Ще устои ли Себастиан Курц на труса от Ибисагейт? Изправен

...
Ще устои ли Себастиан Курц на труса от Ибисагейт? Изправен
Коментари Харесай

Ще устои ли Курц на труса от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от " Ибисагейт "? Изправен пред избор на съмнение, в този момент австрийският канцлер е на горещия стол след отдръпването на крайнодесните му съдружници, провокирано от обвинявания против тяхната партия.

Уволнявайки своя вицеканцлер, сниман в Ибиса при съмнителни финансови покупко-продажби, и по-късно обявявайки предварителни избори, ръководителят на държавното управление се опита да резервира надзор и да овладее последствията от нечуван скандал в Австрия.

От първото му изказване в събота, двадесет и четири часа след разкритията, довели до рухването на водача на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, Себастиан Курц влезе в акция, призовавайки австрийците да разширят болшинството на неговата консервативна партия.

Но залогът на младия водач да излезе по-силен от тази рецесия се натъква на първия капан: в понеделник той ще се изправи пред избор на съмнение, импортиран от дребната екологична партия " Йетц " ( " Сега " ), която упорства за неговото отдръпване от канцлерския пост и за назначение на експертно държавно управление до изборите, които би трябвало да се състоят през септември.

Социалдемократите и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) не изключиха да гласоподават съмнение, образувайки на процедура болшинство за събаряне на Себастиан Курц и неговото държавно управление. " Как да желаеме доверие към някой, към който одеве сме показали съмнение ", отсече някогашният вътрешен министър Херберт Кикъл, спорна фигура в крайната десница, директно откакто в понеделник беше уволнен безогледно от канцлера.

За Курц запазването на министъра беше несъвместимо с продължаващото следствие на видеоматериала, сниман скрито през 2017 година във вила в Ибиса, където Щрахе се демонстрира подготвен да предложи австрийски обществени пазари на мнима племенницата на съветски олигарх.

В отговор на това останалите министри от АПС напуснаха държавното управление, оставяйки Австрийската национална партия (АНП) на канцлера сама на кормилото.

" Рок звезда "

" Правителство в предизборна акция, ръководено от канцлерство, превърнато в щаб на акцията, това не е вид ", изригна депутатът Петер Пилц, създател на партията " Йецт ".

Социалдемократите от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) оставят да тегне подозрение по какъв начин ще гласоподават на парламентарното съвещание в понеделник. Те приканват канцлера да се отдръпна самичък и упорстват за назначение на временен екип. " Вече нямаме доверие в Курц ", сподели Томас Дроцда, един от управителните дейци на АСДП. Нейната лидерка Памела Ренди-Вагнер, съперник на Курц на идните парламентарни избори, счита, че той " носи цялата отговорност за неуспеха на опита за коалиция " с крайната десница.

Сключвайки в края на 2017 година съюз с АПС, след парламентарните избори, които неговата партия завоюва, Себастиан Курц смяташе, че е намерил благонадежден сътрудник, с цел да се изготви пътна карта за битка с имиграцията и стягане на изискванията за даване на леговище. Най-младият водач в Европа, канцлерът, който в този момент е на 32 години и е почнал като дете-чудо в политиката, беше наименуван " рок звезда " от американски посланик, на континент, превзет от надигането на популизма и радикалната десница.

" Себастиан Курц се излъга. И то доста. Не може да се каже, че канцлерът не е бил предизвестен. Той имаше задоволително сигнали, показващи с каква съмнителна и безредна сбирщина е съставил коалиция ", означи през вчерашния ден левоцентристкият вестник " Стандарт " в публицистична публикация.

Осемнадесетте месеца във властта на десницата и крайната десница бяха осеяни с ксенофобски залитания на членове на АПС, от грижливо изчислени провокации на нейните водачи и от спорни начинания на разнообразни крайнодесни министри.

Опонентите постоянно назовават Курц с прозвището " безмълвния канцлер ", упреквайки го, че не е надигнал глас против съдружника си. Двете партии непрестанно акцентираха хармонията между тях. В събота Себастиан Курц се оправда с думите, че е имал " сложни за преглъщане моменти " от началото на тази коалиция. Консервативната партия, на която той даде мощен подтик през 2017 година, като способства за подмладяване на нейния имидж и провокирайки към този момент предварителни парламентарни избори, има огромна преднина в изследванията за изборите за Европейски парламент в неделя. Тя даже усили преднината си с няколко пункта след разкритията в " Ибисагейт ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР