Ще сезираме Конституционния съд (КС) съвместно с Възраждане за решението

...
Ще сезираме Конституционния съд (КС) съвместно с Възраждане за решението
Коментари Харесай

БСП подписа жалбата до КС за новата мощност в АЕЦ Козлодуй

" Ще сезираме Конституционния съд (КС) взаимно с " Възраждане " за решението на Народното събрание за договаряния за нова мощ в АЕЦ " Козлодуй ". Призоваваме и " Продължаваме промяната " да поддържат настояването към Конституционен съд, тъй като те се въздържаха при гласуването ". Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов.
Според него е станало процедура Народното събрание да иззема функционалности на изпълнителната власт. Той уточни, че строителството на нова мощ в АЕЦ " Козлодуй " се планува посредством технологията AP1000, която не работи на никое място по света с изключение на в Китай. Социалистите не желаят България да се трансформира в място за нови пробни нуклеарни мощности. 
Гуцанов напомни, че още през 2013 година Българска социалистическа партия събра над 780 000 подписа за референдум за нуклеарната енергетика в България. " Винаги сме желали да има развиване на нуклеарната енергетика и нуклеарните мощности. Не е обикновено, когато в " Белене " имаме цялото съоръжение за първи и втори силует, което е платено от българската страна, и нужните средства за дотъкмяване са под 10 милиарда, да тръгваме към една към момента нова технология ", означи депутатът. По данни на специалистите тя ще коства над 30 милиарда или 3 пъти по-скъпа. " Толкова ли е богата нашата страна и толкоз ли време имаме пред себе си? ", попита социалистът. Гуцанов прикани за повече разсъдък в Народното събрание. 
Според депутата проф. Румен Гечев планът " Белене " е значим освен за Плевенския район и Северна България, тъй като е народен и даже европейски план, който би оказал помощ за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система. Гечев подсети, че Българска социалистическа партия е била поредна през последните десетилетия, когато е потвърдила, че планът " Белене " е стопански преференциален за България, за стопанската система и за семействата.
Според социалиста при днешните цени на електрическата енергия планът " Белене " е щял да се изплати за 2-3 години. " Така че стопирането му нанесе, нанася и ще продължи да нанася загуби на българската стопанска система и българския народ в милиарди. Ние сме безапелационни, че този план би трябвало да бъде приключен. Българска социалистическа партия няма да допусне българите да погребем трите милиарда, които досега са вложени в строителството ", уточни проф. Гечев. Той подсети, че планът има всички разрешителни и лицензи от единствената интернационална организация, която ги дава - Международната атомна организация, както и Българската организация за нуклеарна сигурност.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР