Ще се превърнат ли проектите за културна инфраструктура в спасителен

...
Ще се превърнат ли проектите за културна инфраструктура в спасителен
Коментари Харесай

На какъв етап са проектите, които трябва да спасят парите от пробива на Водната палата?

Ще се трансфорат ли плановете за културна инфраструктура в избавителен пояс за средствата от Фонда за устойчиви градове, с който кметът Здравко Димитров и екипа му получат глътка въздух от рецензиите и гражданското неодобрение?
Прочетете още
Това е настоящата тематика на деня, откакто стана ясно, че има опция парите от Фонда за устойчиви градове да бъдат пренасочени от противоречивия пробив до Водната палата към Форумите „ Изток ”и „ Юг ” и кино „ Космос ”. По неофициална информация двата плана ще получат по 4,5 млн. лева, а нужното дофинансиране ще бъде обезпечено от Общината. Преди обаче да се пренасочат парите, ще би трябвало ново публично разискване.

Така след приключения Форум „ Запад ” с подходи към Одеона на Филипопол и Епископската базилика, ремонтираната Градска художествена изложба в Стария град и дейния сега план по реставрацията, консервацията и социализацията на Небет тепе и Източната врата, има късмет за още два обекта от културната конструкция на града. 

Без подозрение и двата са извънредно значими, тъй като са в същинския център и са значими за града. Неслучайно и дават отговор на критериите за финансиране на ФУГ.

Представяме ви двата плана, към които сега е ориентирано публичното внимание:

ФОРУМ „ ИЗТОК ” И ФОРУМ „ ЮГ ”:

Форумите „ Изток ” и „ Юг ” са последните две зони с скъпи археологически находки към пощата. С възобновяване им  на процедура ще приключи обновяването на градския център на Пловдив.

Добрата вест е, че планът към този момент е изцяло координиран, в това число и с Националния институт за недвижимо културно завещание. Остава единствено да бъде написан от зам.-министъра на културата Пламен Славов.



Благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на Античен конгрес Филипопол - изток и юг ще коства към 6 млн. лева, сочат количествено-стойностните сметки на проектантите от  „ В и Р Инженеринг “ ООД. Това стана ясно по време на представянето му на обществено разискване през септември 2021 година

Четири колони – една в дорийски жанр, две в коринтски и една в йонийски, експонация на магазините и над 188 артефакти ще бъдат експонирани в зоната към Пощата.

 „ Стремежът ни бе да съхраним богатото завещание, което има Античният конгрес на Филипопол, втората – да има минимална интервенция, като вършим анастилоза със съществуващите архитектурни детайли.  Те са in sito и сме ги снимали в детайли. Повдигаме детайли единствено на основните места – източните и южните пропилеи (входовете на Античния форум), югоизточния ъгъл на стилобата (основата на колоните) и южната инсула (пространството, където е имало помещения). Останалите точки се реставрират до котата от времето на изследванията през 90-те години. Нямаме повече интервенция ”, описа по време на публичното разискване арх. Венета Петкова.



На обекта ще има добавена действителност, която ще дава визия на посетителите по какъв начин е изглеждал форумът посредством 3D възстановки. Това ще стане посредством транспарантни пана, върху които ще бъде изпринтена  възстановката. С плана се търси естествено продължение на парковата среда. Откъм площада ще бъде отворен вход със стълби, по които да се слиза. А другите два входа ще са с по-удобни стъпала и рампи за налична среда. Предвижда се озеленяване на южната и източната инсула. Гърбът на археологията откъм пощата пък ще бъде със зелена стена от пълзяща растителност, посредством железна мрежа, по която ще се спуска. С друга зелена стена ще бъде изолиран шумът от булеварда – тя веднъж пада от горната страна, на междинно равнище ще има саксии с растения, които също падат надолу и в шкартото също е планувано озеленяване.

Предвидено е и ефектно художествено осветяване  на археологията и възкръсване на фасадата на пощата посредством 3D мапинг.

В зоната на подлеза на Тримонциум е планувано пренареждане на стъпалата и осъществяването им от гранит. Ще бъдат оправени и рампите за елементарен достъп.  В подлеза ще има информативен център, в който аниматори да могат да посрещат туристите. Ще има осведомително обслужване и в самия археологически обект. На трите места за слизане ще има осведомителни табели на два езика.

КИНО „ КОСМОС ”:                                                                               

Проектът за кино „ Космос ” мина през голям брой разтърсвания – от неудачни оферти за възобновяване му до разногласия за авторски права. В последна сметка след дълга сага Община Пловдив разгласи конкурс, извоюван от арх. Димитър Балджиев и екипа му от „ Тектоника-Б ”.



Зала с 599 места с екран за 2D и 3D сцена за концерти и спектакъл ще има реновираното кино " Космос ". Екранът е с размери 6 на 12,30 метра, а театралното пространство е с дълбочина 8,28 м и широчина от 12,30 до 16,75 м.

" Нашата най-важна задача бе да се осъвремени и освежи сградният фонд с минимални промени ", описа по време на представянето  арх. Балджиев.

Според плана във фоайето ще има помещение за защита, билетна каса и дрешник. На мястото на остарелия дрешник е планувано кафене с достъп до външните площадни простраства. Ще има и асансьор за инвалиди на северната фасада, който няма да бъде забележим откъм ул. " Гладстон ".



Зона за неофициално другарство, дребна зала за презентации и пространство за събития ще има още в постройката, а подсценичните пространства ще се трансфорат в склад за декори. Предвидени са две евакуационни стълбища и инвалидна платформа.

Ще бъдат непокътнати най-знаковите за плана на арх. Чинков детайли - стълбището с присъщи парапети, осветителните тела, фасадни детайли.

Пространството пред киното също ще претърпи промяна и ще се трансформира в част от артистичната среда на постройката. Авторите на плана подчертаха, че всички дървета, които не са компрометирани, ще бъдат съхранени.

По думите на арх. Димитър Балджиев към днешна дата реализацията на плана би коствала 7 милиона лв.. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР