Щерю Наумов,ВарнаНавършват се 182 години от рождението на легендарния Апостол

...
Щерю Наумов,ВарнаНавършват се 182 години от рождението на легендарния Апостол
Коментари Харесай

Национален герой ли ни е Левски?

Щерю Наумов,
Варна

Навършват се 182 години от рождението на именития Апостол на свободата - Васил Левски. През късия му живот той прави величави човешки каузи, които го слагат за безконечни времена в челните страници на 13-вековната история на България.

Злокобното софийско бесило ни припомня за разпятието на Христос. До своята гибел Левски е бил съвсем незнаен като персона. Познават го съратниците му, с които е имал непосредствена връзка, само че известността му стартира да пораства необикновено бързо след Освобождението на България, той става народен воин. Хората стартират да го боготворят, без даже да осъзнават неговите значими приноси за бъдещото избавление на България.

Левски притегля българите със своята тайнствена тайнственост. Той се явява там, където никой не подозира, че може да се появи. Появява се " отвред гонен, на всички места признат ", с разнообразни псевдоними и дегизировки, истината и мълвата за него се смесват в доста случаи в една легенда. Конспиративните комитети, които той основава в страната, сплотяват многочислени български юначаги, борци за независимост, подготвени за всеотдайност. Известно е, че Хаджидимитровците са били над 100 души, а в края на 1870 година броят е над 1000. Левски се пробва да трансформира битката във всенародно освободително дело.

Вътрешната революционна организация, която Апостола основава, има голямо значение за актуалната българска страна. Левски има невероятни човешки добродетели - родолюбие, воля, смайваща смелост, храброст, сръчност, самообладание, физическа мощност и експедитивност, невероятна издръжливост. Строг и придирчив, непретенциозен и умен, оптимист с остроумен нюх за точна преценка. Дякон с честен християнски морал, с пословична невзискателност и ослепителен разум и памет, които той ловко употребява през целия си живот, който е положил пред олтара на освободителната битка. Днес бихме споделили, че Левски е неоспорим водач на Националноосвободителното придвижване в България в епохата на Възраждането. Благодарение на стореното от него става допустимо Априлското въстание, което проправя пътя към Освобождението.

Сега, в навечерието на неговото рождение, при това посмъртно бесило в София още веднъж се стичат безчет българи да положат цвете пред делото му. Но поклонници ли сме в действителност на неговите завещания? Докъде стига патриотичното ни възприятие, завещано ни от него? Слушаме тържествени речи и горещи слова, а сетне всеки поема по остарелия си път: един " за парата да си продаде и душата ", различен - да си шушумига пред властта и началниците, размахвайки юмруци в кухнята. Колцина живеят по заветите на този популярен българин, дал живота си, с цел да бъдем свободни?! Колцина наши политици демократи имат нещо общо с демокрацията, с Левски - да не приказваме?! Той ни бил народен воин. Дали?

Колко са жертвоготовните българи, които през днешния ден се борят за независимост от лъжедемокрацията, против корупцията и бедността на народа. Цели опашки са се подредили - кой да се уреди за дипломат, кой за народен представител, кой за някоя богатства държавна службица... Какъв дисонанс, какъв абсурд, какъв лъжепатриотизъм демонстрираме, когато повтаряме, че Левски ни е народен воин! Всеки мисли по какъв начин да си обезпечи ежедневно благоденствие или пък по какъв начин да оцелява; не запомнили сме какво е да се обединим в борба за нашето бъдеще като страна и като нация. Народе???
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР