Ще въведа открито управление на общината, което да е удобно

...
Ще въведа открито управление на общината, което да е удобно
Коментари Харесай

Пловдив може да стигне София по заплати

Ще въведа намерено ръководство на общината, което да е комфортно на бизнеса и хоратаИмаме късмет дори да задминем столицата по условия за живот, споделя Здравко Димитров
„ Стандарт ” зададе шест въпроса към претендента за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров, апетитен в социологическите проучвания като любимец в конкуренцията. В дебата по Нова телевизия в сряда той разгласи като собствен приоритет Пловдив да настигне София по приходи и да задмине столицата като условия за живот.

- Г-н Димитров, заявихте, че една от задачите Ви като предстоящ кмет е Пловдив да задмине по приходи София. Как може това да се случи?
- Такава е наклонността откакто градът се ръководи от ГЕРБ. Преди време Пловдив се бе трансформирал в града на 500-те лв. заплата. През 2011 годна, когато кмет бе Славчо Атанасов, междинната заплата за страната беше лв. 714 лв., а в Пловдив – под 600 лв., т.е. – близо 140 лв. под междинната за страната.  
Тази година Пловдив към този момент е на пето място в страната с 1073 лв. междинна заплата. Възнагражденията в промишлеността и IT-сектора порастват с по 10 % на година. Миграцията към Пловдив към този момент не е единствено от по-бедните прилежащи общини. Има хора от София и от чужбина, които идват да работят тук. Моята задача е до края на идващия мандат да настигнем София до приходи.

Доходи
Средни приходи на човек  освен измежду работещите
Средна заплата     за страната        за Пловдив
2011              714 лева            582 лв.
2018              1208 лева        1080 лв.
Доходи на човек /за всички, освен за работещите/

               България    Пловдив
2011            302 лева    290 лв.
2018          480 лева    500 лв.

- Как един кмет може да помогне за привличането на повече вложения?
- Задачата на кмета е да е диалогичен, да основава добра среда за развиване на бизнеса, който дава заплатите. Това става с вложения в инфраструктурата и намерено ръководство. Ще работим по този начин, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги. За задачата е належащо свържем масивите на обособените институции, с цел да не се постанова хората да обикалят с цели чанти с документи от гише на гише.    
Ние обаче също имаме своите условия към бизнеса. Искаме той да е зает, да оказва помощ за строителството на детски ясли и детски градини и самичък да построява такива. Да строи паркинги за служебните си коли. И най-много, дублирам, да основава такива производства, които дават високи заплати.
Що се отнася до задържането на хората, те са си тук. Доколкото има напускащи, това са главно младежи, които отиват да учат и работят в чужбина. Ние обаче имаме вяра, че ще създадем града подобен, че тези надарени младежи да се върнат и да работят за Пловдив със знанията и уменията, които са натрупали.

Данни
* През 2011 година вложенията в Пловдив и региона са били 1846 евро на гражданин
* А през 2018 скачат с над 80% до близо 3000 евро на гражданин
* Само в Тракция икономическа зона работат 180 компании, от които половината са задгранични
* Над 2 милиарда евро са вложенията в зоната, като в предприятията работят 75 000 души
* За през 2018 година вложенията са за 150 милиона евро

- Кои са предпочитаните инфраструктурни планове, с които ще се заемете, в случай че бъдете определен за кмет?
- По отношение на пътната инфраструктура моят приоритет е разширението на Околовръстното шосе и завършването му с връзката от Асеновградско до Скобелева майка. Ще сложим началото за създаване на вътрешен градски транспортен кръг, който да изведе трафика от центъра.  В тази връзка планираме построяването на нов мост над Марица, който да свърже бул. „ България “ и „ Копривщица “.
Когато приказваме за инфраструктура, ГЕРБ няма потребност от реклама. Конкретно за Пловдив – пред довеждане докрай е част от трасето на първия напълно нов бул., който се строи в града през 21-ви век – това е бул. „ Северен “. В идващия мандат би трябвало да изградим втория лот от Брезовско до Карловско шосе, който ще изведе трафика от регионите „ Източен “ и „ Тракия “  към автомагистралата, без колите да минават през центъра. Предстои построяването на транспортният възел „ Модър – Царевец “, за който към този момент върви процедура по желание на реализатори. Ще влезем, несъмнено, и в кварталните улици, които се нуждаят от ремонт. Извън пътната инфраструктура най-важно е да осъществяваме сполучливо Водния план, за който има обезпечено финансиране от 95 млн. Освен нова канализация в регион „ Северен “ той ще реши и наболелия проблем с модернизацията на Пречиствателната станция на Пловдив.  На дневен ред е и планът „ Въча “, който пък ще достави града с качествена и евтина питейна вода от Родопите. Към този план също имам персонален принос с работата си като регионален шеф.
- Демографската рецесия е голям проблем за цялата страна. Как ще убедите младите фамилии да имат повече деца?  
- В последните години популацията на Пловдив пораства. За страдание това не е тъй като се покачва раждаемостта, а поради хората, които идват да живеят тук. Само за предходната година броят на жителите на Пловдив е повишен с 2318 души, максимален растеж след София. Ние обаче не желаеме да трансформираме Пловдив във втори център на обществена миграция, а да го вършим комфортен за пловдивчани.
По отношение на учебните заведения и детските градини локалната власт е дебитор на жителите.
Сега за 150 деца, които би трябвало да постъпват в първа група, няма места. Освен това тази година се наложи групите в някои забавачки да бъдат увеличени до 30 деца. Само в комплексите Оазис 3 и 4 десетки фамилии не престават да търсят места за децата си. Освен това към момента има градини под блоковете.
В града би трябвало да има комфортно място за всяко дете, без да се постанова родителите да пътуват с километри, с цел да го оставят или вземат от градината. Затова  възнамерявам до края на мандата да изградим най-малко по едно детско заведение – ясла или градина, във всеки от шестте региона на Пловдив.
По отношение на образованието имаме написан проект за строителството на две нови учебни заведения. Ще решим казуса със постройката на Математическата гимназия, както и на другите учебни заведения, които разделят една постройка.
Работим по действителен проект, съгласно който до 2029 година всички учебни заведения ще преминат на едносменен режим, каквото е условието на закона.
По отношение на Висшето обучение през последните години Пловдив се утвърди като втори академични център у нас. Имаме 6 държавни и 3 частни университета, които са водачи в 12 от 51 професионални посоки. В пловдивските вузове учат над 30 000 младежи, като близо  7000 са от чужбина
- Проблемите с превоза, изключително тапите, са мотив за огромно неодобрение измежду пловдивчани и гостите на града. Какво може да се направи, с цел да се улесни трафика?
- Когато приказваме за превоза, би трябвало да вършим разлика сред публичния и персоналния. Решенията ще дойдат след изчерпателен експертен разбор. Искам да създадем допитване до всички хора, които употребяват публичния превоз. Идеите и предложенията за смяна на направления, нови линии и графиците за придвижване на рейсовете би трябвало да дойдат от тях.
В същото време една от първите ми задания като кмет ще е да възложа разбор на казуса с неработещата електронна система в градския превоз. Ще се свържем с испанската компания и ще пожелаеме бързо решение.  
По отношение на опцията да бъде основана още веднъж общинска компания, която да поеме част от линиите, това е самоуверено решение, за което кметът би трябвало да има необятна поддръжка от жителите и Общинския съвет. И кураж, тъй като ще трябват доста пари.  
По отношение на паркирането също ще възложа разработване на трайни и положителни решения. Занапред няма да позволявам да се строят нови жилищни здания, без да бъдат обезпечени задоволително гаражи или паркоместа.
- Мръсният въздух е различен болен проблем за жителите на Пловдив, какво предвиждате в това отношение?
- Трябва да убедим хората да спрат да употребяват въглища и дърва за отопление през зимата. Миналата година Общината завоюва план за 13 милиона лв. по стратегия „ Околна среда “ и това е огромна опция доста фамилии да бъдат подкрепени, с цел да заменят отоплителните си удари с по-модерни и екологични.
Трябва да подобрим градския превоз и трафика. Ще проверим каква част от замърсяването идва от промишлеността и какви са решенията. Залесяването също е методът на подобряването на въздуха. Миенето на улиците, с цел да не се събира прахуляк, е различен приоритет.

Данни
Брой дни с превишаване на нормата за фини прахови частици,1 измерени на пункт „ Каменица “
2011 година – 160
2018 година  -  78

 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР