Ще ви съобщим, че приемаме вашето предложение и ще го

...
Ще ви съобщим, че приемаме вашето предложение и ще го
Коментари Харесай

От ГЕРБ приемали предложението за водата с поправка, обещаха стратегия

" Ще ви съобщим, че одобряваме вашето предложение и ще го подкрепим. Разбира се, няма по какъв начин да не предложим някакви минимални корекции в предлагането. Ще има публицистична корекция, която ще бъде препоръчана от нашите сътрудници, само че никога няма да замълчим по тематиката и ще представим нашата позиция.
С това изявление се обърна към левицата депутатът на ГЕРБ Младен Шишков по време на разискванията за попречване на заплахата от воден режим и с нуждата от вложения в инфраструктурата на ВиК бранша за възстановяване на качеството на услугата.
Той уточни, че не може да се съгласи с позицията на Българска социалистическа партия и посочи, че изявленията им са били в областта на популизма. „ Има неща, с които съм склонен и в този момент ще се обосновавам за какво. Бих желал да напомня, че тактиката за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията е в резултат на една дългогодишна работа на разнообразни политически сили, като тя стартира през 2009 година с приемането на измененията в Закона за водите по предложение на тогавашната тройна коалиция.
Впоследствие в държавното управление на ГЕРБ тя се създава в елементи и през 2014 година е призната от държавното управление на Орешарски. В този смисъл тази тактика може да се каже, че нейният устав за използване и проекта за деяние е надпартиен документ, който в допълнение затвърждава тезата, че казусът с ВиК е надпартиен и би трябвало да бъде прегледан от всички нас с идентична заостреност. Ние поддържаме напълно концепцията за основаване на нов закон за ВиК, защото този закон ще бъде в отговор освен на условията на тактиката, той ще бъде и в отговор на това, че е нужна по-голяма успеваемост при разходването на водните запаси на страната “, уточни Шишков.
Според него на административно равнище този закон ще способства няколко неща.
„ На първо място ще изведе характерната фрагментирана материя, която сега е разпределена в няколко законодателни и подзаконови акта. Ще вкара в един специфичен закон, ще сплоти цялата нормативна уредба във връзка с собствеността, във връзка с ръководството, на стопанисването и даването и регулирането на ВиК услугите, във връзка с планирането и финансирането на ВиК сдруженията. Разбира се, ще докара до понижаване на административната тежест и опростяване на нормативната уредба.
По-сериозните упования към този закон са консолидираното ръководство на ВиК бранша, където задачата е да имаме една услуга и една цена. Няколко пъти беше упоменато от трибуната, че има области, в които към момента това не е реализирано с концепцията, че виждате ли някои от общините ще заплащат по-ниски цени поради своите естествени запаси. Това е един абсурд, който би трябвало да се работи доста съществено в бъдеще “, добави още Шишков.
Според него значимо е запазването на обществената търпимост на услугата. „ Тази задача би трябвало да си сложи новият закон, тъй че да не прескачаме границите “, добави още Шишков. Той обърна внимание и на дълготрайните контракти сред ВиК сдружението и ВиК асоциациите. „ Законът би следвало да отразява историческите, географските, демографските и климатичните условия на нашата страна. Припомняме, че в България са построени над 90 хиляди км ВиК мрежа. Тези 90 км са издигнати преди 50-60 години “, добави още Шишков.
Той обърна внимание, че сме очевидци на климатични аномалии, които способстват значително за актуалните проблеми. " В момента сме очевидци на дълги интервали на суша и в същото време краткотрайно и интензивно натоварване от дъжд. Това значително изправя цялата хидромилиоративна мрежа пред огромно тестване. Те не са оразмерени за подобен вид натоварване. Знаете, че преди 40-50 години климатичните условия в страната бяха напълно разнообразни . За това е нужен нов експертен метод към реконструкцията и построяването на нови уреди ", добави депутатът от ГЕРБ. Според него те би трябвало да обезпечават нужните огромни размери, които се генерират за малко време и да ги преразпределят сполучливо в мрежата без това да води до наводнения. По думите му въпреки това би трябвало да ги съхраняват за дълго време при интервали на суша.
" Един подобен язовир примерно е язовир " Студена ", който е с едногодишен изравнител. Той обезпечава водата единствено за една година. Необходима е цялостна тактика за построяването на язовирите и те да бъдат към този момент с по-голяма вероятност , да бъдат многогодишни изравнители, които да генерират по-големи водни размери, тъй че да не са подвластни от един нескончаем изсъхнал сезон.
Стратегията планува вложения за 10-годишен интервал в границите на почти на 11 милиарда лева Към днешна дата обаче се оказва, че тези средства няма да бъдат задоволителни. В тази тенденция страната прави значително ", регистрира още националният представител Младен Шишков. Той уточни, че страната е създала спомагателни ограничения за финансиране към Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие , с цел да може този недостиг да бъде доближат. " За справяне на рецесията са нужни освен дейности на Министерство на регионалното развитие, каквато е офанзивата сега, нужни са дейности на доста ведомства ", акцентира още Младен Шишков. Според него би трябвало съгласуваност сред обособените ведомства.
" Няколко думи за Перник, защото това е главната тематика на днешния спор. Като ръководещи ние изрично разбираме гнева на хората. В никакъв случай не можем да се дистанцираме, да си заровим главата в пясъка. Виждате, че се подхващат редица ограничения за това значително всички тези проблеми да бъдат решени . Напълно естествено е, когато едно човешко богатство бъде отнето да бъде генерирано и неодобрение измежду популацията. Мога да дам образец с моята община. Преди 5 години изпълнявахме воден цикъл в Община Раковски и чудесно си припомням какъв брой тежко беше за това хората да бъдат лишени от постоянно водоснабдяване. За това ние подхождаме с схващане към казуса и подхващаме безусловно всички съответни ограничения в обстановката. Разбира се, няма по какъв начин да упрекваме и единствено природата за това, което се случи сега. Да, най-вероятно има отговорни и да, те би трябвало да понесат цялата тежест на закона ", добави още Шишков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР