Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер, вследствие

Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер, вследствие ...

BSA: 57% от софтуера в България е нелицензиран.


Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер, вследствие на използване на нелицензиран софтуер, възлизат на около 359 млрд. щатски долара, сочи анализът

Компаниите поемат значителен риск за сигурността, ако използват нелецинзиран софтуер, предупреждава BSA

Ново проучване на браншовата организация BSA сочи, че 57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е неправилно лицензиран. Това е спад с 3 процентни пункта в използването на нелицензиран софтуер, спрямо предишния доклад на BSA, публикуван през 2016 г.

Според редица ИТ директори, както и според анализа в доклада на BSA – 2018 Global Software Survey, компаниите поемат значителен риск за сигурността, ако използват нелицензиран софтуер, предупреждава организацията.

Проучването измерва обема и стойността на нелицензирания софтуер, инсталиран на персонални компютри в повече от 110 държави и региони, като включва почти 23 000 респонденти – от индивидуални потребители и служители в компании до ИТ директори. Докладът на BSA цели да повиши разбирането за последиците от използването на нелицензиран софтуер.

„Организациите по света пропускат икономическите предимства и ползите за сигурността, които добре управляваният софтуер осигурява. Компаниите трябва да въведат програми за управление на софтуерните активи (SAM), чрез които да оценяват и управляват софтуера в мрежите си. Това, от своя страна, ще им помогне не само да намалят риска от сериозни кибер атаки, но и да увеличат приходите си”, заяви Виктория Еспинел, президент и главен изпълнителен директор на BSA.

Въпреки че бавно намалява, използването на нелицензиран софтуер е все още широко разпространено. Нелицензираният софтуер се използва в обезпокоителни мащаби, възлизайки на 37% от софтуера, инсталиран на персонални компютри по света – спад със само 2 процентни пункта спрямо 2016 г.

Нелицензираният софтуер в страните от Централна и Източна Европа (източник: BSA)

ИТ директорите отчитат, че нелицензираният софтуер става все по-рисков и скъп. Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер, вследствие на използване на нелицензиран софтуер, възлизат на около 359 млрд. щатски долара годишно. Предотвратяването на атаки върху данните и други рискове за сигурността е основната причина ИТ директорите да се подсигуряват, че мрежите им са изцяло лицензирани.

Нещо повече, подобряването на управлението на софтуера е не само задължително за сигурността, но и дава икономическо предимство, твърди BSA. Когато компаниите предприемат прагматични стъпки за подобряване на управлението на софтуера, те могат да увеличат приходите си с до 11%, се посочва в доклада.

Проучванията показват, че организациите могат да намалят с до 30% годишните си разходи за софтуер, като внедрят ефективно управление на софтуера (SAM) и програма за оптимизиране на софтуерните лицензи.

Източник: technews.bg