Ще сложи ли вотът в неделя край на ерата Борисов,

...
Ще сложи ли вотът в неделя край на ерата Борисов,
Коментари Харесай

Идва ли краят на Борисов? Германски медии за изборите в България.

Ще постави ли вотът в неделя завършек на ерата Борисов, пита немският публицист и добър ценител на Балканите Михаел Мартенс във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ). Той напомня, че малко други държавни ръководители в Европейски Съюз са управлявали по-дълго от Борисов и прецизира, че той е бил министър председател на България от 2009 година насам с дребни спирания.

Сега Борисов още веднъж се бори за властта, изяснява Мартенс и прибавя: " Не е елементарно да победиш този деец ". В предизборната борба Борисов си обезпечи поддръжка от турския президент Реджеп Ердоган, който дефинира някогашния министър председател като " най-хубавия му другар ", пожелавайки му триумф на изборите, акцентира немският публицист. Пожеланията на Ердоган обаче не правят доста работа измежду гласоподавателите на ГЕРБ и по никакъв начин не е несъмнено, че дълго управлявалата партия ще може да затвърди водещата си позиция на изборите тази неделя. От април насам служебното държавно управление разкрива смайващи случаи на корупция от ерата на Борисов.

" Един хайлайф, държал се като незаконна тайфа "

Тези разкрития оказват помощ на най-силния съперник на някогашния министър председател сега - партията " ИТН " (ИТН), която през април стана втора политическа мощ. Тази аморфна по своето наличие групировка стартира ултрапопулистки начинания - да вземем за пример настояването за понижаване на партийната дотация, което още повече ще усили зависимостта на партиите от олигарсите, или пък за директното избиране от народа на основния прокурор, което би разкрило популистката конкуренция в системата на правораздаването. Не е ясно защо тъкмо се афишира Има Такъв Народ, доколкото нейният водач Слави Трифонов поддържа връзка с последователите си единствено посредством Facebook. На единствената си социална поява предишния месец в Пловдив той сподели единствено, че бъдещият министър-председател би трябвало да владее непознати езици и да е приключил влиятелен западен университет. А това изважда от играта тогавашния пожарникар и телохранител Борисов, само че и самия шоумен и изпълнителя на балканска поп музика Слави Трифонов. Той към този момент разгласи, че няма да става нито министър председател, нито народен представител, само че какво тъкмо желае не е доста ясно. И все пак на изборите в неделя Има Такъв Народ може да стане първа политическа мощ, заключава Мартенс във ФАЦ.

" Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ) също обръща внимание на идните избори в България. Очакванията са, че и след тези избори няма да бъде формирано устойчиво държавно управление и може би страната ще продължи да бъде ръководена от нов длъжностен кабинет, написа ЗЦ. " Почти никой не има вяра, че Бойко Борисов още веднъж може да поеме ръководството на страната. Името му се свързва с от ден на ден кавги ", написа изданието. Авторът на публикацията в ЗЦ цитира и друга медия. " Както писа " Политико ", тези кавги единствено не престават да разпалват гнева, че във властта се е цементирал един хайлайф, държал се като незаконна тайфа и пуснал пипалата си на всички места като октопод, а всичко това благодарение на службите, медиите и правораздаването ". И съгласно изданието " Редакционна мрежа " (RND), възможностите за сформиране на постоянно държавно управление след изборите тази неделя са дребни. " Ще бъде мъчно да се откри болшинство ", е представен ръководителят на бюрото за Югоизточна Европа на фондация " Фридрих Науман " Мартин Коте.

" Всички против някогашния министър председател Бойко Борисов "

Ако дефинираме опозиционната партия Има Такъв Народ като партия от центъра и прибавим към нея по-малките лявоцентристки партии, е допустимо да се получи нежно държавно болшинство. Но наблюдаващите се съмняват, че Слави Трифонов ще тръгне да кове подобен съюз. Той дефинира групировката си като " антисистемна " партия, която притегля главно протестен избор от провинцията, както и гласовете на доста българи в чужбина, акцентира изданието. Според RND, в случай че не бъде формирано постоянно държавно управление, служебният кабинет, назначен от президента Радев, ще продължи да ръководи до идващите избори наесен.

" Всички против някогашния министър председател Бойко Борисов " - по този начин е озаглавил своята обява по тематиката " Франкфуртер Рундшау " (ФР). Очертава се тази неделя ГЕРБ да получи по-лош резултат от този на изборите през април, написа изданието, припомняйки в същото време, че опозицията е мощно разединена. Единственото общо сред опозиционните партии е желанието им да сложат завършек на ръководството на Борисов.

" От години казусът с върховенството на закона в България е измежду главните аргументи, каращи доста хора да напущат страната. Миналото лято се зароди мощно протестно придвижване против злоупотребите със служебно състояние и корупцията в страната. Протестиращите упрекват държавното управление на Бойко Борисов, че не е направило нищо за заздравяването на правовата държавност и на самостоятелното правораздаване ", напомня изданието.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР