Ще ви срещнем с 11 мъже. Те са балканджии, певци

...
Ще ви срещнем с 11 мъже. Те са балканджии, певци
Коментари Харесай

50 години песните на „Вежен” огласят Балкана

Ще ви срещнем с 11 мъже. Те са балканджии, артисти и другари. Историята им стартира преди половин век в сърцето на Тетевенския балкан и до през днешния ден песента им звучи на всеки празник в града. Запознайте се с невероятната мъжка вокална група „ Вежен”.

„ В далечната 68-ма година, четирима въодушевени тетевенци и аз се натъкмявам – петия, направихме една група. Правихме спявки – в спалнята, на пианото, нямахме и акордеон тогава”, спомня си началото Димитър Пандурски.

Първата ария, която е изпята от групата се споделя „ Хайде с раниците!”. От ария на ария и от празник на празник, петимата артисти се трансформират в една от най-известните мъжки вокални туристически групи.

И по този начин към този момент половин век, планинарските песни на групата огласят Тетевенския балкан: „ Като запея, не съм на земята! Такова наслаждение! И като гледаш по какъв начин народът те приема с песента, по какъв начин ти реагира – цялостни ти душата! Не на вятъра се трудиш, че пееш и веселиш хората!”.
Снимка: bTV
Благовест Пнадурски потегля по стъпките на татко си едвам преди 4 години. Бил е на 12, когато „ Вежен” е учредена.

Днес групата управлява Евгени Стоянов, който пее в нея от 30 години. Покрай състава се е срещнал със брачната половинка си.

Трудно ли е да ръководиш толкоз мъже? „ И мъчно, и не чак толкоз. Повечето са ми като татковци. Те са на годините на моите родители. И гледаме да сме съидейници във всяко едно отношение. Има едно другарство сред всички хористи, оказваме помощ си взаимно – това ни крепи и сме достигнали тази 50-годишнина”.

А за този половин век, мъжете от Тетевен са изпели над 200 песни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР