Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я ...

Борисов: Връщаме дебата за Конвенцията, няма смисъл от референдум!.


Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Питай премиера" по bTV.

На въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от ОП заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". 

"Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля", обясни той. 

"Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти им казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове", каза Борисов, цитиран от "Фокус". 

"Тази конвенция няма да влиза в НС, сега е в Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки един глас и настроение, едно мнение, още повече пък, ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството, заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС", допълни той. 

"Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ: ние Истанбулската конвенция ще я приемаме, само ако имаме абсолютен консенсус в българското общество", поясни Бойко Борисов.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: "Искат да похарчим едни 20-30 млн., не ни трябват тези пари на държавата, за да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Именно зад тази конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум". 

"Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари", пита министър-председателят.

Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум и че няма смисъл от него, както и, че той лично би гласувал против еднополовите бракове. По думите му темата за гей браковете не стои.

"Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои", подчерта Борисов.

"Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха – не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото… Аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието над жени и деца… Къде тук пише за еднополови бракове?", пита Бойко Борисов и допълни, че е опасно нещо, когато "ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че уплашиш хората".

"Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите - няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст", каза още той. 

"Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как искат да направим децата гейове и т.н. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея и ще върнем дебата. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат", каза още Борисов.

"Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия", пита премиерът.

"Дори един Джамбазки казва – аз бях "въздържал се", защото има и много хубави текстове. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие", допълни още той.

На въпрос какви са отношенията му с президента Румен Радев, той отговори: "Моите са добри – с изключително уважение, но когато някой му напише в речта, поне долу-горе знам кой го пише, "кукловодите на Истанбулската конвенция", чакай, този кукловод за 47 държави е много сериозен кукловод. Страшен кукловод". Той призна, че визира като сив кардинал Иво Христов.

"От години си общувам с него (президента) и той е прекрасен човек. Съветът ми е да не си слуша много тенорите и беквокалите, както и аз моите не ги слушам много", препоръча Борисов.

"С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали. Предложи шеф на НСО - приех веднага. Днес е предложил посланик в Москва, ще го одобрим", допълни той.

На въпрос дали би поискал оставките на вицепремиера Валери Симеонов заради изказванията му за евродепутатката Ска Келер и министър Нено Димов заради НП "Пирин", Борисов отговори: "За да има оставки и да се приемат оставки, трябва парламентарното мнозинство да ги приеме". 

"Неслучайно тогава се чух с Валери Симеонов и му казах: може да имаш право в много неща, но такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз е неприемлив. Затова ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи. "Зелените" в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани винаги, по всички теми. Аз съм им обещал, гарантирал, че сме приели само това - втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения", каза още Борисов. 

"С този начин на изразяване на Валери Симеонов - че зелените са глупаци, не съм съгласен. Нито с думите му за Ска Келер", подчерта Борисов. И допълни: "Историята ще каже дали съм бил прав. Дали нещо е било правилно, след 50 г. ще се разбере."

На въпрос защо продължават протестите, той отговори: "Иначе как ще се покажат Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види? Нали трябва да намерят някаква тема. Средната работна заплата днес минава 1160 лева, доходите са се вдигнали с 12%, приходите от горивата с 15%, ръст на икономиката, безработицата, в петицата на Европа е България. Как да ги чуят иначе?". 

"Цеко Минев стои зад "Юлен". Омразата между Цеко Минев и "Зелените" води до напрежението за Пирин", обясни проблема премиерът.

Проблемът с корупцията също бе коментиран, като премиерът призна, че има корупция в България, но такава има навсякъде.

"Борбата с корупцията не е само усещане. Завчера арестуваха кмета на Септември", подчерта Борисов.
По публикацията работи: Венцислава Вельова

Източник: dnes.bg