Щетите върху реколтата и градините са значителниЛятна буря с обилен

...
Щетите върху реколтата и градините са значителниЛятна буря с обилен
Коментари Харесай

Порой и градушка удариха Смолян и Кюстендил

Щетите върху реколтата и градините са обилни
Лятна стихия с изобилен дъжд, съпроводен с гръмотевици и градушка, се развихри за към час в късния следобяд в Смолян. В разследване на пороя по улиците на регионалния град потекоха реки от дъждовна вода и придвижването спря. "

Всичко стартира към 16:00 ч., когато над града се надвесиха тъмни облаци и стартира натоварен дъжд на дъжд, след близо 20 минути, той бе подправен с градушка, а улиците в града се трансфораха в реки ", заяви зам.-кметът на общината инж. Марияна Цекова.

Под напора на водата има избити шахти.

В целия град шахтите са затлачени с наноси, пръст, листа. При прогнози за на следващия ден от нови значителни превалявания тези шахти ще основат големи проблеми, алармират хора от града, съобщи Смолян прес.

По информация на зам. областния управител Адриан Петров, пожарни екипи отводняват магазини в ниската част на бул. " България " в регионалния град, като има и сигнал за избили води в дома на стара жена.

Околовръстният път на Смолян също бе съществено наводнен. Щетите върху реколтата и градините са обилни.

Заради бурята и градушката, пътят към прохода " Правела " също е бил съществено наводнен, като очевидци оповестяват за много наноси по пътните платна.

Свлечена кална маса затрудни придвижването по пътя Пампорово - Стойките, малко преди " Малина ", съобщи  дежурният в Областно пътно ръководство - Смолян пред " Фокус ". Сигналът е подаден от водач на рейс, пренасящ деца, който е на място и не може да премине поради наносите на пътя.

Заради проливния дъжд пътните настилки в региона са мокри и хлъзгави тук-там. Заради преваляванията и пресечения релеф на района е нараснала заплахата от падащи камъни и срутване на земни маси, по тази причина водачите би трябвало да карат деликатно и със съобразена скорост.

Движението по пътя Смолян - Мадан, при срутището на разклона за село Тикале, се контролира със светофарна уредба и скоростта е лимитирана до 20 км/ч. Трафикът се реализира в дясната пътна лента. Заради пресечения релеф на района е нараснала заплахата от падащи камъни и срутване на земни маси по всички посоки в региона, по тази причина водачите би трябвало да карат деликатно и със съобразена скорост.

Пампорово също е побеля от мощната градушка.

Дъжд и градушка с величина на лешник падна и в Кюстендил за половин час след 16 ч.  В близкото с. Жиленци прекъсна електрозахранването.  По улиците в регионалния град има запушени шахти от паднала шума. От районната метеорологична работа споделиха, че към момента не са правили замерване, само че по предварителни данни преваляванията са били към 10 л на квадратен метър.

Утре следобяд още веднъж ще вали и гърми в огромна част от страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР