Щетите след наводнението в Карловско са за над 70 млн.

...
Щетите след наводнението в Карловско са за над 70 млн.
Коментари Харесай

За над 70 млн. лв са щетите от наводненията в Карловско

Щетите след наводнението в Карловско са за над 70 млн. лева, а описването им продължава, разгласи през вчерашния ден кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му единствено вредите по обществената инфраструктура са за над 50 млн. лева
Разрушени са 7 моста на общински пътища, 11 уреди към тях в обитаемоте места, изцяло разрушени са коритата на 3 дребни реки. 340 къщи са наводнени, 6 са изцяло разрушени, а 40 са доста тежко потърпевши и не могат да се населяват. Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, към 20 километра са развалените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 учебни заведения, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неопределеност, евентуално са затрупани под наноси и дървесина.
25 фамилии от потърпевшите къщи са настанени при родственици. За останалите се търсят разнообразни способи за настаняване. " Вариантите са да се ремонтира общинска постройка, в която да бъдат настанени няколко фамилии като в жилищен блок, да бъдат построени краткотрайни постройки в дворовете на хората или те да бъдат настанени в хотел или ведомствена база за сметка на страната. Възможно е хората да бъдат настанени и във фургони ", уточни Кабаиванов.
" Без вода не престават да са Слатино, Богдан и Каравелово. Те ще бъдат снабдени с вода по краткотрайни водопроводи, а по-късно ще се пристъпи към поетапно създаване на водопроводната мрежа на селата ", изясни регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.
Служебният министърът на земеделието Явор Гечев разяснява, че към този момент няма данни за всеобща сеч, която да е довела до наводненията в Карловско. Констатациите обаче са въз основата на инспекция на документи, занапред щели да се вършат инспекции на място. Гечев заяви, че донесените от водата трупи към 10 000 т ще останат за локалните хора, които могат да ги употребяват.
Кабинетът взе решение потърпевшите от наводнението общини да се освободят от такси за боклуци. Ще бъде направена инспекция на място за осъществената сеч и действия в горите в района, както и да се откри има ли позволени нарушавания, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. От Държавния запас са освободени нужните за хората минерална вода и консервирани храни, които ще бъдат предоставени на жителите на бедстващите села. 
Засега България не е задействала механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана, стана ясно във вторник. Европейският механизъм за гражданска отбрана може да обезпечи поддръжка при търсене и избавяне, при изпращане на лекари, медикаменти и здравно съоръжение, при филтриране на водата и за даване на средства за краткотраен заслон. Механизмът съгласува дейностите в отговор на естествени и породени от индивида бедствия на ниво Европейски Съюз.
РЗИ предизвестява да се внимава, с цел да не стигне до зараза
РЗИ в Пловдив разпореди на кметовете на общините скупчването, обработката и извозването на отпадъците да се прави под непоколебим надзор, с цел да не се допусне те да станат източници на зараза. Началникът на инспекцията доктор Сийка Димчева предложи на хората да употребяват персонални защитни средства при разчистване на дворовете. При пострадване да почистват незабавно раната, а хора с гадене и температура незабавно да се извърнат към персоналния доктор, с цел да не се стигне до зараза.
Д-р Димчева предложи течащата вода от централни и локални водоизточници да се употребява единствено за битови цели, а за пиянство и подготвяне на храна - единствено бутилирана минерална/трапезна вода или такава, обезпечена от цистерна.
Водата от централното водоснабдяване да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна. Забраната ще продължи до приемане на трайни, поредни лабораторни резултати за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. От РЗИ приканват водата от кладенци и сондажи на територията на частни парцели също да не се употребява за битови потребности.   style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР