Ще възобнови ли Русия износа на газ след ремонта на

...
Ще възобнови ли Русия износа на газ след ремонта на
Коментари Харесай

Как немците да се сгреят през зимата без газ!?

Ще възобнови ли Русия износа на газ след ремонта на " Северен поток "?

Като за начало – числа, и то доста красноречиви. Германия внасяше 65 % от своя газ от Русия. Що се отнася до Чехия, Словакия и Унгария, цифрите тук като цяло са непостижими: от 85 до 100 %. Вероятно обаче Унгария би трябвало да бъде изключена от този лист: Будапеща не се опълчва на СВО и, за разлика от други европейски страни, поддържа естествени връзки с Москва.

На 11 юли налягането в газопровода " Северен поток " падна до нула и доставките на газ за Европа бяха прекъснати. В старите времена такава техническа процедура, увенчаваща началото на плануван ремонт, не предизвикваше никакво безпокойствие, само че в този момент провокира потрес у доста европейци. Ами в случай че Газпром не отвори крана след 10 дни, когато профилактиката завърши?

До какво ще докара това, очерта министър председателят на Бавария Маркус Зьодер. Той сподели, че Германия може да не оцелее в хаоса и има заплаха да получи " инсулт ". Наистина, в случай че Русия затвори газовия кран, германците ще се изправят пред сурова зима; чака се производството да спадне с 6-12 %.

... По време на Втората международна война германците гледаха към небето със боязън, страхувайки се да видят облаците от английски и американски самолети, летящи още веднъж да бомбардират Германия. Скоро бюргерите обаче ще гледат с паника облаците, които носят дъжд и мраз. Те ще би трябвало да се върнат в своите позамръзнали квартири и да се увиват в одеяла, а топлият душ ще се трансформира в разкош.

Вестник „ Билд “ красноречиво изрази настроението на германците: „ От през днешния ден ние сме в ръцете на Путин. “ А коментарът на Франц-Йозеф Вагнер, колумнист на изданието, е покрай истериката: „ Вече не чета нощем. Вече не запалвам лампите, когато се стъмни. Събуждам се без да знам каква ще е вечерта. Вече в този момент се усещам като заложник на Путин. “

В Германия фирмите, притежаващи жилищни здания, към този момент пострадаха, в някои градове управляващите затвориха плувни басейни, изключиха уличното осветяване. Германската асоциация на градовете и общините предложи основаването на " топлинни острови " - стаи с включени акумулатори, с цел да може германците, които нямат пари да заплащат за отопление на апартамент, цената на които ще се удвои или утрои, въпреки всичко се стоплят за малко през зимата.

Чуват се апели да не се отопляват всички стаи в къщата, да се спрат фурните, да се премине от газ на ток при готвене. Някои хора поучават да се употребяват печки на дърва. А с цел да се стоплите изцяло гратис, би трябвало да облечете още един топъл пуловер и да потичате няколко етажа нагоре по стълбите.

Всичко това са страхове, само че те не са безпочвени. За първи път от повече от 30 години, от 1991 година насам, комерсиалният баланс на Германия стана негативен. Подобна вест е удар за целия Европейски съюз, който значително се устоя от немските дотации.

Цените на газа се чака да доведат до големи загуби за фирмите. Вицеканцлерът Хабек се притеснява, че дефицитът на газ ще докара до колапс на стопанската система.

Както оповестява английския седмичник The Economist, огромните европейски купувачи като италианската Eni, австрийската OMV и немската Uniper ще бъдат наранени най-тежко. Те трябваше да компенсират неналичието на газ, като го купуват на спот пазара на доста по-високи цени. Uniper, която съгласно някои оценки губи към 30 милиона евро дневно, към този момент е поискала финансова помощ от немското държавно управление.

Депутатът в Бундестага и Европейския парламент Сара Вагенкнехт се възмущава: „ Г-жа Бербок ( министър на външните работи на Германия. - В.Б. ) споделя, че ние желаеме да съсипем Русия, единствено че ние освен не я съсипваме, а унищожаваме личното си благоденствие, нашата лична промишленост.”

Очевидно ще бъде елементарно да се отстранят проблемите - ще бъде задоволително да се пусне " Северен поток 2 ". Западът обаче се отвръща от сходно решение. В края на краищата, за това човек би трябвало да се помоли пред Русия и цялата политика на отказване на нейната политика ще отиде напразно. Така че е по-добре да плачете в ъгъла и да обричате милиони от вашите жители на непреодолими компликации и проблеми.

„ Самите европейци са основателите на непреодолимата мощ “, споделя политологът и стопански специалист Константин Симонов. - Всичко, което се случва от една година на европейския пазар, е артикул на личната им активност, в това число стратегическото обмисляне, енергийните пакети, които одобриха, пазара, който сътвориха. Така те получиха плодовете на това, което сътвориха. “

Майкъл Стопард от изследователската компания IHS Markit счита, че при положение на студена зима търсенето на газ може да се усили с 25 милиарда кубически метра. Дори страни, които съумеят да оцелеят през зимата, ще се окажат в ужасна обстановка напролет.

Друга прогноза на Центъра за стопански и бизнес проучвания (CEBR) е също толкоз песимистична. Неговите специалисти предизвестяват за " същинска общоевропейска рецесия ", с 40 % късмет за криза, породена от дефицита на газ тази зима в Европа.

Трудностите в друга степен ще обиден всички страни в Европа. По-специално жителите на Англия не могат да се усещат спокойни, макар че по-голямата част от газа, който страната внася, идва от Норвегия. По мнението на специалисти обаче, тя има „ доста стеснен потенциал за предпазване на газ, което значи, че е по-малко кадърен да оцелее при краткотрайни скокове на цените “, породени от политически промени и естествени бедствия.

Европа ще би трябвало да не помни за Протокола от Киото - съглашение за понижаване на излъчванията парникови газове в атмосферата. Например Франция преобразува газовите котли на мазут, който отделя гъст черен пушек при горенето си.

Следващият по ред метод за връщане към старите времена е обвързван с въглищата. „ Можем даже да преминем към въглища, в случай че се наложи “, сподели Флоран Менего, началник на Michelin, известната компания за автомобилни гуми. „ Целта е да избегнем затварянето на завода, в случай че изпаднем в дефицит на газ. “

Алтернативните ограничения обаче надали ще стабилизират изцяло обстановката. И до момента в който мнозина в Европа са заети да гадаят на кафе, английският Times написа: „ Дали Газпром ще пусне газопровода след настоящето прекъсване, знаят единствено Путин и неговият антураж “. Руският водач сигурно е засегнат от диалозите за нови наказания върху износа на нефт. Той предизвести за " пагубни последствия " за международния енергиен пазар, в случай че Западът продължи с проектите си да ограничи цената, която неговата страна получава за петрола си “.

Случващото се провокира у европейците освен боязън, само че и пристъпи на черен комизъм. Австрийският канцлер Карл Нехамер означи: „ Ако продължим в същия дух, ще ни останат единствено две благоприятни условия – алкохол или психотропни медикаменти “. Вярно, има и трето, най-вярното, само че то се не помни. Затова австрийският канцлер не загатна за връщането към разговор с Русия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР