Ще си мълчим ли на твърдения от Русия, начело с

...
Ще си мълчим ли на твърдения от Русия, начело с
Коментари Харесай

Зам.-външният ни министър мисли за шеговита ситуация поредна руска провокация за кирилицата

Ще си мълчим ли на изказвания от Русия, отпред с съветския патриарх Кирил, че в основаването на кирилицата няма българско присъединяване и че Кирил и Методий са " словенски учители "? На този въпрос зам.-външният ни министър Георг Георгиев даде забавен отговор.
" България в никакъв случай не си е мълчала и е имало обстановки в предишното, в които сме реагирали доста остро. Само българската дипломация е по-стара, в сравнение с страните, които се пробват да ни предизвикат. Смятам, че за 1300 години сме се научили по какъв начин да реагираме на такива " шеговити " бих споделил обстановки ", заключи Георгиев пред Нова телевизия.
Мисля, че истината се чу доста добре и специалистите по история са тези, които най-добре го демонстрират, добави зам.-вътрешният министър.
Това не е първият път, в който Русия приказва по този начин за българската книжовност. Най-големият скандал беше инспириран от съветския президент Владимир Путин – припомнете си детайлностите ТУК!
В Русия, 24 май е всемирски празник от 1985 година насам. А патриарх Кирил го трансформира и в самобитен имен ден, като непроменяемо натъртва на теорията за славянството, която Русия употребява като политически инструмент за въздействие в Източна Европа. Ето и какво сподели тази година - ТУК!
Преди дни пред Руския културно-информационен център в София беше подредена изложбата " При изворите на славянската книжовност ", която следва същата политика – твърди, че Кирил и Методий са " първите разпространители на грамотността и просветата в Русия " и заличава България от историята на църковнославянския език.
А по какъв начин се унижи българският вицепрезидент Илияна Йотова при последното към този момент посещаване на съветския патриарх, който е потвърден сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - припомнете си със фотография:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР