Ще се върви към получаване на цената на газа както

...
Ще се върви към получаване на цената на газа както
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Очаква се поскъпване на газа

" Ще се върви към приемане на цената на газа както при пазара на петрол - пазарно установяване. Разбира се, това значи, че ще има по-голяма динамичност или смяна в цените, само че в това време най-вероятно ще престанем да имаме тези преговори и, надлежно, няма да има опция – това беше главната причина да се търси такова нещо - Русия да употребява своите енергийни доставки като опция да въздейства върху политиката на страните, в които прави тези доставки ". Това сподели пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията във връзка обстановката в енергетиката у нас.
" Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските жители и бизнес в политиката на българското състезание, по този начин и от нашите сътрудници от Европейски Съюз. От друга страна, колкото по-ясно е че разпоредбите се дефинират пазара и не зависят по някакъв метод от сделки сред " Газпром " и " Булгаргаз " или българската страна, толкоз по-вероятно е доверието да бъде възобновено. "
Стефанов направи прилика сред положението на газовия пазар през днешния ден и през 2014 година и предвижда, че скоро ще има повишаване на скъпата на суровината. Необходими са различни доставки, с които да се подсигурява най-хубавата цена за България, уверен е той
„ Още повече, че в интернационален проект, който би трябвало да се следи, се върви към това точно пазарът на газ да се уголемява, да се обогатява непрестанно с такива доставки на полутечен газ, т.е. си има други възможности, има благоприятни условия и от 10 години те са приказват и се развиват, само че досега нямаме действителна практическа стъпка “.
Експертът напомни, че съгласно проучвания на ЦИД и „ Южен поток “, и „ Турски поток “ са планове, които са преференциални за Русия единствено и само в случай че преминат през територията на България. Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната беднотия, високата цена на ресурсите, само че и изключителната енергйна активност на семействата и бизнеса, сподели Стефанов: „ Количествата сила, която използваме е много по-голямо от междинното, което използват в другите страни “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР