Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал

...
Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал
Коментари Харесай

Борисов: Щеше да е предателство да посрещна с фанфари Иванов

Щеше да е изменничество, в случай че през днешния ден в София бях посрещнал македонския президент с фанфари , разяснява министър председателят Бойко Борисов. Зоран Заев и Алексис Ципрас са извънредно храбри държавници и с днешната си постъпка желае да покаже отношение към тях, изясни той.

" Как ще се споделя Македония и дали ще се спогодят с Гърция, е работа единствено на македонския и гръцкия народ . Единственото, което желаеме за Македония, е влизане в Европейски Съюз, НАТО и съгласуваност сред страните ни ", показа в своя Facebook профил Борисов.

" На срещата на върха в София молих и опозиционните водачи, да не се възползват политически от тази обстановка. На фона на напъните, които всички европейски водачи поставиха месеци наред и събитията от през вчерашния ден, реших, че през днешния ден не е моментът да посрещам тържествено македонския президент ", добави той.



Премиерът изясни, че постоянно се е отнасял с голямо почитание към президента Георги Иванов , само че е решил, че след вчерашните събития, през днешния ден не е моментът за такава среща. Борисов разяснява, че неведнъж е заявил цялостната си поддръжка за решаването на разногласието за името на Македония.

 Борисов отхвърли среща с македонския президент
Борисов отхвърли среща с македонския президент

Забранил е на Захариева да го приема

Според него, в случай че въпросът с името на Македония не се реши, то това би спънало развиването на Балканите . " Няма по-неразвит район от нашия. Когато обаче станахме част от Европейски съюз, Брутният вътрешен продукт се подвигна и страната ни радикално се промени. Пожелавам това и на Македония ", уточни министър председателят.

Борисов подчертава върху напъните, които са положили България и Македония за подписването на Договора за другарство , добросъседство и съдействие сред двете страни.

 Вигенин неудовлетворен от отхвърли от положително въздействие към Македония
Вигенин неудовлетворен от отхвърли от положително въздействие към Македония

Обединените патриоти утвърждават позицията на премиера

По думите му генерации политици в България са желали да осъществят тази историческа стъпка, само че не са съумели . " Ако се стигне до смяна в името, ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите ", изясни министър-председателят.

Натикахме се в скандал, който не ни е необходим, дано да преспим, да го обмислим отново , дано в самата Македония да се срещнат и да си решат, в случай че желаят, разяснява Бойко Борисов.

 България желае спомагателни гаранции след промяната на името на Македония Обновена
България желае спомагателни гаранции след промяната на името на Македония

Според Румен Радев обаче разговор би трябвало да има освен с държавното управление на Македония

Припомняме, в началото Атина и Скопие се споразумяха за ново име на Македония. Опозицията в Гърция реагира отрицателно на сделките, а президентът на Македония се разгласи срещу взетото решение и отхвърли да се подпише под договорката.

В България съглашението за името на Македония бе признато добре. От външно министерство оповестиха, че България приветства съглашението за името на Македония.

Вътрешна македонска революционна организация също се оповестиха в поддръжка и акцентираха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО.

От Българска социалистическа партия пък желаеха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически искания към нас с новото име Северна Македония. Единствено от АБВ се изрекоха отрицателно .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР