Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива. Предстои гласуване

...
Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива. Предстои гласуване
Коментари Харесай

Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива


Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива. Предстои гласоподаване на закона, съгласно който след 2035 година всички нови коли ще бъдат с нулеви нездравословни излъчвания.
Преди дни Германия се разгласи
в последния миг против плануваната от Европейски Съюз възбрана за продажбата след 2035 година на нови коли, изхвърлящи въглероден диоксид в атмосферата.
Берлин упорства да
бъде позволено и след тази година да могат да се създават и продават коли с мотори с вътрешно горене, употребяващи
синтетични, или така наречен е-горива.
Законът, съвсем утвърден от Европейски Съюз, предвиждаше след 2035 година всички нови коли да бъдат с нулеви нездравословни излъчвания. Новите правила, които Германия също беше одобрила не не разрешават категорично моторите с вътрешно горене,
само че законът е по този начин конструиран,
че на практика поставя кръст на тази технология заради неналичието на варианти, които биха могли да разрешат на колите с такива мотори да работят без да излъчват въглероден диоксид.
На този стадий единствената работеща
опция наподобяват, така наречен е-горива, а какво са те, обобщава Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Е-горивата, като да вземем за пример е-керосин, е-метан или е-метанол се създават чрез синтезиране на уловени въглеродни излъчвания и водород благодарение на електричество, добито от възобновими енергийни източници.

Тези горива изпускат въглероден диоксид в атмосферата, когато биват изгаряни, само че се считат за климатично неутрални. Тъй като изхвърляните газове за равни по размер на уловените при производството им. Германия и Италия желаят Европейски Съюз да подсигурява, че и след 2035 година ще продължи продажбата на нови коли, ползващи е-горива.

Повечето огромни автопроизводители залагат на електрическите автомобили на акумулатори, една технология, която към този момент е добре развита, с цел да понижат фрапантно нездравословните излъчвания на леките коли. Но огромните петролни компании, както и значителен брой автомобилни компании, пазят е-горивата като добра опция. Тъй като не биха желали, да вземем за пример, колите им да станат прекомерно тежки. Което е неизбежно на този стадий, заради обстоятелството, че батериите за електрически автомобили са към момента обемни и тежат доста.

Освен това е-горива към момента не се създават в промишлен мащаб. Първият по рода си цех за такива горива проработи в Китай през 2021 година Той е на „ Порше “ (Porsche) и упоритостта му е да създава 550 милиона литра годишно. През 2024 година „ Норск е-фюъл “ (Norsk e-Fuel) възнамерява да отвори сходен цех в Норвегия, който да създава авиационно гориво.

Е-горивата могат да се употребяват в колите с мотори с вътрешно горене и да се придвижват по в този момент съществуващите логистични мрежи. Което е добра вест за дистрибутори, снабдители и автокомпании. Привърженици на тези горива настояват, че те са метод да се понижат излъчванията въглероден диоксид на колите. Без да е належащо всеки да става електрически.

Противниците им отвръщат, че производството на е-горива е скъпо и енергоемко. Употребата на е-горива в автомобил с мотор с вътрешно горене изисква пет пъти повече възобновимо електричество, в сравнение с при батериите за електрически автомобили, съгласно отчет от 2021 година на списание „ Нейчър клаймът обмен “. Експерти са на мнение, че Европа няма опция да разполага с задоволително възобновима сила за производството на е-горива в индустриален мащаб и ще би трябвало да го внася от други райони.

Мнозина считат, че е-горивата би трябвало да бъдат непокътнати за сложни за декарбонизиране браншове като корабоплаването и авиацията, където използването на електрически акумулатори към този момент наподобява прекомерно мъчно.

Броени дни преди окончателното гласоподаване на закона за възбрана на новите коли, изпускащи въглероден диоксид в атмосферата, планувано за 7 март, немският транспортен министър Фолкер Висинг разгласи, че Берлин не може да го поддържа. Това изненада мнозина даже и в самата Германия.

Според министъра, който е член на Свободната демократическа партия, потреблението на е-горива би трябвало да бъде допустимо и след 2035 година, а това липсва в закона, въпреки и да е било дадено да бъде включено от страна на Европейската комисия. В закона се показва, че Еврокомисията ще направи предложение по какъв начин да се продават коли, ползващи е-горива, след 2035 година Германия обаче желае нещата да бъдат конкретизирани авансово.

Акцията на Берлин в последния миг ядоса мнозина в Европейски Съюз, които предизвестиха, че да се разреши на една страна да „ торпилира “ един съвсем признат закон би отворила малка врата по всеки мотив това да вършат и останалите страни членки на Европейски Съюз. Гласуването беше отсрочено, а една от най-важните стъпки на Европейски Съюз в битката с измененията на климата остана в безтегловност.

Ако немското държавно управление не съумее да контракти обща позиция във връзка с закона, то ще би трябвало да се въздържи при гласуването на закона. Но и Италия към този момент се разгласи срещу него, дружно с други страни, включително Полша, което повдига опцията законът да бъде блокиран. В Европейски Съюз се разбързаха да потърсят решение. Еврокомисията разгласи на 6 март, че води диалози „ на всички равнища “, с цел да позволи казуса колкото се може по-скоро.

Големите снабдители на автомобилни съставни елементи в Германия, като „ Бош “ (Bosch), Цет Еф (ZF) и „ Мале “ (Mahle), са членове на Алианса на е-горивата, както и огромни петролни компании като „ ЕксънМобил “ (ExxonMobil) и „ Репсол “ (Repsol). Много автопроизводители, да вземем за пример „ Порше “ (Porsche), „ Мазда “ (Mazda) и „ Пиех “ (Piëch), поддържат технологията. „ Порше “ даже има дял в производителя на е-горива „ Ейч Ай Еф Глоубъл “ (HIF Global) и е единственият покупател на горивата, създавани от неговия пилотен план в Чили.

Бе Ем Ве (BMW) влага 12,5 милиона $ в стартъпа „ Промитиъс фюълс “ (Prometheus Fuels), като в същото време влага милиарди в технологията за произвеждане на електрически акумулатори. Други автопроизводители, като „ Фолксваген “ (Volkswagen) и „ Мерцедес-Бенц “ (Mercedes-Benz), обаче дават да се разбере, че залагат твърдо на електрическите технологии за декарбонизация на промишлеността.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР