Ще сложат камери и най-вероятно отново ще затворят залата за

...
Ще сложат камери и най-вероятно отново ще затворят залата за
Коментари Харесай

Голям проект за консервация на скалните рисунки съвпада с графити скандала в Магурата

Ще сложат камери и най-вероятно още веднъж ще затворят залата за визити

Фалшивата вест е, че са унищожени праисторическите рисунки в пещерата Магурата край видинското село Рабиша. Истината е, че незнаен варварин е надраскал върху една от скалите в Залата с рисунките следния надпис: “Ради, Павчо, 2019, Антов ”.

Скандалът обаче идва в миг, в който интензивно се работи върху

кандидатурата

на рисунките

за включване

в листата на

ЮНЕСКО

със международното културно-историческо завещание.

Кандидатурата на Магурата е импортирана в ЮНЕСКО още през 1984 година и от този момент е в листата на чакащите. За да се стигне до регистриране, би трябвало да се извърви тежка процедура по подготовка и оценка - нещо, което започва действително едвам в последните години. С финансиране от Министерството на културата е осъществен план за 3D снимане на цялата Зала с рисунките, а сега интернационален екип прави прелиминарен разбор за реституция и консервация.

Скандалът потегли тъкмо в този миг от фотография, оповестена във фейсбук от Андрей Шурелов и подета от медиите с гръмки заглавия, че праисторическите рисунки са унищожени. Авторът споделя фотографията на 14 май с текста: “Ради, Павчо и Антов, 2019! Да се знае! Историята продължава да се написа - общуване на рисунки на 12 000 година и на надписи на няколко дни. След още 12 хиляди год. новият надпис ще е античен и откривателите ще спорят кой/кои са тези Ради, Павчо и Антов! ”.

Още същия ден кметът на Белоградчик Борис Николов изпратил шефа на Общинския исторически музей Ивайло Крумов да ревизира. При огледа е открито, че

няма развалени

рисунки

Това се вижда и от фотографията на Шурелов - графитът е върху канара до така наречен Ловна сцена, само че не я визира. Самият той прецизира, че сниманият графит е на 5-6 м от рисунките.

Кога се е появил, по кое време е липсващ и дали създателят му ще бъде оголен - не е ясно. Случаят се ревизира от полицията. Ясно е обаче, че с изключение на подготовката на консервацията и реставрацията на рисунките би трябвало да бъдат взети още ограничения за защитата им. “Ще бъдат сложени камери за видеонаблюдение и ще има смяна в метода на работа на екскурзоводите, които ще излизат последни от Залата с рисунките ”, сподели кметът Николов. Не е изключено достъпът да бъде мощно сведен.

Влизането в пещерата и в този момент е строго регламентирано - тя се заключва и визитата става единствено в работно време с екскурзовод. Преди време Залата с рисунките беше напълно затворена за гости, само че това предизвикваше недоволството на туристите. От отварянето ѝ всички бяха удовлетворени и до настоящия случай не е имало мотив за страхове, споделят от общината.

Факт е, че в

залата има доста

драсканици

По време на 3D снимането, осъществено от учени от Националния археологически институт към Българска академия на науките, е открито, че в разнообразни интервали е имало разнообразни вмешателства. Установени са десетина латински надписа от I-II в., един от които евентуално е посвещение на богинята Диана. Има издълбани надписи и на старобългарски. Един от средновековните е датиран в XVIII в.

При сравнението на фотоси, правени в разнообразни години през XX в., се оказало, че върху Ловната сцена също е имало интервенции. Това е станало в средата на 80-те години на ХХ век. Големи провали са нанесени при започване на 90-те, когато пещерата била без собственик, както и в идващите години, когато я стопанисва частна компания.

“За първи път посетих Магурата и останах шокиран от надрасканите рисунки, а най-лошото е, че след това са били зацапани с четка и парцал. Просто направих фотографията и я качих във фейсбук. Не мога да кажа дали те са провокация преди изборите, само че са факт ”, разяснява пред “24 часа ” създателят на фрагмента Андрей Шурелов.

Той е от Приморско, работи в банка, а историята и туризмът са му занимание. С приятеля си Мескян Палов въз основа на комплициран математически разбор защитил доктрина, че траките са основатели на съвършен годишен календар.

Познавал се от фейсбук с предходния кмет на Белоградчик Емил Цанков. Смята, че тогава режимът е бил по-добър - залата да се отваря рядко и единствено по поръчка. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР