Що му трябва да премиера Бойко Борисов да коментира независимостта

...
Що му трябва да премиера Бойко Борисов да коментира независимостта
Коментари Харесай

Независимата Темида, хлябът, ножът и двойният стандарт

Що му би трябвало да премиера Бойко Борисов да разяснява независимостта на правосъдната ни система и опитите на "някои управляващи " да й се бъркат? За да лъсне личната му взаимозависимост?

В петък (17 май) той се направи на най-върлия бранител на независимостта на Темида, обвинявайки президента Румен Радев, че се бърка в работата й. Борисов има поради последните срещи на Радев с висши представители на правосъдната система, на които разисква с тях избора на бъдещия основен прокурор.

Не утвърждавам, че някои от управляващите се пробват да се бъркат в самостоятелната правосъдна система, съобщи в петък (17 май) в Плевен министър председателят. Нали за това се борихме - правосъдната власт да е самостоятелна. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите управляващи - президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледаме своите задания, яростно съобщи той.

Яростният защитник на Темида не се посвени и уточни къде го стиска обувката - президентът бил викал магистратите един по един при себе си. Не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на основен прокурор. Има Висш съдебен съвет, има си способи, по които се избира. Президентската институция по-късно има право да утвърди или да не утвърди, отсече Борисов.

В същото време обаче Борисов се прави на ни чул, ни видял за всички изприказвани приказки и изписани обстоятелства, че Темида е на директен доклад при един корпулентен народен представител от Движение за права и свободи. Който кадрува там, без министър председателят гък да каже в поддръжка на независимостта...

За илюстрация ще напомним казаното от някогашния началник на Софийски областен съд Методи Лалов за срещата му с присъединяване на оня същия корпулентен политик и за въздействието му при изборите на управителни фрагменти в правосъдната власт. Лалов сред прочее тези дни описа и различен любопитен случай за напън върху съда от 2015 година, този път от страна на народен представител от ГЕРБ "със значителен принос към законодателния развой " - по този начин му го показал тогавашен член на Конституционния съд, който съдействал за срещата им. Та същият народен представител в прав текст декларирал, че едно дело против ГЕРБ за неплатен наем от 24 000 лв. за постройка в подножието на Витоша, не трябвало да бъде придвижвано. Предизборна конюнктура е, като чуят хората, че партията дължи пари, ще е неприятно, рекъл депутатът с принос в законодателния развой.

Точно поради такива български политици "с принос към законността " еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова преди месец съобщи, че в България чувството за независимостта на правосъдната власт е измежду трите най-ниски в Европа. И показа персоналното си мнение, че премахването на мониторинга за нас не може да се реализира в мандата на сегашната еврокомисия. Сред хората има огромен недостиг на религия към правосъдната система, изясни Йоурова.

Може и да не му е работа на президента Радев да препитва висши ръководители на правосъдната система за избора на бъдещия основен прокурор. Но повече прави усещане, че бранейки независимостта на Темида, министър председателят Борисов умишлено пропуща и изобщо не разяснява явни обстоятелства, доказващи, че доста от дълго време правосъдната власт е приватизирана и ръководена от Пеевски и компания. Компания, която както сочи националната мъдрост, държи и хляба, и ножа.

А мълчанието на премиера навежда на мисълта, че той май доста добре знае смисъла на българската сентенция "страх лозе пази ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР