Що се отнася до Близкия изток, президентът на САЩ Доналд

...
Що се отнася до Близкия изток, президентът на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: В Близкия изток Тръмп си играе с огъня

Що се отнася до Близкия изток, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп си играе с огъня, написа създателят на коментар в английския " Файненшъл таймс ".

Решението на Тръмп да трансферира посолството на Съединени американски щати в Йерусалим докара до кръвопролитни конфликти на границата сред Израел и линията Газа, при които починаха десетки палестини, припомня вестникът.

Същевременно вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс съпостави Тръмп с библейския цар Давид, победил зложелател, по-силен от него самия.

Ако Тръмп желаеше в действителност да разпали най-дълбоко отвращение в арабския свят, би трябвало да направи тъкмо това, което стори. Но тук не става дума за някакъв добре премислен проект, по-скоро за повърхностно отношение към този район, предава Българска телеграфна агенция.

Гневът на палестинците бе единствено инцидентен " непряк резултат " от устрема на Тръмп да буди удивление. За да стартира сполучливо комерсиалната си марка, той е подготвен да се държи неразумно в международната политика, разяснява събитията в Йерусалим изданието, представено от Би Би Си.

Доналд Тръмп счита, че що се отнася до Близкия изток, той ще реализира триумф - за разлика от своите прародители в Белия дом.

Решението му да реалокира посолството в Йерусалим обаче е в директно несъгласие с обичайна роля на Съединени американски щати като самостоятелен медиатор в договарянията сред Израел и палестинците. Той основава и компликации за водачите на арабските страни.

" Щом Тръмп ползва подобен метод в дипломацията, какво ще стане, в случай че стартира война? " - пита се създателят на публикацията.

За жал обаче става все по-вероятно в Близкия изток да избухне война.

С дейностите си Тръмп налива масло в този огън. И в този смисъл не наподобява на предходните американски президенти. Дори Джордж Буш младши, почнал война в Ирак, обръщаше внимание на публичното мнение в арабските страни.

Тръмп се интересува единствено от мнението на ръководещите съсловия, най-много в страните от Залива. Те се радват, че Тръмп ги поддържа в спора им с шиитски Иран.

С това обаче Тръмп в действителност кара Съединени американски щати да вземат страна в сунитско-шиитския спор. И по този начин оставя ролята на съдия в ръцете на Владимир Путин.

Тръмп извършва обещаното по време на изборната си акция - трансферира американската задача в Йерусалим и скъса нуклеарното съглашение с Иран. Не ще може обаче да съблюдава друго заричане - че единствено той може да реши близкоизточния спор. И виждаме по какъв начин това заричане се трансформира в най-скъпоструващото в човешката история, заключава наблюдаващият на " Файненшъл таймс ".

Палестинците желаят да продължат своя " пацифистки " и " консенсусен " митинг, наименуван Големият поход на завръщането, даже след кръвопролитията от понеделник, когато десетки стачкуващи бяха убити от израелските сили за сигурност. Това декларира в изявление за френския " Либерасион " Ахмад Абу Ратима, представител на акцията.

Всички изпитват през днешния ден тъга по-късно кръвопролитие, само че най-много яд, тъй като в интернационален проект не е направено нищо, с цел да бъде Израел осъден за това военно закононарушение против мирни стачкуващи, твърди деятелят. Според него от началото на митинга през март са убити 110 палестинци и хиляди са ранени, " а няма нито един ранен израелец ".

" Консенсусната самодейност " слага на напред във времето палестинското национално единение, сплотява всички политически сили в линията Газа, споделя Ратима. Още през цялото време бяха планувани демонстрации всеки петък до началото на юни - годишнината от войната през 1967 година, когато Израел окупира Газа и Западния бряг, показва той. " Палестинците желаят да продължат това спокойно придвижване, което, уповавам се, ще прерасне в други средства за деяние ", предизвестява деятелят пред " Либерасион ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР