Ще се наложи подмяна на старите фискални устройства, които не

...
Ще се наложи подмяна на старите фискални устройства, които не
Коментари Харесай

Сменят софтуера на касовите апарати

Ще се наложи замяна на старите фискални устройства, които не могат да регистрират продажбите в действително време

Фирмите би трябвало да надградят софтуера на касовите си апарати, а в случай че това е невероятно - да ги сменят. Целта е всяка касова записка да се регистрира в действителното време, когато се издава, в сървърите на Националната организация по приходите. На касовия бон, който се дава на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез него всеки консуматор ще може да ревизира отчитането пред Национална агенция за приходите на издадената му касова записка.

Новите условия са въведени с последните промени в законодателството, което контролира отчитането на продажбите, оповестиха от приходната организация. Става въпрос за Наредба Н-18 на финансовото министерство, написана в края на предходната година. Тя бе коментирана на съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание в четвъртък, като тогава излезе новината, че всички касови апарати би трябвало да бъдат заменени.

От Национална агенция за приходите през вчерашния ден дадоха обяснение по тематиката.

За да изпълнят новите условия, записаните по Закона за Данък добавена стойност компании, с изключени на тези, които употребяват Интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиалната активност (ИАСУТД), би трябвало да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 година А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които записват и регистрират продажбите си посредством ИАСУТД – до 30 юни 2019 година От Национална агенция за приходите прецизират още, че новите условия могат да наложат замяна на устройствата, в случай че техните механически и функционални параметри не могат да се преработят.

Според специалисти, ще се наложи промяна на по-старите касови апарати, създадени преди повече от 2-3 години, научи " Стандарт ". От Национална агенция за приходите прецизират, че всички разноски за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

Над 330 млн. лева годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти единствено в девет от най-рисовите сектори, чиято активност Национална агенция за приходите следи, се споделя още в известието на данъчните.

Инспекторите от приходната организация разкриха нови схеми за укриване на доходи с потреблението на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се регистрират във фискалната памет, само че наподобяват на същински фискални бонове. Друга постоянно публикувана процедура е манипулиране на софтуери, посредством които се ръководят фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на артикули и услуги. По време на летните и зимните контролни акции на Национална агенция за приходите са открити и софтуерни операции на фискални системи, при които устройствата са програмирани да регистрират да вземем за пример всяка втора или всяка трета продажба, вместо вписване на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и открити операции на фискални устройства, през предходната година са запечатани над 2000 търговски обекта.

В продължение на 2 години Национална агенция за приходите организира лотария с касови бележки с предметни и парични награди, в границите на която са регистрирани над 60 млн. касови бележки на стойност 780 млн. лева С въвеждането на QR код във всяка касова записка, регистрирането на фискални бонове в лотарията ще стане доста по-лесно, допълват от Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР