Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева? Темата в

...
Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева? Темата в
Коментари Харесай

Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева?

Ще стане ли минималната работна заплата 850 лв.? Темата в ефира на “Здравей, България " разясниха Васил Велев, Ваня Григорова и Владимир Сиркаров.

Ако минималната работна заплата се усили на 850 лв., тя ще стане по-висока от междинния застрахователен приход в страната, а доста промишлености ще преминат в сивия бранш. От това се притесняват икономистите. 

“България е преди всичко в целия Европейски Съюз по МРЗ, отнесена към Брутният вътрешен продукт на глава от население. т.е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия Европейски Съюз ", уточни Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Ако това се одобри, МРЗ ще бъде по-висока от междинния застрахователен приход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80%. т.е работиш или не - ще получаваш едно и също ", добави той. 

“Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна ", счита икономистът Владимир Сиркаров. “На база промишленост има огромни разлики. На районен принцип - също има огромни проблеми. Югозападният район е с 2 пъти по-богат ", уточни той. По думите му има риск от нарастване на сивия бранш в по-бедните региони в страната, както и от нарастване на безработицата. “Някакъв хибриден вид ще е много по-удачно ", предложи Сиркаров. 

Икономистът от КТ “Подкрепа " - Ваня Григорова, обаче не е съгласна с предлагането да има разнообразни минимални работни заплати за другите райони.  

“Ако заплатата е по-висока би трябвало да се усили и размерът на работа. Диференцирането би трябвало да бъде по стопански действия, както в Австрия и Италия ", уточни Васил Велев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР