Ще вземе ли някой мерки за замърсяването на реките Тополница

...
Ще вземе ли някой мерки за замърсяването на реките Тополница
Коментари Харесай

Докога реките Тополница и Медетска ще бъдат оцветени във всички цветове на дъгата?

Ще вземе ли някой ограничения за замърсяването на реките Тополница и Медетска? Този въпрос още веднъж излиза на дневен ред, откакто от доста време нещата стоят по еднакъв метод и от време на време се слагат въпроси, по отговорите на които не се вземат задоволително ограничения.

Реките текат, оцветени в цветовете на дъгата, най-много синьо. И има публични доказателства за замърсяване – по публични данни от страната, през октомври предходната година концентрацията на мед е била 740 пъти над нормата, на манган – 99 пъти, а на алуминий – 98 пъти. Пробите са взети там, където се съединяват реките Тополница и Медетска. Река Тополница пък отива в язовир " Тополница ", който се употребява за напояване. Сега той не се употребява за тази цел.
При село Чавдар, което се намира на много километри от това сливане на двете реки, също има съществено замърсяване – сред 10 и 13 пъти на трите посочени нагоре в текста субстанции.
Според репортаж на bTV и изказвания на природозащитното сдружение " Балканка " всичко идва от мина " Медет ". Тя не работи от 1992 година, само че от хвостохранилището се изливат нездравословни химически субстанции – посредством дренажните води.
Държавното сдружение " Еко Антрацит " носи отговорност за почистването на водите. По проект, утвърден от страната, е трябвало да бъде издигната пречиствателна станция в интервала 2010 – 2016 година. " Може би в границите на 2020 година пречистването на водите ще е реалност ", споделят от " Еко Антрацит ".
Дружеството получава всяка година 5 млн. лв. от държавния бюджет, а за съответния регион от 1994 до момента са дадени 40 млн. лв. за рекултивация на хвостохранилища. Но от 20 000 декара повърхност на хвостохранилището на мина " Медет " 18 000 са на концесия, по тази причина има частична рекултивация.
За похлупак там, където е хвостохранилището, има заплаха от свлачище, доказана от Регионална инспекция за опазване на околната среда Пазарджик. Според " Балканка ", това може да докара до неконтролируемо преливане на своеобразното езеро. Тогава към този момент вредите ще са надалеч по-големи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР