Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си

...
Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си
Коментари Харесай

Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка

Ще приключи ли немският канцлер Ангела Меркел предварително четвъртия си мандат? Този въпрос става все по-актуален, откакто стана ясно, че водачът на съдружния сътрудник на Меркел – вътрешният министър Хорст Зеехофер, е предложил да подаде оставка в границите на идващите три дни .
Хорст Зеехофер, който води Християнсоциален съюз (ХСС), е предложил да се отдръпна освен от министерския си пост, само че и от председателския пост на партията на среща при затворени порти, в която той и сътрудниците му от управлението на ХСС разискаха изгодите от съглашението за мигрантите, постигнатона срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, написа Агенция " Фокус ", базирайки се на информация от Deutsche Welle, The Guardian и Daily Express. Председателят на парламентарната група на ХСС Александър Добринд обаче изрично не желае подобен процес и не желае да одобри оставката на немския вътрешен министър.
В последна сметка Зеехофер съобщи пред кореспонденти, че ще потърси нова среща с Меркел през днешния ден, 2 юли .
Според някои анализатори оставката на Зеехофер може да значи победа на Меркел, само че може да значи и разлъка с ХСС, а това сигурно значи неуспех на ръководството и нови предварителни избори. Зеехофер твърдо разгласи, че е подготвен да изведе от Германия всички мигранти, поискали бежански статут в друга страна-членка на Европейски Съюз. Министърът на вътрешните работи се оплака в Мюнхен, че е провел с Меркел " диалог без никакъв резултат " за проекта му да изгони търсещите леговище, които към този момент са регистрирани в други страни от Европейски Съюз.
Според източници, представени от вестник Die Welt, версията на Зеехофер за срещата с Меркел е напълно друга от тази на канцлера. Меркел настоя в телевизионно изявление в събота вечер, че договорката, която е сключила в Брюксел, доближава до същите крайни резултати като едностранните стъпки, планувани от баварците. Канцлерът отхвърля проекта на Зеехофер, съгласно който Германия може едностранно да изгони към този момент записаните претенденти за леговище, като избира да търси съдействие със прилежащите страни. Меркел се притеснява, че в случай че Германия затвори границите си, тя ще стартира верижна реакция, която ще унищожи европейската зона за свободно придвижване, считана от Европейски Съюз за едно от най-големите му достижения.
Дотук Меркел разгласи, че към този момент има съглашение с Испания да бъдат върнати мигранти, поискали първо там леговище. Такова съгласие има и с Гърция. Има обаче подусловие – в Германия ще отидат мигранти от двете страни, които са част от фамилии, към този момент открили се на немска територия. Това значи, че 2900 души, които понастоящем живеят в Гърция, ще заминат за Германия, по информация на вестник Kathimerini.
Изявлението на Зеехофер, в началото планувано за 19:00 часа през вчерашния ден (1 юли), беше отсрочено до късно вечерта в неделя, защото той участваше в закрития спор на партията му, дали да прекъсне дългогодишното партньорство с християндемократите. ХСС, който е изправен пред районни избори през октомври, призоваваше Меркел в продължение на седмици да се оправи с имиграцията, защото се притеснява, че може да загуби позиции от антиимигрантската партия " Алтернатива за Германия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР