Ще ви трябва магическа пръчка, за да върнете обратно работните

...
Ще ви трябва магическа пръчка, за да върнете обратно работните
Коментари Харесай

Белият дом опитва да промени веригите за доставка на автопроизводителите

" Ще ви би трябвало магическа пръчка, с цел да върнете назад работните места в производството ", съобщи американският президент Доналд Тръмп на 1 ноември, цитирайки представител на миналата администрация. И добави: " Е, върнахме ги, "

Но международните автомобилни производители биха желали това да не се беше случвало. Те бяха ударени с мита върху стоманата, алуминия и съставените елементи от Китай и са застрашени с по-всеобхватни мита върху колите и авточастите поради опасност на националната сигурност. Освен това се оформят нови правила под формата на USMCA – комерсиалното съглашение сред Съединени американски щати, Мексико и Канада.

Въпреки че са под напън да усилят производството си в Америка обаче, до момента няма доста признаци, че задграничните автокомпании ще поведат капиталов взрив в Съединени американски щати. Според Кристин Джичек от Центъра за автомобилни проучвания техните вложения в уреди в Съединени американски щати са относително постоянни от рецесията насам.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Същевременно вносът в Съединени американски щати на пътнически транспортни средства и камиони продължава да пораства – с 6% през първите три тримесечия на 2019 година спрямо година по-рано. Макар че европейските шефове на автокомпаниите се срещнаха с Тръмп предишния декември, с цел да дискутират индустриалните си проекти в страната, цената на импортираните транспортни средства от Европейски Съюз се подвигна през същия интервал с 2%.

Търговските данни може да са изкривени от презапасяването – от Volkswagen към този момент загатнаха това като метод на отбрана против опасността с митата. Джичек пък предизвестява, че комерсиалните политики са единствено едно от доста неща, които се взимат поради, когато фирмите вземат решение къде да изградят новите си фабрики. Американското търсене на коли отслабва, а производството се измества от седан към по-големи транспортни средства като SUV, както и към електрически коли.

Бавна смяна

Зад кулисите обаче автокомпаниите възнамеряват да преработят своите вериги за доставка, с цел да изпълнят по-стриктните условия на USMCA. Ан Уилсън от Асоциацията на производителите на моторни транспортни средства и съоръжение споделя, че членовете на тази индустриална група изготвят проекти да създават повече в Америка. " Ще видите структурни промени ", твърди Дитмар Остерман, който работи с автофирми в PwC. По думите му проектите към този момент са обрисувани, само че още не са изпълнени. Предприятията в Мексико, които са благосъстоятелност на интернационалните автопроизводители, ще би трябвало да извършат най-вече промени. Забавянето отчасти се дължи на обстоятелството, че смяната на веригите за доставка е постепенно и скъпо. Заводите и индустриалните линии са планувани с години напред, а намирането на нови снабдители изисква дълъг сертификационен развой.

Но политиците също носят част от виновността. Пазарлъците в Конгреса поради USMCA значат, че към момента не е несъмнено дали и по кое време съглашението ще влезе в действие. И до момента в който не бъде прокарано законодателство, детайлите остават неразбираеми. Пожелал анонимност производител на авточасти се оплаква от " несъгласуваност в използването и интерпретирането на разпоредбите ". Той е получил разнообразни запитвания от производители дали даден артикул ще съблюдава условията. Подобни неясноти вършат планирането още по-трудно.

Освен това съществуват и други свързани с търговията закани от страна на Тръмп – да наложи още мита върху вносните съставни елементи от Китай и да удари с мита вносните коли и елементи от Европейски Съюз. Директорите на компании се помириха с обстоятелството, че напрежението с Пекин може да е дълготрайно, само че им е мъчно да плануват какво може да стане с високите мита. Заплахата, че такива ще бъдат наложени върху вносните авточасти за да се отбрани американската национална сигурност, стана обект на толкоз мощна рецензия, че фирмите се надяват тя в никакъв случай да не бъде приложена на процедура. Но фиксацията на Тръмп към колите е прекомерно огромна, с цел да могат да са сигурни.

Критиците на президента ще се оплакват, че неговата интервенция във веригите за доставка на автомобилните производители води до последици и че той по едно и също време подвига цената за потребителите и понижава конкурентоспособността на Съединени американски щати като експортна база. Всичко това е по този начин. Но в случай че неговото главно предпочитание е посредством плануваните ограничения да се усили производството на коли в Съединени американски щати, е прекомерно рано да се афишира, че се е провалил.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР