Ще замени ли амбулаторният лист от преглед при личния лекар

...
Ще замени ли амбулаторният лист от преглед при личния лекар
Коментари Харесай

Ще замени ли амбулаторният лист е-бележката за отсъствия?

Ще размени ли амбулаторният лист от обзор при персоналния доктор или експерт електронната записка, с която се извиняват отсъствията на учениците?

Този въпрос се разисква от неделя вечер, когато в свое присъединяване по бТВ министърът на опазването на здравето Христо Хинков разгласи, че това ще се случи в най-скоро време. А главната причина - множеството сигнали от родители, че им вземат всеобщо пари - персонални лекари, практики и така нататък, при издаването на извинителна записка. Сумите варират и в най-честия случай са до 10 лева, само че има и по-крайни разновидности в частни клиники.

Решението, до което са стигнали от Министерство на здравеопазването, обаче не е някак да се обмисли механизмът, да се приказва със съсловни организации и НЗОК, а просто да се отхвърли електронното изобретение, което като се изключи че коства внушителна сума пари като част от електронното опазване на здравето, за което се приказва от десетилетия, само че и е значимо като част от процеса за струпване на по-представителна база данни за здравната статистика на страната, която в някакъв идващ стадий да служи за основа на по-задълбочени разбори за здравното положение на нацията. 

За родителите амбулаторният лист действително наподобява като облекчение - по този начин най-малко няма да дават допълните суми, които натежават изключително при по-често боледуващо дете - а децата във възраст за детска градина и началните класове на учебното заведение непроменяемо отсъстват много по-често.

Идеята на Министерство на здравеопазването обаче беше посрещната без възторг от останалите заинтригувани - Министерството на образованието, персоналните лекари, последва незабавно реакция и от БЛС.

„ На последното съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „ Информационно обслужване “ и на Министерството на образованието и науката да анулира напълно медицинските бележки за учениците и да се употребява амбулаторният лист. Имаме кардиналното утвърждение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време, тъй че здравната записка да отпадне изобщо като един документ, който добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор. Когато се прави един обзор, се дава амбулаторен лист за този обзор и този амбулаторен лист трябва да бъде признат от съответното образователно заведение за здравна записка ", сподели в неделя министърът. 
Просветният министър: Системата в този момент работи доста добре
Днес обаче сътрудника му просветният министър Галин Цоков не изглеждаше уверен, че нещата са толкоз елементарни. 

" Системата работи доста добре и до този миг не са провеждани диалози с Министерство на здравеопазването за тяхното отпадане ", разяснява той.

До тази седмица в Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на възпитаници. 

Отпадането на хартиената здравна записка и замяната ѝ с електронна е облекчение, както за учителите, по този начин и за родителите, твърди още просветният министър. Според него това е значима стъпка за преустановяване на " порочната процедура по представянето на подправени медицински бележки ".

Тази самодейност бе осъществена единствено преди няколко месеца и в никой миг при взаимната работа не е била обсъждана смяна на типа документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са измежду най-рисковите аргументи за отпадането им от просветителната система. Затова и за МОН е от изключителна значимост съществуването на документ, публикуван от способен орган, който да отстрани злоупотребите, сподели още Цоков.

Освен това министерството към този момент било дало 90 хиляди лева за акомодация на системите си към е-бележката, добави той като даде да се разбере, че не е въодушевен за следващата смяна в правилата само месеци след въвеждането им.

Стоял и въпросът с сензитивната здравна информация, която се съдържала в амбулаторен лист и която не е належащо да се знае от учебните управляващи.
Лекарският съюз отхвърли да е водил диалози с Министерство на здравеопазването
" Научихме от медиите за концепцията на Министерството на здравеопазването извинителните бележки за учениците да бъдат сменени с амбулаторен лист, тя в никакъв случай не е била обсъждана на работна среща с нас ", разгласи днес пред Българска национална телевизия шефът на БЛС доктор Иван Маджаров.

По думите му тематиката за медицинските бележки има доста аспекти, множеството от които попадат в полето на просветителната система, до момента в който лекарите имат само здравната експертиза, т. е. те диагностицират и лекуват.

" След като всяко нещо в нашата страна би трябвало да се заплаща, не вижда за какво медицинските бележки би трябвало да вършат изключение ", разгласи той.

Според него това, че някои лекари си разрешават да вземат доста висока цена за подобен документ, не значи, че това би трябвало да ощетява цялото съсловие. Освен това, през един лекарски кабинет, обикновено обслужван от доктор и здравна сестра, минават доста деца, само че те не заплащат потребителска такса, а страната не компенсира по никакъв метод това, т.е. в кабинета не остава доход от активността, напомни той.

„ Като си е разрешил някой да взима 40-50 лв., би трябвало да забележим кой е той, тъй като аз не знам имена, има си способи. Първо, пациентите могат да го сменят и да не са записани към този момент при него. Второ, в случай че не могат да го сменят, има органи, на които да се оплачат. И не може да слагаме под общ знаменател всички обикновено работещи лекари, които на практика бяха поставили цени сред 3 и 5 лв. за тези бележки “, сподели още Маджаров без обаче да предложи контролиране на този развой.

Той не пропусна и опцията да нападне управлението на Министерство на здравеопазването. Лекарският съюз правил всичко допустимо да оказва помощ на сегашния екип на министерството, само че се появили " доста смущаващи неща в връзката посред им ".

" До амбулаторните листове би трябвало да имат достъп единствено лекари, тъй като те съдържат извънредно доста сензитивна информация, включително и персонални данни ", продължи още Маджаров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР