Ще се увеличи капацитетът на тестовете за коронавируса, реши ЕС. Това

...
Ще се увеличи капацитетът на тестовете за коронавируса, реши ЕС.
Това
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Днес дори канцлерът на Австрия ми поиска предпазни средства срещу коронавируса


Ще се усили потенциалът на тестванията за ковид, реши Европейски Съюз.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

"Продължаваме да разпределяме многократните защитни дрехи, те ще се употребяват 50 пъти. Днес даже канцлерът на Австрия, най-хубавата страна за живеене, ми изиска защитни и защитни средства против ковид. Европейската комисия желае да ни сертифицира още понеделник ", разкри министър председателят.

ЕС дава 140 млн. евро за създаване на ваксина. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на ексклузивен брифинг.

ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ: Как се откриват болните от ковид у нас?

Три са главните способи за определяне на болните от ковид. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, тъй като изисква инсталация и особено подготвен личен състав. Това изясни на ексклузивен брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В България могат да се вършат към 1000-1200 на ден. Около 30 000 теста месечно. Като цени това е към 930 000 лв. на месец, разясни ген. Мутафчийски.

Вторият метод е с флуоресцентен имунохроматографски способ. Резултатът става за към 5 минути.

„ Тези проби ще дадат опция да се разпространяват всеобщо, предвиждаме да се вършат до 20 000 на ден. На месечна база това са към 300 000 теста, което е към 10 милиона месечно”, съобщи Мутафчийски.

На трето място са бързите проби. Това се планува да бъде правено в необятни граници – до 40 000 дневно, което е към 10 000 милиона на месец.

И трите типа проби са значими. Първият, тъй като той е с най-достоверни резултати, вторият открива новозаболели и става доста по-бързо. Третият тип ще се вършат след втората половина на епидемията, тъй като ще покажат какъв брой индивида са придобили имунитет и могат да работят умерено.

Тестовете ще се вършат на рискови групи от работещи сега. Във втория стадий тестванията са много по-евтини, само че пък са по-масови.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР