Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол

...
Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол
Коментари Харесай

Схемата Пловдивски панаир става Герговски обсъждат местните общинари

Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям надзор върху Пловдивския панаир - този проблем разисква сега локалният общински съвет (ОбС). Бизнесменът възнамерява да усили каузи си в панаирното сдружението от 50.3% на 79.3% посредством смяна на капитала на друга следена от него компания - " Пълдин Туринвест ", за което пък му оказва помощ община Варна. Сагата започва през 2016 г., мина през ред обрати и стана настояща още веднъж след решение на Върховния административен съд (ВАС) на 16 ноември тази година. Успоредно с Общински съвет - Пловдив, през днешния ден ще заседават и акционерите на  " Пълдин Туринвест ", свикани от Гергов. " Ще позволим ли панаирът да се трансформира в Герговски? " - този въпрос зададоха при започване на съвещанието на Общински съвет през днешния ден част от съветниците, главно от Демократична България, които интензивно се мъчат да попречат на схемата. " Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх ", предупреди по същото време в София и парламентарната група на Българска социалистическа партия (миналата година Гергов бе изключен от партията след тежък спор с Корнелия Нинова).

Пловдивският съвет може да блокира желанията на Гергов посредством своя глас в панаирното сдружение. Подозренията са, че Гергов не просто ще го овладее изцяло, само че и ще застрои терените му.

МНОГО ДЕБЕЛА СХЕМА

Сагата има богата предистория. Сложно са намесени ГЕРБ и Варна. И трите държавни управления на ГЕРБ в годините обратно предпочитано се занимаваха с така наречен Дупка в морския град - празен терен в идеалния център, добит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, поради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана комплицирана композиция, при която Варна да получи безплатно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го размени против Дупката. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. Общината по тепетата обаче не се съгласи. След серия гръмки кавги желанията пропаднаха и централното управление на ГЕРБ подреди Варна да върне подарения дял от панаира. През май 2017 година варненският съвет гласува такова решение. Четири години по-късно обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е извършил волята на локалния парламент. Съответно Портних опита варненските акции от панаира да се реалокират в " Пълдин Туринвест " посредством апорт. Мотивът: поради пандемията собствеността в панаира не носела приходи, по-целесъобразно било да е в другото сдружение. 

Именно смяната на капитала на  " Пълдин Туринвест " ще усили каузи на Гергов в панаирното сдружение, тъй като той държи собствеността си в него посредством " Пълдин Туринвест " (виж схемата на снимката).

Намерението на Портних за преместването на акциите обаче не се реализира незабавно. Срещу схемата отпор даде първо служебният министър на стопанската система Даниела Везиева, след това пламенно се възпротиви и вицепремиерът Корнелия Нинова. Съответно срещу бе и регионалният шеф на Варна Марио Смърков. Все отново акциите на Варна бяха трансферирани в " Пълдин Туринвест ", само че решението бе обжалвано.

Върховен административен съд - В ПОЛЗА НА ГЕРГОВ

Съдебният проблем завърши в този момент в средата на ноември, откакто Върховен административен съд остави в действие решението на Варна да апортира акциите си от панаира в „ Пълдин Туринвест “ АД. Преди това решението на Административен съд - Варна бе противоположно, само че висшият съд счете, че първоинстанционният не е имал право да се произнася по жалбата на регионалния шеф.

Веднага след произнасянето на ВАС Гергов свика акционерите на " Пълдин Туринвест ", с цел да бъде повишен капиталът на компанията с акциите на Варна. Така се стигна до днешната обстановка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР