Ще се спрем върху още няколко доста необичайни лаптопа на

...
Ще се спрем върху още няколко доста необичайни лаптопа на
Коментари Харесай

Най-необичайните лаптопи - втора част

Ще се спрем върху още няколко много необикновени преносимия компютър на разнообразни производители.
Acer Aspire R7 – необикновеният трансформър


Когато през 2012 година излезе Windows 8 с поддръжката на сензорни екрани, доста производители започнаха да оферират много необикновени решения. Като да вземем за пример Lenovo Yoga, дисплеят на който се завърта на 360 градуса, както и Dell XPS 12, дисплеят на който също може да се завърта. Но Acer отиде по-далече – екранът на неговия 15-инчов трансформър освен се отваря като във всеки различен преносим компютър, само че може да се реалокира в посока към потребителя, като по този метод закрива клавиатурата и трансформира устройството в таблет.

За разлика от другите трансформъри с интегрирана графика, Aspire R7 се оферираше с задоволително сериозната (за 2013 година) видеокарта Nvidia GTX 750M, която се употребява и в 15-инчовия MacBook Retina.

Но този метод имаше редица минуси. Предполагаше се, че потребителите ще работят най-вече със сензорния екран и тъчпадът бе подложен зад клавиатурата. Уви, да се работи с пръст в средата на Оценка за съвместимост Windows се оказа неловко, както е неловко и протягането към тъчпада и Acer реши да на прави повече устройства от тази серия.
MSI GT83VR 6RE Titan SLI – преносим компютър с механична клавиатура с цялостен ход на клавишите


Всички привикнаха, че в преносимите компютри се употребява клавиатура с пай ход на клавишите, тъй като за цялостен ход тривиално няма място. Но MSI реши, че геймърският преносим компютър би трябвало да е геймърски освен по хардуера и показа модификацията Titan с пълноценна механична клавиатура, в която се употребяват превключвателите Cherry.

В този преносим компютър, очевидно дебелината и тежестта не играят особена роля и тази клавиатура не наподобява доста зле. По-късно тази концепция копираха Acer и Asus, само че моделите с цялостен ход на клавишите си останаха единични и прекомерно скъпи.
Toshiba Satellite U845W – ултра необятния екран


През 2012 година доста консуматори минаха към потреблението на необятни монитори със съответствие на страните 16:10 и 16:9. Но и екраните с 5:4 или 4:3 не бяха малко. През тази година прекомерно ненадейно Toshiba показа на пазара преносим компютър със съответствие на страните 21:9.

Дори и през днешния ден, когато мониторите с сходно съответствие на страните не са малко, този преносим компютър наподобява извънредно, а през 2012 година напълно не привличаше вниманието. При това резолюцията даже и за 2012 година не бе висока – едвам 1792х768 пиксела. А и хардуерът бе характерен – двуядрен Core i5 с неговата интегрирана графика. Но киноманите харесаха това устройство.
IBM ThinkPad 701 – нетбукът с най-хубавата клавиатура


Днес никой няма да се учуди на нетбук с 10-инчов екран, само че преди 20 години, през 1996, това е нещо ново. Всъщност по-интересното е, че при отварянето на капака, клавиатурата се разгъва. По този метод с тази „троха“ става допустимо въвеждането на информация като с пълноценните огромни ThinkPad.

И още нещо – до момента в който актуалните преносими компютри употребяват орязани процесори, този модел е оборудван с пълностоен Intel 486 с тактова периодичност до 75 MHz, до 40 MB оперативна памет и до 6 GB хард диск – напълно съществени характерности за това време.
IBM ThinkPad W700ds – преносим компютър с два екрана


IBM умее да прави необикновени артикули и този преносим компютър е един от тях. Компанията съобрази, че професионалните работни станции имат по два, че и повече екрана, и реши да направи преносим компютър с спомагателен екран в профил.

Изглежда много извънредно, само че се оказа, че е комфортно. Особено като се има поради, че резолюцията на спомагателния екран не е дребна – 1280х768 пиксела, а главният има разграничителна дарба 1920х1200 точки. Но спомагателният екран се оказа единственото преимущество на този преносим компютър. Яркостта на спомагателния екран е доста по-ниска от тази на главния, а точността на цветовете – очевидно по-лоша. А като се има поради цената от 4000 евро, това решение не стана известно.
Asus Taichi – още веднъж два екрана, само че по различен метод


Желанието на производителите да натикат два екрана в преносимия компютър е добре известно. Asus от своя страна също реши да показа нещо сходно и сложи два екрана от двете страни на капака на преносимия компютър.

И за какво? Добър въпрос – няма процедура няма по какъв начин да се употребяват двата екрана по едно и също време – външният екран е ненужен при отворен похлупак. Логично, това решение има много по-висока цена от елементарните преносими компютри с един екран, продажби нямаше и Asus реши да не прави нови устройства от тази серия.
Dell Adamo XPS – футуристичният MacBook Air


Dell е един от дребното производители, който се пробва да копира MacBook, само че с Оценка за съвместимост Windows, чиито копия постоянно се оказват по-добри от оригинала в някои аспекти. Adamo не е изключение: MacBook Air до началото на 2000 година поразяваше всички със своите габаритни размери и тегло. Но Dell отиде по-далече и понижи дебелината на преносимия компютър до 1 сантиметър.

Останалите характерности не са доста по-различни от тези на Air: същият Core 2 Duo с ниско напрежение, два GB оперативна и HD+ екран. Но цената на Adamo бе по-висока. А и да се работи с сходен преносим компютър на коленете не е комфортно, а за преносимите компютри това е надали не най-популярният метод на потребление. Dell спря производството на тези устройства.
Toshiba AC100: Android 2.1 в преносимия компютър


Оценка за съвместимост Android в преносимия компютър и през днешния ден наподобява извънредно, само че не чак толкоз – при предпочитание, всеки може да си конфигурира тази операционна система, тъй като версии с Android for x86 се оферират от пет години. Но за 2010 година няма доста смарт телефони с тази Оценка за съвместимост, а таблетите са единици и пълноценната Android в преносимия компютър в действителност провокира удивление.

В този преносим компютър Toshiba предлага доста добър хардуер – мощният за тези времена Tegra 2, който дава опция за слагането на HDMI видеоизход. Има USB порт, само че паметта не е доста – 512 MB. Но това е първият пълностоен преносим компютър с операционната система Android.

Необичайните преносими компютри в действителност не са малко и идващия път ще разгледаме още няколко.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР