Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото

...
Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото
Коментари Харесай

Правят тънкоиглена биопсия на щитовидната жлеза в ДКЦ-2

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото тяло. По форма прилича пеперуда. Основната й функционалност е производството на хормони, които въздействат върху метаболизма, растежа, развиването, управлението на температурата на тялото, поддържането на скоростта на асимилиране от организма на мазнините и въглехидратите. Заболяванията на щитовидната жлеза са по-често срещани даже от диабета.

Понякога те протичат без симптоматика и човек не знае, че има нарушаване във функционалностите на този орган. В други случаи белезите на нарушена функционалност наподобяват проявления на други болести.

Това е повода експертите да поучават пациентите, даже при най-малките подозрения, неотложно да потърсят доктор, който да сложи точна диагноза и да откри или отхвърли заболяване на щитовидната жлеза. Методите, които експертите употребяват за диагностициране са: палпация (опипване), лабораторни проучвания, ехография, биопсия, сцинтиграфия.

След определяне на съществуването на бучки (или възли), с цел да се открие повода за тяхното развиване, се взема биопсия. От средата на предходната година, този способ се ползва и в ДКЦ-2. Тънкоиглената биопсия е извънредно щадяща и безболезнена за пациентите. Чрез ехографски обзор се открива точното място на възела, а по-късно чрез игла се извежда материал. Впоследствие тези кафези се проучват от експерт патоанатом.

Изследването е платено. Извършва се от доцент доктор Елисавета Вълчева, всеки вторник, след авансово записване на телефон 082 502 430 или регистратурата на ДКЦ-2 (ж.к. "Здравец-Изток ", ул. "Рига " 35).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР