Що се отнася до прегледите на екипировката, това беше блестящо:

...
Що се отнася до прегледите на екипировката, това беше блестящо:
Коментари Харесай

Как произведените в САЩ снайперски боеприпаси попадат в руските пушки?

Що се отнася до прегледите на оборудването, това беше ослепително: в 60-секунден видеоклип, оповестен в Telegram, маскиран снайперист , носещ отличителните знаци на главата на гибелта на наемната военна група „ Вагнер “, възхвалява създадената в Русия пушка Orsis T-5000, написа „ Politico “. 

„ Оборудването идва с доста положителни рекомендации “ , споделя боецът, сниман в овъгления интериор на постройка, на боен кореспондент от телевизионния канал „ Звезда “, ръководен от съветското министерство на защитата. Изваждайки щипката на оръжието в профил, той продължава:

„ Използва западни муниции диаметър 338. Работи доста добре. Може да проникне през леко прикритие, в случай че врагът е зад него. И навън може да порази врага на разстояние до 1500 метра.

Orsis T-5000 се създава от основана в Москва компания, наречена Промтехнология / Promtekhnologiya /, която е глобена от Съединените щати.

А „ западните “ муниции?

Документите, получени от „ Politico “, демонстрират, че Промтехнология и друга съветска компания, наречена Tetis, са придобили стотици хиляди патрони, създадени от Hornady, американска компания, която маркира продуктите си като

„ Точн а. Смъртоносен. Надеждна. Hornady, учредена през 1949 година, обобщава своята философия с фразата: „ Десет патрона през една дупка. “

Констатациите допълват от ден на ден доказателства, че доставките на смъртоносно и несмъртоносно военно съоръжение към момента доближават до Русия , макар наложените от Запада невиждани наказания в отговор на нашествието на президента Владимир Путин в Украйна предходната година. Изискванията на войната разкриха неналичието на потенциал на Русия да създава снайперски патрони от висок клас, споделят специалисти по защитата, и това подхранва преуспяващ черен пазар за западни муниции.

Информацията за закупуването на такова съоръжение се крие на видно място: детайлности за покупко-продажбите — вносители, снабдители и описания на артикули — могат да бъдат открити онлайн от всеки, който има достъп до съветския интернет и схваща интернационалните кодове за митническа подредба .

Всичко, само че не и патрони

В „ декларация за сходство “, подадена в съветския държавен указател с дата 12 август 2022 година, Промтехнология съобщи, че възнамерява да достави партида от 102 200 оловни патрона Hornady за сглобяването на „ ловни патрони “, употребявани в „ цивилни оръжия с нарезна варел “. Спецификациите – патрони.338 Lapua Magnum с тегло 285 блестна – подхождат на тези на артикул в каталога на Hornady.

Втора декларация със същата дата е за партида „ незатворени гилзи за сглобяване на патрони за цивилен огнестрелни оръжия “ , създадени от Hornady със същата спецификация.338 Lapua Magnum.

Описанието е подвеждащо: .338 Lapua Magnum не е „ ловджийски патрон “ ; това е мощен снаряд с огромен обхват, създаден от западните военни през 80-те години на предишния век и употребен от техните снайперисти в Ирак и Афганистан.

В контакт с „ Politico “ Стив Хорнади, основен изпълнителен шеф на фамилната компания, основана в Гранд Айлънд, Небраска, отхвърли да е продавал муниции на Русия по време на война. В малко телефонно позвъняване Хорнади съобщи:

„ В момента, в който Русия нахлу в Украйна, ние приключихме . “

Първоначално Хорнади отхвърли да даде детайлности и, когато беше помолен да прегледа доказателствата, изиска те да бъдат изпратени по факс или пощальон, защото не употребява имейл. В последна сметка той отговори, откакто „ Politico “ изпрати писмени претенции за коментар с подкрепяща документи по пощальон.

„ Ние изрично не изнасяме нищо за Русия и не сме имали позволение за експорт за Русия от 2014 година “ , отговори той и беше безапелационен:

„ Ние не поддържаме никаква продажба на нашия артикул на който и да е съветски кучи наследник и в случай че успеем да разберем по какъв начин те получават, в случай че в действителност го вършат, ще предприемем всички вероятни стъпки, с цел да го спрем. “

Хорнади добави, че се е свързал с управляващите на Съединени американски щати след питане на „ Politico “. Той уточни, че настоящото законодателство на Съединени американски щати изисква клиентите да получат позволение от Министерството на търговията за реекспорт на продукти, създадени в Съединените щати . Той посочи:

„ Доколкото ни е известно, никой от нашите клиенти не нарушава този закон . “

Шефът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин , запитан какви муниции са употребявали неговите войски, сподели на „ Politico “, че имат „ голямо количество муниции, свързани с НАТО, останали от украинската войска “. В саркастично гласово известие, изпратено до публицист от „ Politico “, съветският пълководец също изиска помощ за закупуване на бойни самолети F-35 и създадени в Съединени американски щати снайперски пушки, картечници и гранатомети.

Промтехнология отхвърли да е подала митническа декларация за импорт на муниции ; сподели, че няма връзка с Хорнади; и че има потенциал да създава лични муниции. Компанията също по този начин сподели в имейл мнения до „ Politico “, че пушката Orsis и боеприпасите , които компанията прави, са предопределени за „ ловни и спортни “ цели и са свободно налични на гражданския пазар.

Както Промтехнология, по този начин и Александър Зиновиев, посочен като общоприет шеф на компанията в документите, са били глобени от Украйна , която цитира доказателства, че нейните пушки Orsis „ са били употребявани в съветските военни интервенции в Източна Украйна “ . Промтехнология също е в полезрението на Вашингтон. В отговор на искане за коментар от „ Politico “ представител на Съвета за национална сигурност разяснява:

„ Ние одобряваме съществено всяко изказване за нарушение или укриване на наказания и се ангажираме да подсигуряваме, че глобите се ползват изцяло . “

„ Предприехме стъпки да потърсим отговорност от Русия за нейната война в Украйна и наложихме невиждан режим на наказания, с цел да попречим на способността на Русия да има достъп до средства и оръжия, които подхранват военната машина на Путин. Това включва санкциониране на компании като Промтехнология.

Престъпни или умишлени нарушавания на глобите на Съединени американски щати могат да доведат до наказания до 1 милион $ за нарушаване, както и до 20 години отнемане от независимост за лица. Гражданските наказания могат да доближат до по-високата от двойната стойност на главната транзакция или към 350 000 $ за нарушаване.

Описването на муниции от боен клас като за лов или спортна приложимост, както вършат документите, се равнява на едва завоалирана ловкост за отбягване на целенасочени „ умни “ наказания, ориентирани към отнемане на съветската войска от средства за водене на войната, сподели анализаторът по защитата Мария Шагина.

„ Строго видяно, интелигентните наказания не би трябвало да са ориентирани към нищо цивилно, с цел да се избегнат странични филантропични вреди “ , счита Шагина, теоретичен помощник в основания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически проучвания.

„ Но задачите в властническите страни в действителност ще се възползват от това. “

Русия презареди

Друг съветски покупател на муниции Hornady е компания, наречена Tetis , която разкри две доставки от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Последната беше през април за повече от 300 000 „ единици “, включващи необятна гама от артикули, които са тествани в каталога на Hornady. Основните притежатели на Tetis, Александър Левандовски и Сергей Сенченко , всеки от които има дялове от 41,1 %, имат връзки с съветската войска. И двамата преди този момент бяха посочени като акционери в друга компания, наречена Kampo , която съгласно документите на компанията има лицензи за произвеждане на оръжия и военно съоръжение и е правила бизнес с Министерството на защитата и Специалния летателен отряд, който ръководи президентския аероплан на Путин.

Въпреки че Tetis не предлага амуниции Hornady на уеб страницата си, той се популяризира като интернационален дистрибутор на RCBS , американски производител на съоръжение за презареждане. Това се употребява за сглобяване на гилзи, пълнител, гориво и снаряди в патрони, които по-късно могат да бъдат изстреляни – както се вижда в това видео, оповестено от съветски запалянко на оръжието.

Проверка на база данни разкри, че последната декларация за сходство, подадена от Tetis за RCBS, за електронни везни, е предшествала пълномащабното навлизане на Русия на 24 февруари предходната година с малко повече от месец.

Руската комерсиална администрация разрешава на локалните компании да подсигуряват за стоките, които внасят, като подават заявления за сходство, като тези, в които се загатват продуктите на Hornady. Това значи, че доставчикът , посочен във формуляра, може да не знае за съответни колета, които биха могли да бъдат обработени от медиатор. Tetis не отговори на изпратено по имейл искане за коментар.

Мат Райс, представител на притежателя на RCBS Vista Outdoor, разяснява, че Tetis към този момент не е интернационален дистрибутор на RCBS . „ След нашествието на Русия в Украйна нашият бизнес взе решение да приключи всички продажби на артикули в страната “ , посочи Райс в имейл, добавяйки, че RCBS ще отстрани листата за Tetis от уеб страницата си.

Правене на обиколки

Боеприпасите Hornady или техните съставни елементи са свободно налични в Русия, дружно с друго непознато военно съоръжение от висок клас. Вземете „ Sniper Shop “ на Telegram , криптирано приложение за известия, което е известно в Русия : То включва настояща оферта за цялостна гама от артикули на Hornady, като продавачът кани купувачите да посетят шоурум в Соколники, московски квартал, и предлага доставка в цяла Русия с пощальон или по пощата. Свързал се с „ Politico “, казаното удостовери, че амунициите Hornady са в наличност , само че отхвърли да разяснява повече по отношение на източника им. 

След това има „ Антон “, който популяризира артикули от Hornady и RCBS в своя профил. Той също по този начин популяризира екипировка от Nightforce, производител на термични оптични прицели; Lapua, който оказа помощ за проектирането на едноименните амуниции.338; MDT, производител на шасита, пълнители и аксесоари за пушки; и акуратен оръжейник AREA 419. Всички са американски като се изключи Lapua, която е основана във Финландия и е благосъстоятелност на норвежка компания, наречена Nammo.

„ Антон “ разгласява оферта за патрони Hornady на 24 октомври предходната година. Свързван посредством Telegram, с цел да попита дали към момента съхранява Hornady, той отговори: „ Ние не вършим муниции . “

В хода на изследването си „ Politico “ откри и заявления от няколко други съветски компании за муниции, създадени в Германия, Финландия и Турция.

Процъфтяващият черен пазар отразява структурния недостиг на съветската военна стопанска система. Неговият военно-промишлен комплекс може да създава положителни дребни оръжия, като пушката Орсис, само че му липсва потенциалът да създава количеството боеприпаси, нужни на войска, която води война на фронт, разпрострян се на стотици благи.

„ Въпреки качеството на създадените пушки, сполучливото попадение зависи директно от съставените елементи, употребявани в патроните, а те, за жалост, са вносни “ , оплака се сътрудник в обява в съветски боен новинарски уебсайт няколко месеца след началото на войната. Произвежданият в Русия барут няма непоклатимост, добави кореспондентът, като сподели, че това е „ недопустимо в границите на високоточна пукотевица “ .

Продължаващият достъп до профилирани патрони за пушки, създадени на Запад, като.338 Lapua Magnum, от глобен съветски производител на дребни оръжия като производителя на Orsis Promtekhnologiya, е „ трогателен “, съобщи Гари Съмървил, теоретичен помощник в Royal United Services Institute ( RUSI), английски мозъчен концерн по защитата.

„ В момента има единствено един производител на тази касета в Русия “ , добави той. „ Предотвратяването на доставката на тези типове муниции от западни страни към Русия е лесна победа за тези, които се стремят да лимитират способността на Русия да води война в Украйна. “

Балкански път

Не единствено муниции от Съединени американски щати доближават до фронта към Бахмут в Източна Украйна, неотдавна хванат от наемниците на Пригожин след кървава, траяла месеци борба.

Изглежда има и патрони от Европейския съюз , който е наложил не по-малко от 10 кръга наказания против Русия в до момента неоснователен опит да лиши военната машина на Путин от средствата, с които да се бори.

Промтехнология е подала четири заявления от октомври, обхващащи колета от 460 000 единици, разказани като „ ловни патрони Orsis “ – множеството са от вида.338 Lapua Magnum. Те разпознават словенската компания, наречена Valerian, като снабдител.

Първата от поръчките от 13 октомври 2022 година включва номер на въздушна товарителница, чиито първи три числа — 262 — демонстрират, че изпращачът е Ural Airlines, съветски транспортьор. Не беше допустимо обаче незабавно да се наблюдава маршрутът на полета.

Valerian е учредена в навечерието на съветската инвазия в Украйна с импортиран капитал от €7 500 от Gašper Heybal, който преди този момент е работил за американската военна компания Voodoo Tactical. На началната си страница Valerian споделя: „ Нашата цел е да ви подготвим за вашата задача, каквато и да е тя и където и да отивате. “

В онлайн изявления през последното десетилетие – в това число във Фейсбук група, наречена EU Guns с заявена задача за „ по-лесно прекачване на оръжия сред европейски притежатели на оръжия “ – Хейбал не направи доста, с цел да разсее усещането, че е деен търговец на дребни оръжия.

Телефонният номер, който Heybal показа обществено в тези изявления, е същият като този на Valerian, който е регистриран на адрес в село на към 40 минути път с кола югоизточно от словенската столица Любляна. Стигнал до този брой, Хейбал отхвърли, че Валериан е доставял муниции за Русия, като даде да се разбере:

„ Ние не продаваме никакви… огнестрелни оръжия или муниции, а също по този начин има ембарго против Русия . “

В следващ имейл по отношение на декларациите за сходство Хейбал сподели:

„ Първо, би трябвало да подчертаем, че не знаем, нито разбираме по какъв начин името на нашата компания, Valerian d.o.o., се появява в документа. “

„ Второ, там Валериан не е посочен като снабдител, а като производител, а това е невероятно, защото ние не произвеждаме муниции. Като се има поради това, към момента няма безусловно никакъв смисъл за нас по какъв начин нашето име може да се появи на него. Радваме се, че ни обърна внимание на това, с цел да можем да разберем какво се случва.

Словенски посланик сподели, че макар че Валериан в никакъв случай не е кандидатствал за позволение за експорт на оръжия или муниции за Русия, той е изпратил „ обособени елементи “ до Киргизстан.

Централноазиатската страна е една от страните, които Европейски Съюз има поради, до момента в който разисква 11-ия кръг от ограничения, ориентирани към трети страни, за които се подозира, че оказват помощ на Русия да избегне глобите.

„ Компетентните служби в Република Словения към този момент са почнали съответните процедури за следствие на обстоятелствата, свързани с компанията “ , счита дипломатът пред „ Politico “, добавяйки, че ще ревизират възможното отклонение на артикули към Руската федерация .

„ Словения е твърдо ангажирана да поддържа Украйна, ние поддържаме всички пакети от наказания и изключително този против заобикалянето на ограниченията. “

Служител в Европейската комисия отклони настояването за коментар, като сподели, че страните членки на блока са виновни за използването на глобите. Служителят изясни:

„ Тъй като това наподобява като доста характерен случай, тези изказвания би трябвало да бъдат в допълнение разследвани от способените органи . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР