Що за хора са южнокорейците, кои са любимите им ястия,

...
Що за хора са южнокорейците, кои са любимите им ястия,
Коментари Харесай

Какво не знаем за Южна Корея?

Що за хора са южнокорейците, кои са обичаните им ястия, с какво е известна страната им? От през днешния ден целия свят гледа към Южна Корея, където бяха открити Зимните олимпийски игри.

Ето няколко любопитни обстоятелства за тази страна, подбрани от Deutsche Welle:

Що за хора са южнокорейците?

В съпоставяне с останалите азиатци, южнокорейците са считани за темпераментни хора. По предписание те не се крият зад маска от общителни усмивки, а демонстрират намерено възприятията си, като ги споделят даже и с хора, които не познават изключително добре. Силно изразено при тях е груповото схващане: соловите акции са нежелани, груповите дейности постоянно са за предпочитане. Затова и хората, които работят дружно, постоянно вървят групово на вечеря след края на работния ден, след което завършват вечерта с групово посещаване на някой караоке-бар. А в случай че някой реши да напусне компанията преди всички останали да са си тръгнали, рискува държанието му да бъде възприето като засегнатост.

И още нещо доста любопитно: обичана тематика най-много измежду младите южнокорейци е... кръвната група. Защото за тях тя е нещо като зодията за европейците. Корейците имат вяра, че от кръвната група освен зависят някои от чертите на характера, само че и че тя даже дефинира ориста на индивида.

Иначе разпоредбите за вежливост са почти същите, както и в останалите страни от Източна Азия. Така да вземем за пример хората се поздравяват с лек реверанс, а босите крайници са табу. Затова постоянно би трябвало да се носят чорапи, в това число и под сандалите.

Какво предлага локалната кухня?

Типично южнокорейско ядене е така наречен Kimchi: китайско зеле, наложено в люта марината. Друго обичано ядене в страната-домакин на Зимните олимпийски игри е така наречен Bibimbap - ориз със зеленчуци, яйце, телешко месо и чили. Корейците обичат също скара и суши. А който желае да опита нещо екзотично, може да си поръча Gim - сушени и осолени кафяви водорасли.

През последните години в Южна Корея се появи една нова мода, обвързвана с храненето: младежи се тъпчат с големи количества храна, като цялото това зрелище се предава онлайн в интернет. Угощението се назовава " Meokbang " - композиция от " хапвам " и " излъчвам ".

Кои са южнокорейските експортни шлагери?

Освен с компютърните си чипове, колите и корабната техника, Южна Корея е известна още със своите поп-групи, със сапунените сериали и с интервенциите за разкрасяване. Южнокорейските поп-групи са известни в цяла Азия - и най-много в Китай, където имат изключително доста фенове.

Южна Корея е известна и с медицинския туризъм - доста хора идват в страната, с цел да си вършат пластични интервенции. Междувременно Южна Корея е номер едно в света по брой на осъществените интервенции за разкрасяване. Само в Гангнам, един от регионите на столицата Сеул, има цели 500 клиники за пластични интервенции.

Колко известни са зимните спортове в Южна Корея?

Ако би трябвало да сме почтени - не са доста известни. Най-голям интерес провокират фигурното пързаляне, шорттрекът и бързото пързаляне с кънки. Един тип всекидневен народен " спорт " е компютърната игра StarCraft - стратегическа игра в действително време, която се играе на компютър или на подпора. Милиони южнокорейци са запалени геймъри.

От 2014 година всеобщо се практикува и този " спорт ": като мярка против бърнаут (т.нар. Синдром на професионалното изчерпване) стотици южнокорейци седят един до различен на тревата в парка и не вършат нищо. Печели този, който издържи най-дълго да гледа в една точка, без да се развлича с нищо друго. Това " съревнование " се назовава Space Out Competition.

Какви асоциации пораждат у южнокорейците Олимпийските игри?

Някак все се случва по този начин, че южнокорейските семейства на Олимпийски игри съответстват по време с огромни политически промени в страната.

Малко преди Олимпийските игри в Сеул през 1988 в страната за пръв път се организираха демократични избори. А в навечерието на тези Олимпийски игри южнокорейците си извоюваха значима политическа победа: с невиждани всеобщи митинги те способстваха за свалянето на корумпираната президентка Пак Гън-хе. Сега разпореждат огромни очаквания на новия си държавен глава Мун Дже-ин, който, за разлика от предшественичката си, е решен да способства за преосмисляне на диктаторското минало на страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР