавка в графата „ отклонения “, с което да постави завършек на професионалния ни живот. Разбира се, ще има публичен напън за бистрота и в следствие от това всеки от нас ще се разхожда с документ за нормалност, може би изразена в проценти.

Избраните на идващия избор депутати ще бъдат подлагани на психотест

Съвсем просто е в действителност

Вижте, работата ми се вижда напълно елементарна. Всеки колектив доста добре усеща кой от членовете му дава фира, на кого би трябвало да се помогне и кой следва да се насочи към здравна помощ. Бедата е, че този човешки механизъм явно към този момент не работи и по тази причина търсим да го сменяем с някаква машинка.

Няма мощ, която да ни отърве от народен представител, който стартира да прегаря медийно. Няма по какъв начин академични учител да бъде ориентиран към по-ранно пенсиониране. Същото важи за чиновника, за сестрата, за катаджията. Колективът не може да се освободи от болния човек - и ето, че на помощ идва медикализацията: в случай че успееш да вкараш индивида в съответната рубрика, ще можеш да се освободиш от него и да вземеш някой непокътнат. Не споделям, че хората по-лесно би трябвало да се уволняват, а че това би трябвало да става по човешки ограничения, не посредством диагнози. Шизофрения или епилепсия са тежки болести, които, несъмнено, са противопоказни за доста специалности и надали могат да се установяват от неспециалисти. Но характеровите отклонения от вида на психо- и социо-патите са ясни за всеки човешки колектив, също както и другите „ психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на психоактивни субстанции и корист с алкохол ". А що се отнася до „ разстройство на половото увлечение “, то се установи от различен вид органи при осъществяване на закононарушения. Парадоксът на съмнението е, че инспекциите не го отстраняват, а тъкмо противоположното - усилват го. Няма по какъв начин да живеем обикновено, в случай че непрестанно търсим у хората в близост знаци на полуда. Само си представете какви правосъдни процеси ще има, когато някой шеф реши да употребява резултатите, с цел да се отърве от служителя си, какви обвинявания в корупция против психолозите…

Впрочем, никакви психотестове няма да има, с изключение на, несъмнено, в случай че някой не е взел пари да ги създава и би трябвало да се регистрира. Но е целесъобразно да сдържаме тия импулси, които ни карат да изхвърляме другите от света си. Защото от тяхна позиция другите сме ние. По тематиката Вижте кои са най-лудите и безумни президенти
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР