Щитовидната жлеза е много важен, но и особено чувствителен орган.

...
Щитовидната жлеза е много важен, но и особено чувствителен орган.
Коментари Харесай

6 продукта, които убиват щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е доста значим, само че и изключително сензитивен орган. Функциите ѝ могат да бъдат нарушени даже при погрешно хранене. Има артикули, които са изключително нездравословни за нея.

Морско зеле (ламинария) и други водорасли

Водораслите съдържат огромни количества йод, на процедура те са най-йодосъдържащия артикул. При някои болести на щитовидната жлеза ендокринолозите не разрешават на пациентите да употребяват морски блага, морска риба и други богати на йод артикули. Дори с щитовидната ви жлеза всичко да е наред, диетолозите предлагат да бъдете умерени в потреблението на храни с високо наличие на йод, с цел да не се наруши естественият баланс на това вещество в организма.

Обикновено зеле

Обикновеното зеле, броколито, карфиолът са потребни и вкусни зеленчуци, които, за жалост, също могат да нарушат естествения баланс на йод в организма и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да го усвоява. Добрата вест е, че в обработен вид зелето е изцяло безвредно.

Соя

Соята и соевите артикули не се предлагат на хора, които одобряват хормони за щитовидната жлеза: проучвания демонстрират, че в през първия час след хранене, усвояването на хормоните стопира. Ако имате нарушавания във функционалностите на щитовидната жлеза, ще се наложи да се откажете от соята и соевите артикули, в това число и от соевото мляко и соевия сос.

Глутен

Няколко проучвания потвърдиха връзката сред целиакията и някои болести на щитовидната жлеза да вземем за пример Болест на Хашимото. Тези изследвания потвърдиха, че пациентите, които са минали на безглутенова диета, имат усъвършенстване. Засега лекарите не предлагат цялостното отричане от глутеносъдържащи артикули, само че е допустимо да се наложи да ги ограничите, с цел да се следи реакцията на организма ви.

Някои типове риба

Риба звук, скумрия, риба меч – това са сортове риба, от които ще се наложи да се откажете. Тези риби имат високо наличие на живак, който по химически състав прилича йода, интензивно се гълтам от щитовидната жлеза и се натрупва в организма. Високото наличие на живак освен затруднява направата на хормони от щитовидната жлеза в задоволително количество, само че и покачва риска от развиване на автоимунни болести, каквото е Болестта на Хашимото.

Захар

Ако имате проблем със щитовидната жлеза, ще се наложи да ограничите сладките храни. По предписание, нарушаванията във функциите ѝ ни вършат уязвими пред диабета, а захарта е фактор, който покачва риска от поява на това заболяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР