Щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд.

...
Щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд.
Коментари Харесай

2 млрд. лева може да достигнат загубите от чумата по свинете

Щетите от чумата по свинете може да доближат 2 милиарда лв., предизвести шефът на Българската организация е сигурност на храните доктор Дамян Илиев в ефира на БиТиВи. По думите му обстановката е доста тревожна, а главен фактор за преместване на чумата са хората, които придвижват вируса.
Мога да ви кажа доста образци по какъв начин е пристигнал вирусът при нас - посредством диви свине и контакт на ловци с двора у дома, посредством храни – от тези региони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца, изясни Илиев.
Той е безапелационен, че болестта не е пренесено от комари.
Междувременно държавното управление отпусна 3,7 млн. лв. за битка със болестта. Решението е взето на днешното съвещание на Министерския съвет, разгласи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Засега са открити шест нови огнища на заболяването в плевенски села.
Отпуснатите пари ще са за препарати и действия по стерилизация по граничните пунктове и обитаеми места, защото болестта се придвижва и в колите.
За заболяването няма ваксина и лекуване. Ефикасните ограничения за битка с нея са предварителна защита и евтаназия на инфектираните животни. Всеки човек, минал през инфектиран регион, може да се трансформира в преносител на заболяването, посочи Танева.
В Румъния към този момент има открити 1200 огнища на африканска чума по свинете, сподели още земеделският министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР