Щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и

...
Щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и
Коментари Харесай

Външното министерство за руската изложба: 9 септември донесе половин век репресии

Щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни. "

Това съобщи българското министерство на външните работи в изказване, оповестено на уеб страницата си. Съобщението е направено във връзка проведената от Посолството на Руската федерация " Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ", планувана за 9 септември.

Външното министерство прецизира, че няма никакво отношение към тази демонстрация и поучава съветското посолство " да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. "

" 9-и септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през 20-и век ", гласи още изказването. " От позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България.

Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Следва краткотрайна окупация на България от Съюз на съветските социалистически републики и Съюзниците, която официално се управлява от представители на обединението, само че де факто се упражнява извънредно посредством руското военно наличие.

Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР