Ще търсим нормализиране на отношенията с РусияМинистър-председателят призова институциите на

...
Ще търсим нормализиране на отношенията с РусияМинистър-председателят призова институциите на
Коментари Харесай

От Балканите зависи сигурността на ЕС

Ще търсим нормализиране на връзките с Русия

 Министър-председателят прикани институциите на Европейски Съюз за проект по отношение на приемане на страните от Западните Балкани в Съюза. Министър-председателят прикани институциите на Европейски Съюз за проект по отношение на приемане на страните от Западните Балкани в Съюза.
Силно показване на целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз направи в Страсбург министър председателят Бойко Борисов. И предстоящо бе приветстван от евродепутатите след речта си в пленарната зала. Бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения бяха посланията, които България заявява като съществени тематики за Европейски Съюз през идващите шест месеца. „ По Западните Балкани има няколко разновидността. Ние предложихме един, който не носи опасности за Европейски Съюз. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има признати страни в Европейски Съюз ”, уточни Бойко Борисов. И ясно съобщи, че „ стабилността на Балканите директно отговоря за стабилността на Европа“.

„ Сега е точният миг, когато би трябвало да кажем на страните от Западните Балкани, по кое време могат да чакат да бъдат признати в Европейски Съюз, съобщи българският министър председател. Борисов прикани европейските водачи да обединят старания за проект за присъединението на Западните Балкани към Европейския съюз. Изходът е европейска вероятност, сподели Борисов и даде да се разбере, че има упования до края на българското председателство да бъде направена пътна карта за присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. Амбицията му е до края на нашето председателство да се изготви точно подобен проект. „Изходът е европейска перспектива“, уточни Борисов. „ Ще търсим нормализиране на връзките с Русия, само че това ще бъде общоевропейско решение ”, сподели още той. А в коментар за връзките на Европейски Съюз с Турция акцентира, че са нужни съглашения и прагматични решения с Анкара, изключително на фона на миграционната рецесия.
 Пълна пленарна зала в Страсбург и овации белязаха представянето на целите ни в европредседателството. Пълна пленарна зала в Страсбург и овации белязаха представянето на целите ни в европредседателството.
„ Българските 6 месеца ще са от извънредно значение за Европейски Съюз. Посетих България и открих, че тя е добре готова за него ”, съобщи незабавно след българския министър председател Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия. „ България е въодушевяващ образец за Западните Балкани ”, разгласи Юнкер. И продължи: „ България не един път е доказвала, че може да построява мостове сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани. България е предопределена за такава роля. Тя добре познава района и е минала през сложни процеси. Винаги давам за образец България, която е постигнала обилни триумфи – чудесно се оправя с дълга и бюджетния недостиг, за разлика от доста други страни. Това са отлични предпоставки за присъединение към чакалнята на еврозоната ”. Председателят на Европейска комисия даде извънредно мощна оценка и за европредседателството ни: „Уверен съм, че България ще си свърши добре работата като ръководител. Бойко Борисов е потвърден европейски демократ. Успехът на едно председателство не зависи от размера на дадена страна, а от волята на нейните водачи. България и Бойко Борисов демонстрират воля за постигането на триумф на това председателство“. В пленарната зала в Страсбург последваха нови овации от евродепутатите. А министър Лиляна Павлова благодари от името на държавното управление за поддръжката, която страната ни получи от всички политически партии в Екологичен потенциал и от признанието от ръководителя на Европейска комисия Жан Клод Юнкер.

Совалка


Меркел в София след Париж


Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещаване в София в събота, 20 януари, по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Това оповестиха от Мнистерски съвет. Ден преди този момент немският канцлер ще беседва в Париж с френския президент Еманюел Макрон. При срещата сред премиера Бойко Борисов и Меркел ще бъдат разисквани целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и настоящи политически тематики. Визитата на канцлера в Париж и в София идва единствено дни, откакто в Германия още веднъж стартират договаряния за огромна коалиция сред партията на Меркел ХДС и социалдемократите.

В отговор на провокация на „Зелените“


Лифтът в Банско ще пази природата


Мога да ви подпиша тук, че става дума за реализация на втори въжен превоз. Той е необходим освен за туристите, само че и за природата, тъй като в този момент те се качват с колите си там. Това съобщи изрично в отговор на провокация от евродепутат на Зелените министър председателят Бойко Борисов. “За да поддържаме този път ние го осоляваме през зимата и десетки дървета към него умират. Гарантирам ви, че няма да се допусне противозаконна сеч. България е първа в Европа през последните години по нови гори и единствената, която разширила горите си от всички европейски страни ”, изясни министър-председателят. “Искам особено да отговоря на “Зелените ”, тъй като аз също съм зелен човек ”, подчертава Борисов. “Спирал съм инфраструктурни планове с години, с цел да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да придвижват персонално блатни кокичета, с цел да не остане нито един филиз сплескан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни планове са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли ”, сподели още министър председателят. И още веднъж напомни, че във връзка с построяването на нова линия в Банско “става дума единствено за един въжен превоз, за нищо друго ”. “Гарантирам, че една керемида няма да бъде поставена на Пирин ”, съобщи Борисов. И на финала още веднъж акцентира, че Банско е в десетката на европейските зимни курорти, а в този момент на единствения въжен превоз там има опашки от стотици скиори, които чакат с часове да се доберат до ски пистите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР