Ще си изкривя душата, ако не кажа, че през последните

...
Ще си изкривя душата, ако не кажа, че през последните
Коментари Харесай

За Георги Петрушев като за Жорж

Ще си изкривя душата, в случай че не кажа, че през последните тридесетина години в българската политика Георги Петрушев и Жорж Ганчев оставиха ярка диря със словото си, с политическото си верую, с китарата си, със спортната фигура, с феноменалната си памет и осведоменост. Ще го запомним и с родолюбивото му възприятие, с непримиримостта му към несправедливостта в сложния преход към демократично общество.

Запознахме се на шестия етаж в постройката на " Сан Стефано " 29 на Националната телевизия, когато бях основен редактор на " Детски и юношески излъчвания ", а той беше донесъл видеокасета с учебен филм за сътворението на света и съответно предложение за български вид, откакто към този момент беше разговарял с Александър Грозев, а генералният шеф, тогава Любомир Павлов, го беше насочил и към мене. Не скътвам, изумиха ме държанието му и спортната му фигура. Остави ми неповторима визитна картичка - формат А6 на пълен първокласен картон.

" Не пия, не пуша, спортувам, ето по този начин наподобява един войник! " - несъмнено се похвали пред мене Жорж. Тогава още не беше основал партията Български бизнесблок и не беше се кандидатирал няколко пъти за президент на България. Идваше със славата на международен първенец по фехтовка от 1970 година, със спомен от Холивуд, с характерността на режисьор и създател, на индивида с китара, на индивида с фино възприятие за комизъм. Още не беше произнесъл: " Българино, не ме гледай жалко! " и " Сульо Пульо, Атанас и аз ще играем за президент на България ", както и всички останали бисери в политиката и изкуството да бъдеш известен, забавен, да бъдеш депутат и претендент за държавен глава...

После се срещахме няколко пъти в залата на Руския културно-информационен център - офисът на Бизнесблока беше на ул. " Шипка " против Руския център, тогава още ДСНК (Дом на руската просвета и култура). Много смях падна от негова страна на една от тези срещи при представянето на една моя книга - политическа ирония, към която Жорж несъмнено имаше афинитет. Седяха един до различен с Димитър Попов - друга ярка политическа фигура на прехода, някогашен министър-председател на България.

В последните години трябваше да се щади. Имаше медицински стенд, получи солиден инфаркт преди две години, само че продължи да е войник, водеше дори телевизионно предаване онлайн и изгаряше в него до последно. Само които са общували с него, знаят какво беше в действителност Жорж Ганчев.

Миг не оставаше спокоен, в никакъв случай неприветлив и неприветлив, подготвен да даде всичко от себе си в името на някаква идея. Трудно е да си го представим в друга роля. И в този момент.

Сбогом, приятелю! Ще те помним с положително.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР