Щети за милиони след градушката, която падна снощи в близо

...
Щети за милиони след градушката, която падна снощи в близо
Коментари Харесай

Щети за милиони след градушката, която удари близо 15 пловдивски села

Щети за милиони след градушката, която падна нощес в близо 15 пловдивски села. Земеделски производители питат за какво не са изстреляни ракети от близкия полигон за битка с градушките и желаят компенсации от страната за унищожената годишна продукция.

В землището на село Ръжево Конаре хиляди декари с пипер, патладжани и зелени салати са изравнени със земята.

" Ужасна градушка с размера на кайсия, която тотално смаза продукцията на всички производители ", съобщи земеделският производител Георги Шиков.

От години хората отглеждат зеленчуци и постоянно са се чувствали предпазени, тъй като наоколо до Ръжево Конаре има три ракетни площадки за битка с градушките. Недоумяват и са гневни за какво нощес не е стреляно.

Пострадали от градушката производители има в близо 15 села.

" Обхватът е огромен, което за мен приказва, че Агенцията за битка с градушките не си е свършила работата. Би трябвало страната още на следващия ден да разгласи по какъв метод ще ни обезщети. Да, ние сме застраховани, единствено че застраховката няма да покрие и 30 % от разноските, които сме създали дотук ", добави Красимир Кумчев, аграрни производител от село Трилистник.

Областният шеф на Пловдив Ангел Стоев удостовери за Българска национална телевизия, че в интервала сред 19.00 и 20.00 часа на полигона за битка с градушките в Голям Чардак е имало възбрана да стрелят. Така облакът над Ръжево Конаре е останал занемарен.

" Метеорологичната конюнктура е била изцяло ясна. Екипът е бил изцяло подготвен, ракетите са били сложени. Но е бил получен отвод от София, евентуално от военните. Крайно време е страната да стартира да носи отговорност за дейностите си, а доста пъти и за бездействията си. Има закон за отговорността на страната и общините ", сподели още Пламен Николов, заместник-кмет на община Калояново.

Утре ще стартира разказване на вредите в района.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР