Ще се стабилизира ли инфлацията, ще влезем ли в рецесия,

...
Ще се стабилизира ли инфлацията, ще влезем ли в рецесия,
Коментари Харесай

2023 г. в прогнози: Какво ще ни доведе Черният воден заек през започващата година

Ще се стабилизира ли инфлацията, ще влезем ли в криза, какво ще стане с изкуствения разсъдък – отговори на тези и още въпроси, четете надолу

 Очертава се започващата след броени дни по китайския хороскоп 2023 година да е забавна на доста фронтове и в доста сфери на обществото, политиката и интернационалните връзки. В своя скорошна обява от вършат страхотна разбивка на всички прогнози на експертизи, основана на база разбор на над 500 публикации, отчети, подкасти и изявленията, която дава добър взор на това какво можем да чакаме до януари следващата година.

С информация във връзка с новите технологии, които скоро ще влязат и в мейнстрийма. Как тъкмо работи Chat GPT можете да видите във видеото долу, което през днешния ден подхотвихме за вас. За да затвърдим, започваме публикацията с текст от изкуствения разсъдък.



„ Хората са естествено любопитни за това какво ще се случи в бъдещето, а желанието им да го предскажат идва точно от това любознание. Умението им да предсказват бъдещето може да им обезпечи възприятие за надзор и сигурност, защото индивидите в обществото получават опция да се приготвят за събития, които предстоят. Предричането на бъдещето е още и метод, по който хората схващат сегашното и силите, които въздействат на света към тях. Желанието да предскажат бъдещето идва и от практическа позиция – да могат да вършат дълготрайни вложения, да избират кариерата си и за други значими решения ”, написа Chat GPT.

Не е зле написано, само че не е и съвършено. Ако пък оставим настрани любознанието и се фокусираме върху практическите приложения на прогнозите за близкото бъдеще, ще можем да забележим по-обективно цялостната картина. Следващите редове са обобщение на това какво мислят специалистите за 2023 година

Как ще се движат пазарите, какви трендове ще се развият, какви са рисковете в идната година и какви благоприятни условия ще има пред нас в годината на Черния воден заек?
 Този списък  можете да употребяват като " Бинго ", с цел да ревизирате сбъднаха ли се прогнозите в края на 2023 г.
Ако погледнем огромната картина, една от главните тематики, която би трябвало да се подхване, е

Инфлацията: Това беше най-сериозната тематика през последната година и като такава е резонно място за начало на прогнозите. Много от специалистите предсказват, че инфлацията ще се стабилизира през 2023 година Тя сигурно обаче, най-малко съгласно тях, няма да доближи до равнищата, които са сложени като цели от централните банки и от държавните управления по света.

Брутният вътрешен продукт: Въпреки до неотдавна прогнозите да бяха за спад сред 1.7 и 3%, в този момент анализът на данните сочи, че по-скоро ще забележим растеж в международната стопанска система, който ще е сред 1.5 и 2%.

Рецесия: В последните дни и месеци на 2022 година експертното мнение бе, че няма по какъв начин светът да не влезе в криза. Поне в страните с развити пазари. В ранните дни на 2023 година обаче няколко анализатори считат, че Съединени американски щати и евентуално даже Европейски Съюз може да избегне рецесията, въпреки и доста мъчно.

Работни места, които да бъдат сменени от автоматизация. Тази тематика напълно не е нова и сме я чували повторена хиляди пъти в друг подтекст. Но поради експоненциалния растеж и усъвършенствания на системите с изкуствен интелект, който следим в последните 6 месеца, рискът този път наподобява по-реален от всеки път.

Да разгледаме сферата на изкуството и дизайна. , а в края на 2022 година ви разказахме и за това по какъв начин

Днес тези системи с доста усъвършенствани. До такава степен, че към този момент стартира да се повдига въпросът за тяхната приложимост и дали това е морално по отношение на художниците, които са учили години наред, с цел да могат да рисуват.

„ До пролетта ще забележим не един или два абсурда, свързани с използването на изкуствен интелект в областта на образованието и изкуството. Няма да е изненадващо даже в случай че до края на годината Open AI не е пред Конгреса в Съединени американски щати, с цел да беседват за бъдещето на технологията с политиците ” . Прогнозата е на Кейси Нютън от The Verge.

“Базираните на език и на фотоси принадлежности с изкуствен интелект ще стигнат до пазарите на артикули доста бързо, което ще спомогне за тяхна приложимост от корпорации. Фирмите няма да желаят да останат обратно ” , предвижда пък Азийм Ажар от Exponential View.

От всички прогнози, които влизат в този лист обаче е ясно едно: Експертите са безапелационни, че през 2023 година изкуственият разсъдък ще е един от главните катализатори на събитията. Точно през тази година тези системи ще „ си покажат носа ” доста повече от предстоящото и ще влязат в съвсем всяка сфера на обществото.

Като втора (засега) най-голяма стопанска система в света, резултатът на Китай върху международните пазари не трябва да се подценява. Си Дзинпин приключи политиката за 0-COVID, което фрапантно ще промени траекторията на страната в идните месеци. Отварянето ѝ ще увеличи потреблението и харчовете на фамилиите.

„ 58% от всички прогнози на специалисти приказват за това, че Брутният вътрешен продукт на Китай през 2023 година ще скочи с сред 3.5 и 5% спрямо 2022 година ” , написа The Economist.

„ Китай би трябвало да види постепенно, само че несъмнено ускоряване на растежа през 2023 година, в случай че политиките останат такива, каквито са ” , написа Macquarie.

Отварянето на Китай ще има резултат и върху други стопански системи. Например това, че хората там към този момент имат опция да пътуват, ще се отрази отлично върху дестинациите, които са желани от китайците. От икономическа позиция пък Хонг Конг би следвало да е един от огромните печеливши. Прогнозите сочат, че растежът на Брутният вътрешен продукт там може да надвиши 8% по отношение на предходната година. Износвачите на артикули от разрастващите се страни също могат да се радват на растеж, макар че там инфлацията може да се увеличи като резултат от това.

В Съединени американски щати се заформя стихия към известното приложение TikTok . Много от специалистите са безапелационни, че регулаторите там или ще забранят на цяло използването му, или ще се наложи то да бъде продадено на американска компания. Независимо от това по какъв начин ще се развие обстановката, тя е показателна за влошаващите се връзки сред Съединени американски щати и Китай. Това съревнование няма аргументи да бъде завършено през 2023 година и ще има резултат върху световния пазар през идващите 12 месеца.

Доскоро този бранш беше един от най-проспериращите. Всъщност през 2021 и 2022 година той бе най-проспериращият. Затова доста от експерите са безапелационни, че растежът ще продължи.

Глобалната система, която ни доставя сила е необикновено комплицирана и доста непредвидими фактори могат да влязат внезапно в картината. От всички тях, споровете основават най-голяма волатилност. А 2023 година крие няколко геополитически риска за енергийните ресурси.

Първо Европа ще продължи така наречен „ диверсификация ” , странейки от съветските вноски. Накосор първите доставки на ЛПГ от Съединени американски щати дойдоха на Стария континент и съумяха най-малко ненапълно да запълнят дупките.

„ Дори това, че цените на петрола спаднаха след пика им през 2022 година, цената на силата ще продължи да пораства ” , написа Yahoo News.

Освен спорът в Украйна, обстановката в Иран също може да се окаже основна. Конфликт там може да докара до неустойчивост в енергийната промишленост – главно при офанзиви върху петролна и газова инфраструктура. Ето и още няколко фактора, които биха могли да имат резултат върху енергетиката:
Енергийният департамент на Съединени американски щати ще има за цел да запълни Стратегическия си запас на петрол; Отмяната на някои наказания на Съединени американски щати към Венецуела може да сложи началото на растеж в производството на петрол; В Китай след края на Нула-Ковид политиката, стопанската система ще пораства, което ще наложи повече търсене; Във Англия минимум до април цените на силата ще скачат, което ще докара непостижими сметки за ток на семействата.
След като през декември хиляди IT експерти изгубиха работата си, процесът с уволненията в така наречен Big Tech бранш продължава. Още от началото на 2023 година съкращенията започнаха. Първи в листата са Salesforce, откъдето без работа останаха 7000 души; и Amazon, чието управление „ разкара ” 18 000 свои чиновници.

Начало на процеса обаче даде Илон Мъск и мнозина специалисти са безапелационни, че образецът, който той даде още с първите си дейности като едноличен началник на Twitter ще бъде последван от другите водачи в софтуерния бранш.

" Това, което Мъск направи с Twitter, ще работи като инструкции за 2023 година ” , счита Майкъл Батник от Ritholtz Wealth Management.

„ Има някакво „ пробуждане ” измежду шефовете в Силициевата котловина ”, написа New York Times.

С това IT секторът регистрира своя първи от десетилетие спад, който ще продължи през 2023 година И евентуално и за напред.

 

Дали тези експертни прогнози ще се осъществен, единствено времето може да покаже. Но те са добър ориентир за всички, които дали от чисто любознание, или от практическа позиция желаят да знаят какво следва през идните 12 месеца, подчинени на Черния воден заек.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР