Ще унищожи ли ЕК вековен български бранш? Този въпрос си

...
Ще унищожи ли ЕК вековен български бранш? Този въпрос си
Коментари Харесай

ЕК на път да обяви розовото масло за токсично

Ще унищожи ли Европейска комисия древен български отрасъл? Този въпрос си задават всички розопроизводители у нас, откакто стана ясно, че подготвян правилник на комисията дефинира българското розово масло като токсично химично съединяване.

Има заплаха Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде оповестено за химическа субстанция. За този проблем сигнализира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

Не единствено страната в лицето на министъра, само че и локалната власт към този момент ще се борят за спасяването на вековния занаят. Кметът на Казанлък потегля по неотложност за Брюксел, където през лятото се събират розопроизводители от България и Франция за обща позиция. Със спасяването на българската роза са се заели и част от евродепутатите ни.

Единствената котловина на розите в света се намира в България и тъкмо тук се създава най-качественото масло от роза.

„ Розовото масло е натурален естествен артикул, който се получава от роза дамасцена, която е известна в целия свят. Не може да се причисли към синтетично създадените препарати ”, счита професор Донка Байков, шеф на Института по розата и етерично маслените култури.

„ Добиването на розовото масло е посредством най-екологичния и по този начин наименуван гриин способ за приемане. Водна парна филтрация, при което не се употребяват никакви химични разтворители или нездравословни за хората субстанции. Използва се водна пара и вода, която увлича етеричното масло и това е най-екологичния и природо съгласно получен артикул ”, споделя доцент доктор Анна Добрева, специалист технология на етеричните масла Българска академия на науките.

„ Розовото масло се получава само от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по целзий ”, изясни Марин Тодоров, розопроизводител.

Един розов цвят тежи към 2 грама. За производството на кг розово масло са нужни над 3 милиона като всеки един от тях се бере на ръка. Технологията за производството не е променяна над 5 века, макар софтуерния прогрес на човечеството.

„ Уникално е със състава си от повече от 300 съставния елемент и това го прави необятно използван най-много в парфюмерията в козметиката, в медицината, в аромотерапията, в бита на хората. Това е един необятно използван артикул ”, изяснява доцент доктор Анна Добрева.

„ Не единствено, че не е рисково, то има доста лековит резултат ”, прибавя Елена Тодорова, розопроизводител.

„ Розовото масло се употребява за доста разнообразни заболявания. Много хора купуват от нас розово масло за лечение на бъбреците ”, споделя Марин Тодоров.

„ Уникално е неговата продължителност, то не се трансформира при дълго предпазване. Това е едно от най-ценните му качества. И даже след стотици години вярно предпазване няма нездравословни образуващи се съставки в него ”, счита доцент доктор Добрева.

Определяното като течното злато – розово масло се търси от целия свят

„ Роза Дамасцена за жалост от европейската химична организация е оповестена за нездравословна субстанция, която вреди на човешкото здраве ”, изясни Галина Стоянова, кмет на Казанлък.

„ Държавата ни е твърдо срещу във връзка с приравняването на естествените етерични масла на химични артикули. Просто тъй като няма да е правилно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме пример за качество на розовото масло. Нямаме различен сюжети. Това е нещо, с което нашата страна не би се примирила ”, съобщи земеделският министър Явор Гечев.

Един път в годината за по-малко от месец се прибира цветът на маслодайната роза, за което са ангажирани близо 100 000 души. В този месец в България идват хора от целия свят, с цел да усетят аромата на роза Дамасцена, която правилник на Европейска комисия се кани да дефинира като токсична.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР