“Ще вляза в историята!” - тези думи заявява 21-годишният Крис

...
“Ще вляза в историята!” - тези думи заявява 21-годишният Крис
Коментари Харесай

21-годишен със синдром на Даун завърши успешно триатлона Айрънмен

“Ще вляза в историята!” - тези думи декларира 21-годишният Крис Никич преди старта на тазгодишният Айрънмен. Надпреварата, в която всяка година стотици се състезават в три дисциплини - плуване, колоездене и тичане.

И Крис го прави. Влиза в историята, като първият участник със синдром на Даун, който пресича финалната линия. Въпреки че по време на всяка дисциплинираност Крис получава поддръжката от своя сътрудник, той съблюдава всички останалите правила на конкуренцията. За по-малко от 17 часа младежът се оправи сполучливо в трите дисциплини - близо 4 км плуване, над 180 км колоездене и 42-километров маратон.



В 42-годишната история на Айрънмен стотици хиляди спортисти са тествали своята мощ, дух и воля по целия свят. Участието на Крис е ентусиазъм за милиони други по света, които не осъзнават, какъв брой неограничен е капацитетът им. Едно 21-годишно момче, получило етикет – дете със Синдром на Даун още при раждането си, изнася урок по живот на всички нас.

Всеки ден Крис Никич се разсънва и се зарича да бъде с 1% по-добър. Това е простата, само че мощна философия, към която се придържа. А, на 7 ноември, когато влиза във водите на Мексиканския залив, той не се състезава единствено за себе си. Той се бори и за милиони други хора, живеещи с увреждания, на които постоянно и от най-ранна възраст им се споделя какво могат и няма по какъв начин да трансформират ориста си.

Бащата на Крис - Ник Никич, може да напише цялостен лист с трудностите, които синът му е срещнал дотук в живота - сърдечна интервенция на пет месеца, синът му не може да върви до 4-годишна възраст или да яде твърда храна, има голям брой интервенции на слуха. Списъкът продължава, само че в съзнанието на Крис нищо не е непреодолимо. И когато хората му споделят, че не може да направи нещо, той просто споделя: Гледайте ме и ще ви потвърдя, че грешите.

През годините родителите на Крис също имат подозрения за сина си. Причината е, че отвред ги залива отрицателна информация, за това какво не могат децата със синдром на Даун. Рядко обаче някой приказва, какъв брой доста в действителност могат да реализират. Крис демонстрира на родителите си, че може – първо той се включва в триатлона по време на Special Olympics през предходната година, по-късно през октомври плува 1 км в открити води. Завършва сполучливо, а след излизането на сушата, традицията повелява да напише нещо на стената на най-близката къща. С черен маркер той написа - „ Крис Световният първенец “.

След като схваща, че до този миг никой със синдром на Даун не е взел участие в Айрънмен, 21-годишният юноша стартира историческото си странствуване. Тренира старателно през цялата зима и пролет, Крис става първият човек със синдром на Даун, приключил половината конкуренция през месец май тази година, защото надпреварата е прекратено поради COVID-19. Оттогава той продължава да работи интензивно, като спортува приблизително по 30 часа на седмица, учи и доста постоянно става в 5 сутринта, с цел да тренира преди учебно заведение. След образователните занимания, сюжетът още веднъж се повторя – подготовка и още една, и още една.

Определя бягането като най-трудната дисциплинираност от триатлона, само че и най-любимата. 1-процентовата философия на Крис се оказа толкоз ефикасна, че в този момент той изнася мотивационни речи по тематиката, споделя гордо историята си, като на една от срещите е имало към 1000 души. Тренировките, обществените лекции, които изнася, непрекъснатите запознанства – всичко това му носи социализацията, с която доста малко хора със синдром на Даун могат да се похвалят.

Подвигът на Крис по всяка възможност ще откри място в Книгата за върховете на Гинес. Най-големият му триумф обаче е, че той въодушеви хиляди хора по света. Това е може би една от най-положителните истории на 2020-та година, в която имаме потребност от воин. Някой, който да ни въодушеви и да ни подсети, че всичко е допустимо. Този млад мъж може да не промени вашето усещане за света, само че би трябвало да промени нашето усещане за хората. Защото в случай че той може да направи това... какво можеш да направиш ти. Нещо, което в никакъв случай не си мислил за допустимо?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР