Ще започнат ли Северна Македония и Албания преговори за присъединяване

...
Ще започнат ли Северна Македония и Албания преговори за присъединяване
Коментари Харесай

Скопие зове за консенсус в ЕС за разширяването

Ще стартират ли Северна Македония и Албания договаряния за присъединение към Европейски Съюз? Отговорът се чака от срещата на върха на съюза, която стартира на следващия ден в Брюксел. Външните министри през вчерашния ден не реализираха консенсус. След германско-френската среща в Тулуза през днешния ден стана ясно, че канцлерът Меркел не е убедила президента Макрон да се откаже от съпротивата си, само че диалозите ще продължат на следващия ден. От Брюксел министър председателят на Северна Македония Зоран Заев предизвести, че при негативно решение, държавното управление му ще падне и прикани Европа да не лишава страната му от заслуженото.


Зоран Заев направи серия от изявления, в които цветисто предизвести, че в случай че не получи зелена светлина за договаряния за участие в Европейски Съюз, държавното управление му ще е мъртво. Защото ще загуби болшинството си в Народното събрание в Скопие. Без мотивация и помощ от Европа не знам по какъв начин ще продължим в тази тенденция в бъдещето, сподели още Заев, след идването си в Брюксел довечера.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Уважаеми водачи на Европейски Съюз, недейте да гасите блестящите звезди, към които се стремим! Недейте да се превръщате в затруднение за нас! Бъдете наши герои!
Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан прикани евролидерите да изпълнят уговорката си към Северна Македония и Албания.

Френският президент Еманюел Макрон обаче остава неотстъпчив към този момент:
Еманюел Макрон, президент на Франция: Искам да изпратя позитивен сигнал към тези водачи, само че съществено видяно би трябвало да им кажа: този път ние имаме потребност от повече време, с цел да създадем нещата както би трябвало.
От Брюксел Зоран Заев още един път благодари за поддръжката на България за начало на договаряния със Северна Македония:
Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Досега се разбрахме за 5-6 исторически персони, 4 исторически глави са решени. Продължаваме напред и имам вяра, че ще намерим решения и за оставащите въпроси. Досега успяхме да решим по-големите неща - сигурно и за останалото ще се разберем. Ние сме огромни другари и това другарство би трябвало да продължи. Няма по какъв начин другояче.
Изпълнението на контракта със Северна Македония през днешния ден разяснява и вицепремиерът Красимир Каракачанов:
Красимир Каракачанов, вицепремиер: - Има ли късмет казусът с Гоце Делчев да бъде преодолян? - Като няма, ще си седят в антрето и ще чакат. Нали се сещате, че в никакъв случай няма да ес съглася на компромис с българската история в името на това да вървят скопските политици да ми се кипрят в Брюксел и да ми се вършат на европейски политици.
Личността на Гоце Делчев е една от тематиките на следващото съвещание на взаимната историческа комисия - този път в Охрид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР