Ще започна като всички останали колеги и ще ви съобщя

...
Ще започна като всички останали колеги и ще ви съобщя
Коментари Харесай

Opel Grandland X: Французите го могат по-добре

Ще стартира като всички останали сътрудници и ще ви оповестя очевидното: Opel Grandland X е произведение на PSA Peugeot Citroen. Но в това аз не виждам нищо неприятно, даже в противен случай. И не, французите не са развалили немското, тъй като десетилетия наред Opel бе благосъстоятелност на General Motors, употребявайки американски платформи. Такава към момента употребява новата Insignia, само че по-интересното в този случай е, че Grandland X бе заченат като германо-френско отроче още през 2013 година, когато стартира работа по него като взаимен план сред Opel и PSA. Това ще рече цели 4 години преди французите да купят Opel.

Ще побързам да ви отвръщам и по линия на добре познатите ми стандарти. Не, Opel няма да бъде обезличен от Peugeot Citroen. Тази компания съвсем бе унищожена от GM, а в този момент имам вяра, че Opel ще се върне към славните си години, въпреки че ще би трябвало да мине през преструктуриране. Увереност ми дава Карлос Таварес, който е най-големият човек в PSA. Същият бе падуан на Карлос Гон, а последният изведе Renault-Nissan-Mitsubishi до позицията на максимален автопроизводител в света.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ПОДРОБНОСТИ OPEL GRANDLAND X

И още едно конкретизиране, което считам, че е нужно да направя. Grandland X е качен на същата платформа, която употребява Peugeot 3008, същият модел, който европейските автомобилни публицисти оповестиха за „ Автомобил на 2017 година в Европа”.

Последното е отзив и за качествата на Grandland X. Е, не мога да кажа, че моделът на Opel изпъква толкоз мощно в дизайнерско отношение, само че това не значи, че на Grandland X липсва сексапил. Напротив, Grandland X носи типичната за SUV моделите маска. Характерните за този тип коли черни и сребристите елементи основават много безапелационно лъчение. Най-привлекателен за мен е автомобилът в профил, като за това способства противоположната С-колона и внезапно спускащата се обратно линия на покрива. Тя е подчертана посредством хромирана лайстна, започваща от предната колона, минаваща над страничните стъкла и завършваща в задния борд на покрива. Тя се дублира от блестящите релси на покрива, като тези два детайла се съчетават сполучливо със страничния борд през вратите, с цел да се получи извънредно състезателен и в същото време грациозен профил.

Grandland X следва наложения от Astra жанр в интериора, което ще рече изчистено, ергономично и елегантно оформление. Стане ли дума за Opel, то AGR седалките (опция) постоянно са акцент в ревюто ми, защото обгръщат тялото и обезвреждат умората на дълъг път.

Друг значим факт е, че интериорът е доста необятен, като на задния ред седалки мястото за краката е повече от задоволително. Мястото за багаж също е задоволително, защото размерът на багажника варира от 514 до 1652 литра.

В типичния за Opel жанр, в Grandland X може да разчитате на върхово равнище на съгласуваност с последното потомство, съвместими с Android Auto и CarPlay системи IntelliLink, както и на асистента за съгласуваност и услуги Opel OnStar, включващ Wi-Fi Hotspot. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично благодарение на система за апостериори зареждане. За музикалните почитатели, които желаят да се любуват на върхово преживяване от звука, e налице премиум аудио уредбата Denon с осем високоговорителя и субуфер.

Grandland X се усеща отлично на автомагистралата. Впечатляваща е отличната обезшуменост на интериора, като тук аеродинамичните шумове са обезвредени отлично. Дизелът обаче работи малко по-шумно от желанията ми, което ме изненада. Въпросният мотор е френска разработка, а тази композиция постоянно съм я уважавал доста. В този случай 120-те конски сили от 1,6-литровия мотор са ми малко за тази каросерия, само че за благополучие от скоро моделът към този момент може да се поръча с 2,0-литров дизел със 177 к.с. и 8-степенна автоматизирана трансмисия. Моят работи взаимно с 6-степенна. И в случай че динамичността му липсва, то икономията е впечатляваща. Най-високият разход записах в изкачването към Бъндеришка поляна (6,4 л/100 км), като приблизително бях повече от удовлетворен на 5,8 л/100 км след към 400 км пробег.

Разходката ми в Пирин ме убеди, че Grandland X се оправя забележително добре в завоите, наклоняването на каросерията се усеща, само че това е предстоящо. Агрегатът и трансмисията работят добре при ниските обороти, макар по-шумната работа на дизела. Моделът е оборудван с електронната система IntelliGrip (на Peugeot, на там се споделя GripControl), която предлага избор от пет режима на работа.

Ford EcoSport: Как ще ги стигнем... румънците? (тест драйв)

Dacia Duster прави първокласен нов скок (тест драйв)

BMW X3 е във върхова форма (тест драйв)

Коктейл празненство с Kia (джин) Stonic (тест драйв)

Системата приспособява разпределението на въртящия миг към предните колела, разрешава пробоксуване на гумите, ако това е нужно, а при съществуване на автоматизирана трансмисия настройва точките на превключване, както и логаритъмът на реакция на мотора при подаване на газ. Това не може да се съпоставя с 4х4 система, само че на хлъзгавия планински път се усещах решително със фамилията ми до мен. Предното предаване е по-евтино за поддръжка и употреба, багажникът е по-голям, а статистиката сочи, че над 70% от продажбите в този сегмент са на коли с предно задвижване. Това не важи за България, защото ние сме на второ място след Русия по желания към 4х4 задвижването.

За най-после оставям още едно съпоставяне с братския Peugeot 3008, който за мен е най-атрактивно изглеждащият в този сегмент кросоувър. Проблемът му е, че идва по-скъпичко от Grandland X. Цената на 3008 с въпросния 1,6 дизел и 6-степенна автоматизирана трансмисия е 50 337 лева с Данък добавена стойност (второ равнище на съоръжение Active), до момента в който Grandland X е 46 160 лева с Данък добавена стойност (второ равнище на съоръжение Enjoy). Изборът остава на клиента.

Технически характерности:

Opel Grandland X 1,6 D

Размери

Дължина, мм: 4477

Широчина, мм: 1856

Височина, мм: 1609

Междуосие, мм: 2675

Собствено тегло, кг: 1430

Двигател

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1560

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 300 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 185

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,2

Среден разход, л/100 км: 4,6

Вредни излъчвания СО2, г/км: 118

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 46 160

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР