Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна

...
Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна
Коментари Харесай

Нормандската среща няма да донесе развръзка за Украйна

Щефен Халинг е един от водещите европейски специалисти по Украйна към реномираната немска Фондация за стопанска система и политика (SWP) в Берлин. Завършил е политология и изследва процесите на промяна в Източна Европа и Евразия. Пред " Стандарт " той разяснява обстановката в Украйна в навечерието на срещата в нормандски формат на водачите на Германия, Франция, Русия и Украйна, която ще се организира в понеделник в Елисейският замък в Париж.



Бойчо Дамянов, Виена, особено за " Стандарт "

- Господин Халинг, какво е ситуацията в Украйна след шест месеца ръководство на президента Владимир Зеленски?

- То е доста самобитно и неповторимо за последните 30 години. Имаме президент с извънредно мощен мандат - 73% поддръжка, който в следствие съумя да получи и безусловно болшинство в Радата. Това значи, че партията на президента може да ръководи напълно независимо, без да влиза в обединения с други политически сили, което пък дава опция да стартират нови процеси на промени, които по-рано по всякакви аргументи не бяха осъществими.

От една страна, това отваря необятно вратите пред новия президент и неговия екип да задвижат буксуващите промени. Но въпреки това, в случай че той не стартира да трансформира нещата няма на кого да трансферира отговорността за неизпълнението на своите предизборни обещания. Всичко, което през днешния ден и на следващия ден ще се случва в страната ще бъде напълно записвано на негова сметка, всички искания ще бъдат отправени към него.

- : До какъв брой е самостоятелен в своите дейности Зеленски?
- За в този момент даже и измежду специалистите към момента няма завършено мнение, до каква степен значимо е въздействието на украинския олигарх Игор Коломойски върху неговото държание и решения. Очевидно е, че има такова въздействие, само че въпреки това следим напъните на Коломойски да убеди обществеността, че през днешния ден той е най-силният човек в Киев. Колкото по-често и по-гръмогласно го декларира, толкоз по-съмнителни стават неговите приказки. Може би по този метод се пробва да внушава на съдии, прокуратура, държавно управление, служители, силови органи да не смеят да го закачат.

-А какво е въздействието му в Радата?
- Трудно е да се дефинира точния брой, само че съгласно мен има към 30 депутати,, част от тях са от партията " Слуга на народа " на Зеленски, друга част са от партията " За бъдещето ", които са под негов непосреден надзор. Това пролича от държанието им при другите гласувания през последните месеци.

Но е рано да се каже до каква степен му се отдава да държи под надзор Радата с това количество депутати.

- Зеленски се опита да понижи военното напрежение в източната част на страната. Как оценявате тези негови стъпки?

- На изборите той предложи една много скромна по размер стратегия. Но ядрото ѝ беше възстановяване на ситуацията в Донбас и преустановяване на военните дейности. Според мен желанията му за раздалечаване на войските и възобновяване на връзките с Донецк и Луганск са съществени. Съдя по самодейностите, като да вземем за пример тази за възобновяване на моста при станция Луганска или за раздалечаване на войските в няколко пункта по линията на съприкосновението. Също по този начин той съобщи, че би желал персонална среща с Путин в границите на Нормандския формат, който следва на 9-ти декември.

Близки са позициите му и във връзка с формулата Щайнмайер, разгласи се в поддръжка и на Минските споразумения.

- Тези негови позиции обаче не се посрещнаха отзивчиво от всички .
- Да, измежду елементи от украинското общество те бяха посрещнати на нож - военни, ветерани, десни политически сили. Те споделят: за какво тогава ни накарахте да водиме война и да умираме? За какво бяха всичките жертви? Тези хора възприемат това, което прави Зеленски през днешния ден като капитулация.

Бих споделил, че в общи линин, се появиха някакви очаквания за преустановяване на военния спор, само че в последна сметка ключът за цялостното решение е в Кремъл, а не в Киев.

Всичко ще зависи от това какви стъпки ще предприеме Русия, а за в този момент от там няма ясни сигнали.

-: Как оценявате нейната стъпка на благосклонност за връщане на арестуваните по време на Керченската провокация моряци и плавателни съдове?

- Да, с това Русия показва благосклонност. Тя схваща ситуацията и се пробва да подаде ръка на Зеленски с цел да не го излага на непотребни опасности. Тези сили, които му се опълчват са в положение да предизвикат боен конфликт в който да пострадат почтени хора и по този метод да дискредитират самодейностите и желанията на президента.

- Какво очаквате от Нормандската среща на 9 декември?

- Доста съм песимистичен, не мисля че срещата ще даде някакъв необикновен подтик в разрешаването на украинския спор. Не виждам нужните лостове и вероятности за осъществяване на поврат в тази посока. Позициите са надалеч една от друга, ползите са напряко противоположни. Не мисля, че Русия ще се съгласи на изискванията, които слага Киев. Би се съгласила само, в случай че Киев одобри нейните условия. Тук не става дума за това, че Русия сякаш имала планове да анексира ДНР и ЛНР сходно на Крим. Не, тя няма такива планове, за нея е значимо да има мощен военно-политически принадлежности за въздействие върху политиката на Киев. И това е допустимо единствено при положение, че тези формирования останат в границите на Украйна.

- Каква прогноза бихте дали за развиването на събитията в Украйна през идващите месеци?

- Страхувам се да дам каквито и да било съответни прогнози, само че съм податлив да предположа, че през идващите месеци може да се чака едно напълно ново развиване измежду политическите среди - да се разгърне полемика за това до каква степен изобщо си коства ДНР и ЛНР да остават в състава на Украйна. Или с други думи - защо са ни те изобщо?

Този завой, несъмнено, няма да е елементарен и еднопосочен. Това би означавало отричане от Минските договорености и въвеждане на нова държавна граница по днешната линия на прикосновение.

- Мислим ли е изобщо подобен поврат?
- В краткосрочна вероятност такова решение би облекчило тежестта върху политическата върхушка в Киев и би отстранило част от сериозните проблеми с които се мъчи тя през днешния ден, само че въпросът е кой би могъл да поеме такава отговорност? Сред военните и другите силови групировки съпротивлението ще бъде неимоверно.

- Каква би могла да бъде позицията на другия значим интернационален състезател - Съединени американски щати през идващия интервал?

- А, това е още по-трудно за прогнозиране.
В самите Съединени щати политическата конюнктура е такава, че надали може да се улови някаква избрана външнополитическа линия или поредност във връзка с Украйна. Разразилият се в последно време украински скандал към Тръмп ни хвърля ту в едни, ту в други догадки. Пълна непредсказуемост и цялостна мъгла!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР